sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Son Dakika
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Son Dakika Son dakika kısa haberler bu bölümde.

 
 
Seçenekler Stil
Okunmamış 05-28-2009, 02:17   #1
Kullanıcı Adı
SoN_KraL
Standart Sigara içmek pankreas kanserini 2 kat artırıyor

Her dört kişiden üçü sigara bağımlısı
ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 9'uncu sınıf öğrencilerine 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla “Sigaranın zararları“ konulu eğitim verildi.

Okulun eğitim salonunda yapılan eğitimde 240 öğrenci hazır bulundu. Sinevizyon sunumuyla sigaranın zararlarını anlatan Esin İlhan, sigarayı bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara bağımlısı olduğunu söyledi. Kalan bir kişinin sigarayı kullanmama nedenin de akıllı olmasına bağlayan İlhan, “Günümüzde sigaraya başlama yaşı artık 9'a düştü. Oysa ülkemizde 18 yaş altı gençlere sigara satışı yasaklanmasına rağmen buna rağmen kurallara uymayan esnaflar oluyor. Sigara dumanı, sigara içmeyen bir kişi iki saat duman altında kalırsa 2-3 sigara içmiş gibi zarar görür. Sigara içenlerle de aynı risk taşır. Sigara içenlerin yüzde 75'inin anne ve babası sigara kullanıyor” dedi.

“ANNE, BABANIZA ÖZENMEYİN”

Öğrencilere ailelerinde sigara içen bireylerine özenmemesi gerektiğini anlatan Esin İlhan, öğrencilerden mutlaka ailelerini uyarmalarını istedi.Her içilen sigaranın insan sağlığına zarar verdiğini dile getiren Müdür Esin İlhan, “Lütfen anne ve babanızdan özenmeyin, mutlaka onları uyarın. Her içtiklerinde sigara bizim sağlığımıza zarar veriyor, ailelerimizi uyaralım. Hedefimiz 2010 yılına kadar 15 yaş altı gençlerin sigarayı bırakmayı sıfıra düşürmeyi amaçlıyoruz. Sigara beyin ve damar hastalıklarını tetikliyor. Gençler özellikle özenti olarak, gösteriş olarak, taklit ve özgürlük, macera olarak başlıyor. Büyüklerle zıtlaşmak için sigaraya başlıyorlar. Kesinlikle içmeyin ve özenmeyin. Sigara içenlerde gırtlak, dudak, yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas ve meme gibi bir çok kanser hastalıklarına neden olur. İçilen her sigara insan ömründen 11 dakika götürüyor” diye sözlerine devam etti.

SİGARAYLA GELEN HASTALIKLAR

Sigara içenlerde görülen hastalıkları sıralayan Esin İlhan, sigara içenlerin yüzde 40'ında kronik bronşitin geliştiğini belirtti. Sigara içenlerin akciğer kanserinden ölüm riskinin içmeyenlere oranla 15-20 fazla olduğuna dikkat çeken İlhan şöyle devam etti:

“Bu kanser türü çoğu zaman geç evrede fark edilir ve en ileri tedavi ile bile beklenen yaşam süresi birkaç yılı geçmez. Sigara akciğer kanserinin yüzde 87'sinden sorumludur. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma riski arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Beyin damarlarında daralma ve tıkanmalar, beyin enfraktüsüne ve kanamaya yol açar. Bu da kaslarda kuvvet azalması, felçler ve yatalak kalma şeklinde kendini gösterir. Sigaranın içerdiği karbonmonoksit zihinsel eforumuzu olumsuz etkiler. Nikotin, beyin hücrelerini etkilerek bağımlılığa yol açar. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara bağımlısı olmaktadır. Sigara bütün damarlarımızı ve kanımızın yapısını etkileyerek organlarımızın beslenmesini bozar. Sigaranın yol açtığı damar daralması ve tıkanması, ellerde ve ayaklarda soğumaya, bacak ağrılarına, kramplara ve zamanla kangrene yol açabilir, bu nedenle kol ve bacakların kesilmesi gerekli olabilir. Sigara, felçlerin yüzde 18'inden kalp ve damar hastalıklarının yüzde 21'inden, kronik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 30'undan sorumludur. Sigara dumanı asit salgını arttırır. Gastrite, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine yol açar. Ülser tedavisinin başarısını azaltır. Ayrıca ağız, dudak, yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas kanserleri sigara içenlerde daha çok görülür.”

Tüm dünyada her yıl 4 milyon kişinin, günde 11 bin veya diğer bir ifade ile her 8 saniyede bir kişinin ölümünden sorumlu olduğunu dile getiren İlhan, sigara içme eğiliminde bir değişiklik olmaması halinde 2030'lu yıllarda tütün her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olacağını kaydetti. İlhan, ölümlerin yüzde 70'inin gelişmekte olan ülkelerde görüleceğini ve tütünün en yaygın kullanım biçiminin sigara olduğunu sözlerine ekledi.

Sigara içmek pankreas kanserini 2 kat artırıyor
ADANA (İHA) - Sigara içilmesi sonucu alınan kanserojen maddelerin pankreas kanseri oluşumunu iki kat artırdığı bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yağmur, yaptığı açıklamada, pankreas kanserinde diğer sindirim sistemi kanserlerinde olduğu gibi yüksek yağ içerikli, liften fakir gıda alımının kanser riskini artırdığına dikkati çekerek, "İleri yaştaki hastalarda ani ortaya çıkan diyabet ya da daha önce şeker hastalığı tanısı konulmuş ve tedavi olan hastada artan insülin ihtiyacı, pankreatik kanser açısından dikkatli olarak değerlendirilmelidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, kronik
pankreatit nedeniyle tedavi edilen hastalarda kanser gelişim riski yüksek bulunmuştur" dedi.

Hastalığın en önemli belirtisinin, nedeni açıklanamayan kilo kaybı olduğuna işaret eden Prof. Özgür Yağmur, "Özellikle 40 yaşın üzerinde sigara içen hastalarda tıkanma sarılığı, nedeni açıklanamayan yüzde 10'un üzerinde kilo kaybı, şiddetli karın ve sırt ağrısı, hazımsızlık, yağlı dışkılama şikayeti varsa, birden fazla nedeni saptanamayan pankreatit atağı geçirmişse, hazırlayıcı faktörler olmadan ani ortaya çıkan diyabet öyküsü varsa pankreas kanseri yönünden hasta irdelenmelidir" diye konuştu. Yağmur, sigara içilmesi sonucu alınan kansorejen maddelerin pankreas kanseri oluşumunu iki kat artırdığını kaydetti.

Bir kanser hücresinden, bir santimetre çapında tümör ortaya çıkması için bazı tip kanserlerde yıllar alabildiğini vurgulayan Prof. Özgür Yağmur, sindirim sistemi kanserleri içinde en hızlı seyreden kanser tipi pankreas kanseri olduğunu söyledi. Hastaların büyük bir bölümünde belirtiler ortaya çıktığında, hastanın cerrahi tedavi şansını yitirdiğine dikkat çeken Yağmur, "Kanser komşuluk, kan damarları ve lenfatik sistem yolu ile yayılımını gerçekleştirir. En sık tümör tespit edilen organ karaciğerdir. Bunun dışında karın içinde ve akciğerde sıklıkla yayılım saptanır" dedi.

Pankreas kanserinin tanı ve tedavisindeki güçlüklerin, tüm gelişmelere rağmen devam ettiğini söyleyen Yağmur, şöyle devam etti:

"Günümüzde tanı yöntemlerindeki gelişme ile birlikte girişimsel yöntemlerin tanı ve tedavide yer alması pankreas kanserine yaklaşımda yeni bir boyut getirmiştir. Özellikle 40 yaşın üzerinde nedensiz kilo kaybı olan hastalar pankreas kanseri açısından araştırılmalıdır. Tanıda ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans görüntüleme, PET gibi radyolojik yöntemler ve endoskopik yöntemlerle tanı konulabilir. Kan testlerinden tümör belirleyiciler tanıda yardımcıdır."
Pankreas kanserinde 5 yıllık yaşam şansının yüzde 5'ten az olduğuna işaret eden Prof. Özgür Yağmur, "Yaşam süresinin kısa olması hastalığın başlangıç belirtilerinin spesifik olmaması, tanı konulduğunda hastalığın ileri evrede olması, cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin çok etkin olmaması sorumludur. Günümüzde cerrahi tedavi hastaların uzun yaşamalarını sağlayacak tek yöntem olarak görülmektedir" dedi.
SoN_KraL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 17:11


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı