PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Palandöken'de Turist patlaması


Kalpsiz_
01-13-2008, 10:33
Oteller yüzde 100 doluluk oranında.

http://www.turizmhaberleri.com/img/haber/manset/palandoken_view_384756.jpg

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Palandöken Dağı'na kayak yapmak için gelen yerli ve yabancı turist sayısında patlama yaşandığını belirtti.
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Palandöken Dağı'na kayak yapmak için gelen yerli ve yabancı turist sayısında patlama yaşandığını belirterek, " Otellerimiz yüzde 100 doluluk oranında. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, yerli turistlerin geri dönmemesi için bölgedeki illerin sömestr tatillerinin birbirinden farklı zamanlarda yapılmasını talep edebiliriz." dedi.

Vali Celalettin Güvenç, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na evsahipliği yapacak Erzurum'da sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. İl Özel İdaresi Misafiranesi'nde basın mensupları ile bir araya gelen Vali Güvenç, Palandöken'de kış turizmi patlaması yaşandığını söyledi. Yerli ve yabancı turist sayısının her geçen yıl arttığını dile getiren Vali Güvenç, " Otellerin yatak kapasitesi yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır. Erzurum'da kar berekettir." diye konuştu.

Kurban Bayramı dolayısıyla Palandöken'de yerli turist patlaması yaşandığının altını çizen Vali Celalettin Güvenç, " Yılbaşı nedeniyle de yabancı turist akını oldu. Palandöken'de canlılığın olması, yerli ve yabancı turistin gelmesi gerçekleştirmek istediklerimiz için bizleri sevindiriyor. Avrupa'da tatilcilerin izdiham oluşturmaması için belirli kentlerde tatilleri sırayla yaptıklarını öğrendik. Eğer böyle bir şey mümkün olursa biz de bunu Milli Eğitim Bakanlığı'na önereceğiz. Örneğin Bayburt ile Gümüşhane 1 Şubat'ta tatilini yaparken Kars ve Ardahan 15 Şubat'ta yapacak." şeklinde konuştu.

2011 Kış Oyunları'na başvurmadan önce bazılarının 'Altyapı tesisiniz yok, yetişmiş sporcunuz yok, ne cesaretle böyle bir organizasyona talip oluyorsunuz?' dediklerini hatırlatan Vali Güvenç, 2011'in nasıl alındığını şöyle açıkladı: " Sayın Başbakanımıza Erzurum'un dünyaca önemli bir potansiyeli olduğunu, kayak sporu ve kış turizminin bölgeye getirecekleri konusunda çalışmalarımızı aktardık. Ayrıca 4 yıl içerisinde 150 milyon YTL yatırım yapılması gerektiğini de söyledik. Başbakanım ise 2011 ile bölgede canlanma, yatırım ve istihdam oluşacaksa her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Zaten hükümet desteği olmadan bir ilin böyle bir organizasyonu gerçekleştirmesi imkansız."

Oyunlar kapsamında 5 tane buz hokeyi salonu yapılacağını açıklayan Güvenç, Türkiye'de bu salonlardan sadece iki tane olduğuna dikkat çekti. Güvenç, " Geçen yıl 2 bin kişilik buz hokeyi salonumuzun ihalesi yapıldı. Bu yıl da temeli atıldı ve şu an salonun kaba inşaatının yüzde 90'ı bitmiş durumda. Buz hokeyi salonu Türkiye'de sadece Kocaeli ve Ankara'da var. Erzurum'da yapılacak salon bu iki şehirdekinden daha iyi. Eğer bu salon yapılırsa deplasmanlı buz hokeyi maçları burada yapılabilir. Buz hokeyi sporcularını Serhat Eryüce kardeşimiz çalıştırıyor. Kendisi buz hokeyi federasyonu başkanlığına aday oldu ama kazanamadı. Çok başarılı bir arkadaşımız ısrarlarımızla Erzurum'a geldi." diye konuştu.

İhaleler hakkında da bilgi veren Vali Güvenç konuşmasını şöyle sürdürdü: " 2011 Kış Oyunları ile ilgili ihaleleri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yönetecektir. Yine yasada güzel bir şey yaparak, uluslararası oyunlar ile ilgili mal ve hizmet alımlarını ihale kanunundan istisna ettiler, teklif alınarak yapılacak. İhale işlerini yasal çerçevede Hazırlık Düzenleme Kurulu'nun kararları ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Kayak Federasyonu kontrolünde yürütülecektir. Tüm bu çalışmaların projelendirilmesi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne aittir. Bu işler için 2008 yılı yatırım bütçesine 40 milyon YTL ödenek konulmuştur. Bu, tüm ihalelerin yapılabilmesi için yeterlidir. Yapılan master çalışmalarında kayak sporunun tüm alt disiplinlerini Palandöken'de yapmak doğru değildir. Amerikalılar, Konaklı bölgesini dünyanın en önemli kayak çanağı olduğunu tespit ettiler. Biz de kayak yarışmalarının bazılarının Konaklı'da yapılmasını kararlaştırdık. 1998 yılından beri Konaklı'ya tahsis edilen 8 otel yeri vardı. Amerikalılar ile yaptığımız görüşmede bir kilometre ileride daha geniş bir alanda otel yapılmasını kararlaştırdık. Bu anlamda ilgili yerlerle de görüştük. Bu oteller beş yıldızlı büyük otellerdir ve şu ana kadar 1998 yılında 4, daha sonra 3 tane tahsis edilmesine rağmen 2005 yılından beri yaptığım görüşmeler neticesinde otelleri yapma niyetinde olmadıklarını öğrendim. Kış turizmine yatırım yapmak hala yatırımcılar tarafından cazip görülmemektedir. Şu anda bölgemizde otel yapmak isteyenlere 49 yıllığına arazi tahsis edebiliyoruz. Bana kalırsa bunun ötesinde daha cazip teşvik verilmedir. Mesala KDV alınmaması öneriliyor. Geçen yıl dağdaki otellerimizden biri 600 bin dolar KDV ödedi. Bu otellerde nereden baksan 200 kişi ekmek yiyor."

Erzurum'daki kayak hocalarının yurt dışındaki kurslara gitmediğini de belirten Güvenç, " Kayak Federasyonumuz çok iyi bir iş yaptı. Dünyanın önemli kayak hocalarından Macar bir eğitmen, 11 gün Erzurum'da kamp yaptı. İlimizde belki 100 tane kayak hocası vardır, çoğu yüksek tahsillidir. Hocalarımıza şunu söyledim: 'İçinizde 3 günlüğüne Avrupa'da kayak hocalığı kursuna katılanınız var mı?', kimse çıkmadı. Ama dünyaca ünlü bir kayak hocası ilimizde 11 gün kalıyor. Kimse gidip bir şeyler sorup, öğrenmeye çalışmıyor. Bu yabancı kayak hocamız ile hiçbir basın mensubumuz ilgilenmedi." ifadelerini kullandı.

Vali Güvenç, ayrıca 2011 oyunları ile sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Şubat ayının sonunda Çin'in Harbin kentine gideceklerini de sözlerine ekledi. Vali Güvenç ve beraberindekiler daha sonra Palandöken'de incelemelerde bulunarak, yerli ve yabancı turist ile sohbet etti.

Toplantıya; Vali yardımcıları Kasım Yekeler ve Gürkan Polat, Emniyet Müdürü Ali Tom, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Sodan ve basın mensupları katıldı.