PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aliens vs Predator Oyun Künye Tanıtımları-İncelemeleri-İzlenimleri


denizci
08-30-2010, 22:43
Aliens vs Predator İncelemesi

http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/avp11-475x356.jpg

1987 yapımı ‘Avcı’ filmini hatırlar mısınız? Orijinal adı Predator olan bu film, bir zamanlar TV’lerden düşmüyordu. Arnold Schwarzenegger’in başrol oynadığı filmde, insanların üstüne kabus gibi çöken ‘Avcı’ lakaplı Predator yaratığını da unutmamışsınızdır. İşte bu eski düşman, yeni düşmanlarla insanların başına tekrardan iş açmaya geliyor; Rebellion yapımı Aliens vs Predator incelemede.

Rebellion, sürekli olarak yayınladığı videolarla oyunun adından sık sık söz ettirmişti. Fragmanlar, ekran görüntüleri ve reklamlar derken, beklentiler çığ gibi büyüdü. Haliyle AvP’nin adı bir anda kaliteli ‘shooter’lar arasında geçmeye başladı. Peki, mazisinde çok da büyük başarılar bulunmayan Rebellion, bu beklentileri karşılayabilecek mi, yoksa taşıyamayacağı yükün altında ezilecek mi?



Yaratıklar, Avcılar, başınız sağ olsun insanlar…
Doymak nedir bilmeyen insan evladı, teknolojinin de gelişmesiyle yeni gezegenlere, yeni kaynaklara doğru yol alır. Rotayı belirlemede öncü güç olan Weyland-Yutani şirketi, zamanla daha da güçlenir. Yaptığı deneylerle insanların güvenini kazanan bu şirketin patronu Weyland, günün birinde ekibiyle birlikte gizemli bir piramit bulur. İşte burada insanoğlunun başı belaya girer, Weyland’in açtığı yeni boyut nedeniyle ‘Alien’ ırkı, bir daha gitmemek üzere geri döner. Zaten insanlar ve ‘Alien’lar üzerinde deneyler yapmakta olan Weyland’ın bu projesi, ‘Alien’ ırkının büyük düşmanı ‘Predator’ları da savaş arenasına çeker.

Savaşçı Predator ırkıyla birlikte toplam üç farklı güç bulunuyor, senaryo da bunlarla bağlantılı olarak üç farklı yoldan ilerliyor. Bu serüvene, istediğiniz ırkı seçerek başlayabilir, bölüm aralarında isterseniz değiştirebilir ve farklı ırkla yola devam edersiniz. Saldıran, kaçan ya da avlayan olmak, sizin seçiminize kalmış.



İlk olarak, fiziksel anlamda diğerlerinden daha zayıf olan insanlardan başlayalım. ‘Rookie’ lakaplı çaylak bir askeriz, insan ırkının tesislerini istila eden ‘Alien’lara karşı canımızı korumaya çalışıyoruz. İnsanların elindeki en büyük güç, elbette silahları oluyor. Hafif ve ağır tüfekler, bombalar ve bunun gibi ekipmanlarla güçlü düşmanları yok etmeniz gerekiyor. Sahip olduğunuz radar sayesinde yakınınızda bulunan yaratıklardan sinyal alabiliyor, nereden geldiklerini kestirebiliyorsunuz. Sağlığınızı korumak için, sağlık paketlerini kullanıyor, ‘H’ tuşuyla iğne yapabiliyorsunuz.



Oyundaki korku ve gerilim öğelerini insan ırkını seçtiğiniz zaman yaşıyorsunuz, karanlık koridorlarda ‘Alien’ çığlıkları, her an her yerden saldırabilecek olan Predator tehlikesi, ekran başında sürekli tedirgin olmanızı sağlıyor. Sizden çok daha güçlü olan düşmanlarınızın sağda solda bıraktığı paramparça cesetler, arka fonda bulunan müzik ve karanlık bölgeler, korkunuzu sürekli kılacak. Sahip oldukları teknoloji sayesinde görünmez olabilen Predator’lar ve duvarlarda yürüyerek her yerden saldırabilen ‘Alien’lardan kaçacağınız için, daha hareketli ve aksiyon dolu sahneler sizi bekliyor.

Gelelim ikinci seçenek olan ‘Alien’ ırkına, oyuna Weyland’in deneklerinden ‘6’ isimli yaratıkla başlıyoruz. Profesörlerin kontrolü altında, onlara neler yapabildiğimizi gösteriyoruz. ‘Alien’ların açılan boyutla birlikte, insanlara saldırmasını fırsat bilip kaçıyoruz. Kendimizi kurtardıktan sonra katliam emriyle birlikte, insanoğlunun canına okumaya başlıyoruz. Yaratıklardan kaçmak aksiyonu yaşamamızı sağlarken, insanları kovalamak, yakalamak ve onları kesip biçmek eğlenceyi üst seviyeye taşıyor.



Karanlık bölgeler, ışıktan yoksun koridorlar ve odalar, ‘Alien’ların en büyük dostu. Askerler sizleri göremezken, siz onları görebiliyor ve sessizce hareket edip onları bir anda kötü bir sürprizle karşılaştırabiliyorsunuz. Duvarlarda yürüyerek, farklı yollar izleyebiliyor, ihtiyaç duyduğunuzda saklanabiliyorsunuz. Tavanlarda, duvarlarda, küçük havalandırma borularında hareket edebiliyor, duvarların arkasında bulunan canlıları görebiliyor ve avınızın üstüne uzaktan hamle yaparak atlayabiliyorsunuz.Silahlı askerler, silahsız doktorlar, sizden korkanlar, size saldıranlar, bunları ayırt etmeden insan ırkına kan kusturmak kulağa hoş geliyor tabi, ta ki Predator’lar gelene kadar…



Kazanan kim olursa olsun…Kaybeden insanlar olacak
Hani derler ya ‘Assolistler sahneye son çıkar’ diye, Predator’larınki de o hesap. İnsanlar ve ‘Alien’lar çarpışırken, arenaya sonradan dahil oluyorlar. Ne insan ırkı gibi aciz ve sefil, ne de ‘Alien’ ırkı gibi çirkin ve akılsız. Duruşuyla, hareketleriyle, teknolojisiyle tam anlamıyla karizmatik yaratıklar. Henüz toy olan bir ‘Avcı’yla başlıyoruz oyuna, bizden daha tecrübeli olan Predator’ların istekleri doğrultusunda savunma yapmayı öğreniyor, pençelerimizi ve silahlarımızı nasıl kullanacağımızı görüyoruz.

Daha sonra savaşın sıcağı sıcağına yaşandığı gezegene gönderiliyoruz.
‘Alien’ ırkıyla karanlık bölgelerde daha rahat hareket ederken, Predator’ı seçtiğinizde ormanlık bölgelerde işiniz daha kolay olacak. Uzun mesafelere atlayabilmek, düşmanlarınızın bilgilerini ve ellerinde hangi silahların bulunduğunu onlara yaklaşmadan öğrenebilmek, nöbetçi askerleri yönlendirebilmek ve farklı yerlere gönderebilmek, Predator’ları diğer ırklara karşı üstün kılıyor. Güçlü pençelerinin yanında, teknolojik lazer silahları ve bombalarıyla tam bir ölüm makinesi oluyor. ‘Alien’lar kadar hızlı ve hareketli değiller, daha hantallar, ancak ağaçların üzerine atlayabilen Predator’ların en büyük özelliği olan görünmezlik, doğru yerde kullanıldığı zaman durdurulamaz bir güç olmanızı sağlıyor. Ayrıca ‘Alien’lar gibi, düşmanınıza yaklaşıp ‘E’ tuşuna bastığınızda, karşınızdakine vahşetin ta kendisini gösteriyorsunuz, bir askerin başını gövdesinden ayırıp, işe yarar malzeme olarak taşımak desem yeterince açıklayıcı olurum.



Aliens vs Predator, galaksinin ücra gezegenlerinde geçen savaşları üç farklı bakış açısıyla yansıtıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi, haritada askeri tesisler, terk edilmiş karanlık bölgeler ve ormanlık alanlar bulunuyor. Oyuncuya özgür dolaşabilme imkanı sunulmamış, ancak harita üzerinde taktik geliştirme ve yol izleme konusunda özgürsünüz. Seçtiğiniz ırka göre savaş alanında kendi stratejilerinizi belirleyebilirsiniz. Predator’larla ağaçların tepelerinde pusuya yatabilir, ‘Alien’larla havalandırmalardan ve ufak geçitlerden hedefinize ulaşabilirsiniz.



Yaratıkların fizik modellemelerinde göze batan bir kusur yok, AvP’nin grafikleri zaten yeteri kadar iyi. Işıklandırmalar, gölge efektleri, harita tasarımları ve çevre etkileşimi kaliteli bir oyunda olması gereken düzeyde. Farklı güçlerle oyunu oynayabilme imkanı da, yapımdan sıkılmanızı engelliyor ve oynanış süresini uzatıyor. Ancak özellikle silah seslerinin gerçekçilikten uzak oluşu, bölümler arası oluşan kopukluk ve senaryonun kendini sadece ara videolarda hissettirmesi, Aliens vs Predator’dan soğumanıza neden olabilir.

Yapay zekaya karşı oynamaktan bıkan oyuncular için farklı oyun türlerini barındıran ‘multiplayer’ modu bulunuyor AvP’de. İnsan-Alien-Predator kapışmasını gerçek oyuncularla yaşamak, çok daha faklı deneyimler sunuyor ekran başındakilere. Gerçek savaş arenasında Predator’la avınıza odaklanabilir, ‘Alien’la hedefinize sinsi bir şekilde ulaşabilirsiniz. İnsan ırkını seçerseniz yaşamak için tek yapmanız gereken, hedefi ıskalamadan ateş etmek.



Sonuç
Rebellion, büyük beklentileri karşılayabilecek bir oyun yapamamış açıkçası. Aliens vs Predator kaliteli bir yapım, ama bu zamana kadar gelen videoları nasıl yorumladığınız ve oyundan ne beklediğiniz çok önemli. Oyunun hayatınızda önemli bir yer edinecek ‘FPS’ olmasını bekliyorsanız, AvP size göre bir yapım değil, diğer bir deyişle daha çok beklersiniz . Ancak hem güzel vakit geçirmek, hem de sinema tarihinde önemli bir yeri olan Aliens vs Predator mücadelesini bizzat yaşamak istiyorsanız ve şiddet içeren görüntüleri seviyorsanız ki müthiş öldürme komboları var, bu oyunu oynamak için acele edin. Hele ki AvP hayranlarındansanız hiç vakit kaybetmeyin. İlgi çeken senaryosuyla Aliens vs Predator, üç farklı bakış açısı ve oyun deneyimiyle beğendiğim oyunlar arasında yerini aldı.

Oyundan Görüntüler:
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/2-475x380.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/3-475x380.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/4-475x380.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/5-475x380.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/03/8-475x380.jpg