sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Diğer Dersler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-17-2012, 23:44   #1
Kullanıcı Adı
Cady
Arrow İdare Hukuku

idare Hukuku ___UFAK AMA MÜHİM NOTLAR

İdareye ilişkin anayasal ilkeler – Hukuk Devleti – İdarenin bütünlüğü–Yeki Genişliği - Laiklik – Merkezden ve yerinden yönetim ilkleridir.
Bakanlıkların çıkardığı yönetmelikler, diğer kamu kurum ve kuruluşları niteliğindeki meslek kuruluşlarının ülke çapında uygulanacak yönetmeliklerin yargısal denetimi Danıştay da yapılır.

Polis devleti kuralsız devlet demek değildir. Ancak kurallara uymamanın bir yaptırımı ve yönetenlerin yönetilenlere karşı sorumluluğu yoktur.
Kamu kurum ve kuruluşları niteliğindeki meslek kuruluşlarının belli bir mahalde uygulanacak yönetmeliklerinin yargısal denetimi o yer idare Mahkemesinde de yapılır

Hazine teorisi ile polis devlet anlayışı yumuşatılmış devletin verdiği zararlardan mali olarak sorumlu olacağı kabul edilmiştir.
Bireysel işlem ile Sübjektif işlem aynı şey değil bireysel işlem aynı zamanda şart işlem de olabilir. Subj. İşlem şahıs için özel uygulama içerir kişinin durumuna göre değişir.

Yerinden Yönetimlerin (YY) hizmetsel kuruluşlar kanadı mal topluluğundan oluşur ve tek bir hizmeti tüm Türkiye’ye verir.(TRT)
Belirli bir kişi-nesnenin önceden hukuk kuralları ile belirli statüye sokulması ve çıkarılması şart işlemdir. (atama, okul kaydı)

Hukuk devletinin maddi unsurları insan onuru, özgürlük, adalet ve eşitliktir.
Kanunda tüzük çıkarılacağına dair bir hüküm yoksa doğrudan yönetmelik çıkarılabilir.

AY yetki genişliğini sadece illere vermiştir. Yani yetki genişliğini sadece vali kullanır.
Görev Gasbı Yürütmenin yargı ve yasamanın görevine giren konuda işlem yapmasıdır.

AY YY nin kolu olan hizmetsel kuruluşlar üzerinde idari vesayeti düzenlememiş olsa da var4olduğu kabul edilir.
Yetki gasbı: kişi yönünden yetkisizlik durumudur. O konuda ehil olmayan birinin işlemi yapmasıdır.

İdari vesayet sadece YY idareleri üzerinde uygulanır. Ayrıca sadece kanunda sayılan konularda idari vesayet uygulanır.
Yetki Tecavüzü: Konu yönünden yetkisizlik durumudur. Başka makamın görevine giren konuda karar alınması durumudur.

Üniversitelerin kişi topluluğu mu mal topluluğu mu olduğu tartışmalıdır.
ÇED raporu alınması yeni kanunda getirilen yeni bir düzenlemedir.

5018 sayılı kanunla idari kuruluşlar tüzel kişiliklerini kaybetmişlerdir. – Başbakanlık yüksek denetleme kurulu – DSİ Genel Müdürlüğü – Karayolları GM, SHÇEK GM, Tarım reformu GM.
Basit İşlem:tek kamu görevlisinin iradesiyle yapılır. Kollektif İşlem:Aynı anda aynı amaca yönelik belli bir konuda birden çok kamu görevlisinin iradesidir. Karma İşlem:Birden çok iradenin sırayla ortaya konulmasıdır.

Üniversiteler arası kurulun ve fakültelerin kamu tüzel kişilikleri yoktur.
Memura uyarma cezası basit, kurul kararları kollektif, Müşterek kararnameler (vali ve müsteşar atama) karma işlemlerdir.

Tüzükleri sadece BK çıkarabilir bu tüzük Danıştay incelemesinden geçmek zorundadır aksi taktirde yok hükmündedir; ancak Danıştay’ın incelemesi BK yı bağlamaz.
İdari işlem tesis edilip ilgilisine tebliğ edilince icrailik kazanır. Her idari işlem icrai işlem değildir. Mesela niyet, tasarı gibi konularda açıklama ve hazırlayıcı işlemler icrai değildir.

Tüzüklerin yargısal denetimini de sadece Danıştay yapar.
İdari işlemlerin hepsi yapıldıkları anda hukuka uygundur ilgililer aksini ileri sürer.

Valilikler,kaymakamlıklar yönetmelik çıkaramazlar. Vali genel emir kaymakam kolluk düzenleyici işlemi yapabilir
Sadece işlemin özünü etkileyecek şekil eksiklikleri idari işlemi sakatlar.

İdare işlemlerinde gerekçe göstermek zorunda değildir sadece mahkeme isterse gerekçe sunar. Ancak 4982 sayılı BEH kanununa göre gerekçesi sorulursa şahsa da belirtmek zorundadır.
Yetki devri de imza devri de kısmi olmalıdır. Hepsi devredilemez.





Yetki devrinde işlemin gerçek sahibi yetkiyi devralandır. İmza devrinde ise işlemin sahibi yetkiyi devrededir.
Geçici teminat ihale bedeli üzerinden (%3) kesin teminat ise ihale bedeli üzerinden (%6) hesaplanır. KT on gün içinde yatırılır.

Yetki devrinde devralan başkasına bu yetkiyi devredemez. İmza yetkisini devralan ise açıkça yasaklanmamışsa devredebilir.
5018 sayılı kanunla Sayıştay’ın Kamu İhaleleri üzerindeki tescil y6etkisine son verilmiştir.

İdari işlem geçmişe etki etmez. İstisnası yargı kararlarının ifa edilmesi ve geri alma işlemleridir.
Kamu harcamasının yapılmasına yönelik işler Kamu İhale Kanunu’na, kamuya gelir sağlayacak işlerin ihalesi Devlet İhale Kanunu’na tabidir.

Geri alma idarenin yaptığı sakat işlemi ve doğurduğu sonuçları idarenin kendisinin bizzat silmesidir; İstisna kesinleşen disiplin cezaları geri alınamaz. İptal davası açılması gerekir.
Sözleşmenin imzalanmasına kadar olan aşama idari aşamadır ve idari yargıda çözülür. İmzalandıktan sonra idarenin yaptığı işlemlere karşı ise artık adli yargıya başvurulur.

İdare sakat işlemlerini ancak iptal davası süresi içinde, dava açılmışsa dava sonuçlanıncaya kadar geri alabilir. Ama yanlış İntibak ve terfi işlemleri ancak iptal olur.
İdarenin ihale ile ilgili cevabına karşı 15 gün içinde Kamu İhale Kurumu (KİK) na başvurulur. KİK ten cevap gelene kadar ihale imza edilemez.

İdarenin verdiği işlemi kaldırması, değiştirmesi geleceğe etkilidir. Düzeltmesi ise hem geleceğe hem de geçmişe etkilidir.
İdare ihaleye dair ivedilik ve kamu yararı gerekçesiyle sürece devam kararı da alabilir. Bu karar 3 gün içinde KİK e götürülebilir ama sözl. tebliğden itibaren 7 gün geçmedikçe imzalanamaz

Kamu borçlanma (istikraz) sözleşmeleri ancak kanunla yapılır.
İhaleye şikayet ve itirazen şikayet edilmesi için sözleşmenin imzalanmamış olması gerekir.

İdari sözleşmede idareye üstün haklar tanınır en önemlisi idare imtiyaz sözleşmelerinin devamı sırasında imtiyazı bütün mevcudu ile satın almaya (Rachat) a karar verebilir.
Kamulaştırma yapan idare bedeli peşin öder ama istisnası vardır. Bedel nakden ödenir ama istisnası trampa yolu (rıza ile) ile ödenmesidir. Özel kişiler lehine de kamulaştırma mümkündür.

Bir kamu hizmetinin özel kişi tarafından kurulmasını, işletilmesini ve kurulmuş kamu hizmetinin de belli süre işletilmesini öngören sözleşmelere imtiyaz sözleşmesi denir.
Mahkemenin taşınmazın mülkiyetinin idareye tescili kararı kesindir ancak böylece mülkiyet idareye geçmez. Çünkü temyize açık bir karadır.

Yap İşlet ile İmtiyazın farkı; imtiyaz usulünde süre dolunca işletme bedelsiz olarak idareye geçer,Yap işlette işletmenin mülkiyeti şirkete aittir mülkiyetin daha sonra idareye geçmesi zorunlu değildir.
Kamulaştırmak işleminin iptali için idari yargıda, bedeli için ise adli yargıda dava açılır.

Yap işlet devret özel hukuk hükümlerine tabidir.; ama idari sözleşmedir
Kamulaştırmanın iptali için dava 30 gün içinde açılır burada 60 günlük genel süre uygulanmaz.

1985ten sonra madenlerde imtiyaz usulüne son verilmiştir 1961,1982 AY dan sonra orman işletme sözleşmesi de yapılamıyor.
Kamulaştırmada son yapılan değişikliğe idare ilk önce satın alamaya başvuracaktır. Şahsa ilk önce ferağ talebinde bulunacaktır.

görev gaspı, yetki gaspı, ağır ve bariz olmak kaydıyla yetki tecavüzü ve geçerlilik şartı olan şekil şartlarının eksik olması yokluk müeyyidesine sahiptir. Davaya gerek yoktur.
Kamu yararı alınmamışsa kamulaştırma şekil yönünden , kamu malı kamulaştırılmış veya malın bir kısmı yerine tamamı kamulaştırılmışsa konu yönünden işlem sakat olur.

İhalenin iptali kararına karşı ilk önce idareye sonra Kamu ihale Kurumuna gidildikten sonra yargıya başvurulabilir.
Koşullar mevcutsa istimlak geri alınabilir; ama başka idare kamu hizmeti amacıyla taşınmazı isterse geri alma mümkün olmaz.

Pazarlık usulü ve yeni kanunda belirtilen doğrudan temin usulünde ilan zorunlu değildir.
Devleştirme ancak kanunla yapılırken kamulaştırma idari bir işlemdir.





Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince veya bunların gözetiminde olan sair kişilerce yapılan ortak ve genel nitelikli işler kamu hizmetidir.
İdari işlem veya eylemi ifa ederken memurun şahsi kusurundan zarar oluşmuşsa tazminat idareden istenir idare görevliye rücu edebilir.

Çekilen memurun belli süre beklemesi, kamu mallarının ferağı yasağı, imtiyaz sözleşmelerinde imprevizyon isteyebilme kamu hizmetinin sürekliliği ile ilgilidir.
Önemli bir husus şudur; mahkemenin verdiği kararları 30 gün içinde yapmayan görevliye de doğrudan dava açılabilir. Çünkü burada idari işlemin yapılmasına dair bir durum yoktur.

İmtiyaz sözleşmelerinde idarenin tek taraflı değişiklik yapabilme yetkisi olması kamu hizmetinin değişkenlik ilkesi ile ilgilidir.
Mahkeme kararının ifa edilmemesi dışında görevli idari işleme yabancı bir hususta zarar oluşturursa doğrudan kendisi sorumludur.

Kamu hizmetinin (KH) görülmesinde emanet usulü merkezi teşkilatın işini Yerinden yönetime onun olanaklarıyla görülmesinin bırakılmasıdır.
Hizmet kusuru kanunla değil, doğrudan içtihatlarla oluşmuştur Hizmetin hiç işlememesi ve geç (kötü) işlemesi hizmet kusurudur.

KH nin görülmesinde ruhsat usulü hizmetin görülmesi özel kişilere şart işlemle verilir sözleşme yapılmaz. (toplu taşımacılık, özel hastane açma gibi)
İdarenin kusursuz sorumluluğu iki ilkeye dayanır. 1-tehlike (risk) ilkesi (idari mesleki. Sosyal riskler) 2- Kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi

KH nin görülmesinde müşterek emanet usulü hizmetin hasar ve zararı idareye ait olmak üzere özel hukuk tüzel kişisine pay verilmek suretiyle bırakılmasıdır. İmtiyazdan farkı imtiyazda hasar ve zararın özel hukuk tüzel kişisinde olmasıdır.
İdarenin kusursuz sorumluluğunda nedensellik bağının olması yeterlidir ancak sosyal risklerde nedensellik bağı aranmaz. İdarenin ister kusurlu ister kusursuz sorumluluk olsun kurtuluş beyyinesi getirmesi mümkün değildir

İltizam usulü ile imtiyaz usulünün farkı ise iltizamda hizmet için gereken tesis idarece kurulur.
Mücbir sebep idarenin sorumluğunu tamamen kaldırır beklenmeyen durum ise kusursuz sorumluluk devam edebilir.

İmtiyaz sahibi imprevizyon teorisi gereğince sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteyebilir.
Sosyal riskte olaylara karışmayan masum insanlara karşı sorumluluk vardır.

İmtiyaz sahibi taraf idarenin tek taraflı yapmış olduğu değişiklik nedeniyle uğradığı zararları “mali dengesinin korunması” ilkesine göre isteyebilir.
Zarar görenin-3 kişinin kusuru idarenin sor.’nu kaldırır ancak kusurları zararları artıcı mahiyette ise idare kısmen sorumlu olmaya devam eder.

İmtiyaz sahibi gereken bir kamulaştırma varsa yapılmasını idareden isteyebilir.
Taksirli suçlar hariç en az 6 ay (milletvekili için 1 yıl) hapis cezası alanlar memur olamazlar.

İmtiyaz sözleşmesinde tahkim kaydı yoksa çıkan uyuşmazlıklar Danıştay’da çözümlenir.
Memur olabilmek için askerlikle ilgisi bulunmamak da bir şarttır.

Bir malın hizmet malı ve orta malı sayılabilmesi için idarenin tahsis kararı alması gerekir. Tahsis kararı almadan bu mallar idarenin özel mallardır.(H. Malları;Adliye,Hastane.Müze-O.Mallar;Park Cadde)
Aday memurun görevine sicil amirinin teklifi üzerine ita amiri tarafından son verilebilir. Asil memurluğa geçişte aynı şekilde olur. Görevine son verilen kişi 3 yıl memurluğa alınamaz.

Kamusal mallar zamanaşımı yolu ile kazanılmaz, üzerlerinde sınırlı ayni hak tesis edilemez, tapuya tescil zorunluluğu yoktur.
657 sy. Kn a göre atanma, sınav, kademe ilerlemesi, derece ilerlemesine tabi olmayan kişiler istisnai memurdurlar. (vali büyükelçi gibi)

Kamu tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan ama kamusal mal olmayan yani kamu yararına tahsis edilmemiş olan mallara idarenin özel malları denir
En az genel müdür veya eşit seviyedeki kamu görevlileri hakkında Kamu Görevlileri Etik Kuruluna başvuru yapılabilir.

İdarenin sorumluluğu kusurlu (hizmet kusuru) ve kusursuz sorumluluk olarak ikiye ayrılır.
Disiplin hukukunda kıyas serbesttir. Eylemin yasadaki davranışlara benzemesi yeterlidir

Hizmet kusuru anonimdir sorumluluk idareye yükletilir.
Disiplin suçlarında yasallık geçerli olmasa da cezalarında geçerlidir DMK da düzenlenmiştir





Disiplin cezalarında Yasallık ilkesi sonucu memura 5 tip cezanın dışında ceza verilemez
Bakanlık teşkilatı ana hizmet birimleri, yardımcı kuruluşlar, danışma denetleme kurulları, müsteşardır.

Yapılan değişiklikle basına ilgi ve demeç verenlere artık kınama cezası veriliyor.
5018 sayılı kanunla tüm bakanlıklarda strateji geliştirme başkanlığı kurulmuştur.

Aylıktan kesme,kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları alanlar vali,büyükelçi,müsteşar ve yardımcısı,genel müd. ve yard,daire başkanı olamaz.
Bakanlıkların tüzel kişiliği olmayan bağlı kuruluşları ile ilişkisi hiyerarşi tüzel kişilikleri olan bağlı kuruluşlarla ilişkisi vesayet ilişkisidir

Disiplin üstleri ve kurulları tarafından verilen cezalara karşı 7 gün içinde itiraz etmek gerekir aksi taktirde karar kesinleşir. Yargı yolu kapanır.
Bir kamu tüzelkişisinin taşınmazının bir başka kamu tüzel kişisine devrine Danıştay karar verir.

Ceza kovuşturması disiplin soruşturmasını geciktirmez sanığın adli ceza almaması disiplin cezası almayacağını da göstermez.
Danıştay’da iş dağılımını gerçekleştirmek üyeleri atamak ve daireler arası nizaları çözmek başkanlar Kurulu ’nun görevidir.

Sanığın Adli yargıda delil yetersizliğinden ceza almaması disiplin cezasına engel değildir. ancak memur beraat etmiş suçsuz olduğu kesin anlaşılmışsa bu durumda disiplin cezası verilemez
Sayıştay’ın genel ve birleştirici karar alma görevi vardır. Ancak bu görevin bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

Genel af kural olarak disiplin cezalarına etki etmez. Ancak af disiplin cezasına neden olan suçu kaldırır veya disiplin suçlarını da kapsamına alırsa disiplin cezası ortadan kalkar.
2001 yılında yapılan değişikle başbakan yardımcıları ve Adalet bakanı da kurulun üyesi olmuştur.

Memurluktan çıkarma cezasında 6 ay içinde diğer cezalarda 1 ay içerisinde soruşturmaya başlanmazsa zamanaşımına uğrar artık soruşturma açılamaz.
MGK Genel Sekreteri, MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü Üye değildir gerektiğinde dinlenirler.

Soruşturma 2 yıl içinde bitirilemezse artık disiplin cezası verilemez bu da ceza zamanaşımıdır.
1/7/2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü Özel Bütçeli İdareler arasına alınmıştır.

Disiplin cezalarında karar süreleri soruşturmanın bitmesinde itibaren uyarma kınama aylıktan kesme için 15 gün kademe ilerlemesi cezası için 30 gün memurluktan çıkarma cezası için ise 6 aydır.
Merkeze yardımcı kuruluşlar olan Danıştay, Sayıştay, MGK, Devlet Planlama Teşkilatının kamu tüzelkişiliği yoktur.

Disiplin cezalarının uygulanmasında erteleme ve şikayetten vazgeçme mümkün değildir.
Kaymakamlar ve valiler müşterek kararname ile atanır.

Memur görevden uzaklaştırılınca 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanmalıdır.
İl özel idaresi belediye sınırları dışında kalan yerlerde belediye hizmetlerini yapar.

Büyükşehir belediye başkanları il ve ilçe belediye başkanları il ve ilçe belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyelerinin yargılanmalarına ilişkin izne karşı Danıştay’a başvururlar.
İl özel idaresinin faaliyet alanı il sınırlarını kapsar. Yeni kanuna göre vali artık il genel meclisinin başkanlığını yapamamaktadır. Böylece karar organı özerklik kazanmıştır.

İlçelerdeki belde belediye başkanları ve belde meclis üyeleri yargılanmalarına ilişkin izne karşı bölge idare mahkemesine başvurur .
5393 Sayılı belediye kanunu il özel idaresi içinde kasım ayının dönem başı toplantı olma özelliğini ortadan kaldırmıştır.

Bir bakan bazı yetkilerini devredemez. Bunlar; siyasi yetkiler, yönetmelik çıkarmak, atama yapmak, vesayet yetkilerini kullanmak, B.K. toplantılarına katılmak bir başka bakana vekalet etmek.
Belediye kanunu il genel meclisi ve belediye meclisi kararları için mahallin en büyük mülki amirine idari yargı yoluna başvurmada belirtilen 10 günlük süreyi kaldırmıştır

5018 sayılı kanununa göre bakanlıklarda üst yönetici müsteşardır.
Vali il genel meclisinin kararlarını tekrar görüşülmesi için gönderebilir ancak kaymakam belediye meclisinin kararlarını gönderemez.





İl genel meclisi süresi içinde yapılacak olan görevlerini yapmaz veya siyasi konularda karar alırsa İçişleri Bakanlığının teklifi ile Danıştay’ca feshedilir.
İdare taktir yetkisini kullanırken idari işlemin konu ve sebep unsurlarını kullanır. Yetki şekil sebep unsurlarında ise taktir hakkı kullanılamaz.

Belediye İçişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine müşterek kararname ile kurulur. Bu karma işlemdir.
Bir hususun yapılmasına dair bağlayıcı bir kanun hükmü bulunuyorsa buna bağlı işlem denir.

Belediyenin sınırları meclis kararı ve kaymakamın görüşünden sonra valinin onayı ile kesinleşir.
İdarenin yasama ve yargı organı yerine geçip işlem yapması fonksiyon gasbıdır.

Belediye encümeni vergi resim ve harçlar dışında kalan dava konusu olan belediye nizalarının anlaşma ve tasfiyelerine karar verebilir. 5 Milyara kadar sınırı kaldırılmıştır.
Savunma alınmadan devlet memuru hakkında disiplin cezası verilmesi şekil yönünde sakattır işlemin aleyhine iptal davası açılmazsa işlem kendiliğinden yürürlük kazanır.

Meclis Bütçe ile ilgili kararı diğer kararlardan farklı değildir bütçe her ne kadar İçişleri Bakanlığına gitse de İdari Vesayet Söz Konusu Değildir.
Yetkide paralellik ilkesi kanunla düzenlenmemiş olup, yargı kararları ile düzenlenmiştir.

Belediye meclisi ile il genel meclisi kararlarına karşı en büyük mülki idari amirin 10 gün içinde idari yargıya başvurma süresi kaldırılmıştır. Ancak büyükşehir belediye meclisi kararlarına karşı idari yargıya başvurmada bu süre devam etmektedir
Eski yönetmeliği ortadan kaldıran yeni yönetmelik yürürlükten kalkarsa eski yönetmelik kendiliğinden yürürlüğe girer.

Köy Tüzel kişiliğe sahiptir. Nüfusu den fazla olanlar köy olarak nitelendirilir. Köy Derneği köydeki tüm seçmenlerden oluşur.
İdari işlemin yapıldığı anda hukuki etkisini göstermesi ilgilinin hak ve yetkilerini etkilemesi idari işlemin icrailiği ile alakalıdır.

Görevini yapmayan muhtara yerine göre Kaymakam/Vali İhtar çeker Muhtar görevini yapmamakta ısrar ederse o yerin ilçe idare kurulunca görevinde uzaklaştırılabilir ya da alınabilir.
İmtiyaz sözleşmelerinde öngörülemeyecek durumların meydana çıkmasından sonra yeni koşullara uydurma kuralı kamu hizmetinin süreklilik ilkesinden kaynaklanır

Kamu İktisadi Kuruluşlar (KİK) Ve İktisadi Devlet Teşekkülleri(İDT) Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulur. Bunları sermayesinin tamamı devlete aittir ama KİK ler tekel niteliğindeki işleri yapar.
İlçe sınırlarının yeniden düzenlenmesi veya bucağın bağlı olduğu ilin değiştirilmesi müşterek kararname ile olur.

Müessese sermayesinin tamamı KİK veya İDT lere ait olan kuruluşlardır. anonim şirketlerdir.
Belediye lehine kamulaştırma yapmak için kamu yararı almaya belediye encümeni yetkilidir.

Bağlı Ortaklık sermayesinin en az % 50 si KİK veya İDT lere ait olan anonim şirketlerdir.
Küçük çiftçinin işlediği toprak kamulaştırılabilir ama peşin ödenmesi zorunludur.

İştirak sermayesinin en az % 15 i KİK veya İDT lere ait olan anonim şirketlerdir.
Yap İşlet modeli AY ile düzenlenmiş bir yöntem değildir.

Bağımsız İdari Kuruluşlar (Üst Kurullar) Hiyerarşi ve idari vesayete tabi değildirler, özerktirler, kamu tüzel kişilikleri vardır, özel bütçeleri mevcuttur.
1999 AY değişikliği ile Danıştay’ın İmtiyaz sözleşmeleri ile ilgili yetkisi görüş bildirme olarak değiştirilmiştir.

Türkiye’deki bağımsız idari otoriteler ; Rekabet kurumu, RTÜK, SPK, Bankacılık Denetleme Ve Düzenleme Kurulu, Enerji Piyasası Düzenleme kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Kamu İhale Kurumu,Tütün Mam. ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu
Kamulaştırmasız el atmanın hiçbir yasal dayanağı yoktur. Bu eylem idari eylem bile değildir. Adli yargıda meni müdahale davası açılır. Ancak idare zarar verirse hukuka aykırılıklara karşı tam yargı davası açılabilir.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kanunla kurulur ve zorunlu üyelik esastır.
GAP’ın başkanını başbakan atar. Başbakanlığa bağlıdır.





İmar kanununa göre hukuka uygun kamulaştırmasız el atmada idare düzenleme ortaklık payı alabilir. Azami oranı 2003 değişikliği ile arazinin %40 ‘ıdır.


İdari işlemin sonuçlarının bizzat idare tarafından gerçekleştirilebilmesi (polisin kumarhaneyi kapatması)


Geçici köy korucuları valinin teklifi İçişlerinin Bakanının onayıyla göreve başlar.


Jandarma genel müdürlüğü adli ve idari zarar verirse davalı İçişleri bakanlığıdır görevli mahkeme idari yargıdır. Askeri zarar da davalı yine içişleridir ama bu sefer görevli mahkeme AYİM’dir.


Tüzelkişiliğin kanunla veya kanunun verdiği yetkiye dayanarak idari işlemle kurulmasının istisnası doğrudan AY ile tanınmasıdır.


Mesela il özel idaresi belediye, köy idaresi, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, tüzel kişiliklerini doğrudan AY dan alır.
Cady isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 14:32


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı