PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmaniye Doğal Güzellikleri


Fırtına_
02-19-2009, 11:41
Sülemiş Çamlığı (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçe merkezine hakim Sülemiş Tepesi’nde bulunan Sülemiş Çamlığı yörenin mesire yerlerinden birisidir. Bu ismin Selçuklu komutanlarından Sülemiş Bey’den mi yoksa XVI.yüzyıl Vakıf kayıtlarında ismi geçen Sülemişli topluluğundan mı geldiği bilinmemektedir. Bazı söylentiye göre Selçuklu komutanı Sülemiş Bey otağını burada kurmuştur.

Sülemiş Tepesi 1976 yılında Belediye Başkanı Kamil Kara tarafından kamulaştırılarak ağaçlandırması yapılmış ve çevresine de turistik tesislerin temelleri atılmıştır. Bu tesisler 1987 yılında hizmete açılmıştır.


Şarlak Şelalesi (Kadirli)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/04/07/00148469.jpgOsmaniye ilinin Kadirli ilçesi ile Sumbas ilçesi sınırında bulunan Şarlak Şelalesi her iki ilçenin de önemli mesire yerlerinden biridir.

Şelalenin çevresi maki ormanları ve bahçelerle çevrilidir. Şelalenin suyu Balıklar Deresi’nden gelmektedir. Şelale önünde bir de doğal gölet bulunmaktadır.



Karatepe-Aslantaş Milli Parkı (Kadirli)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/04/07/00148473.jpgOsmaniye ili Kadirli ilçesinin 11 km. doğusunda Karatepe Köyü’nde bulunmaktadır. Anadolu’da Kızılırmak kavisi içerisine M.Ö. 2000 yıllarında yerleşen Hititler, M.Ö. 1750’de krallık kurmuşlar ve M.Ö. 1450’de doğunun en önemli İmparatorluklarından biri olmuşlardır. M.Ö. 1200 yıllarında Deniz kavimleri tarafından yıkılan Hitit İmparatorluğu’nun merkez Hattuşaş (Boğazköy) ‘ı terk ederek güneydoğuya çekilen Hititler MÖ.VIII. yüzyılda Kilikya Bölgesine hakim olan Kral Asitowada tarafından Karatepe - Aslantaş yöresinde bir Hitit Krallığı kurmuşlardır. Sınır kalesi olan Karatepe - Aslantaş ile Ceyhan Nehri’nin karşı yakasındaki Domuztepe ‘de görülen harabeler ve özellikle kuzey-güney kapıları ile kapı aslanları, kalıntılarının en ilginç olanlarıdır. Ortaya çıkarılan eserler modern müzecilik anlayışına uygun olarak tarihi çevreleri içinde onarılarak açık hava müzesi haline getirilmiştir.

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/04/07/00148474.jpgKaratepe - Aslantaş’ın en önemli özelliklerinden biride yapılan kazılarda bulunan Fenike alfabesi ile yazılmış olan yazıtın aram diline çevrilmesi, Hitit hiyeoglif yazısının çözülmesine yardımcı olmuştur.

Kızılçam, ılgın, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsü, karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanlarının toplulukları ile Ceyhan Nehri’nde yayın ve sazan balıkları bulunmaktadır.


Osmaniye Yaylaları

Maksutoğlu Yaylası (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçesi, Kadirli-Andırın-K.Maraş karayolunun 12. km.den sonra 33 km kuzeyde Maksutoğlu Yaylası bulunmaktadır.

Yöre halkının mesire ve dinlenme yerlerinden biri olan bu yaylanın çevresi sedir ve köknar ormanları ile çevrilidir. Ayrıca çevresinde ahşap yayla evleri bulunmaktadır. Çok sayıda kuş türü burada barınmaktadır.

Maksutoğlu Yaylası’nın çevresinde Çardak, Gürlevik, Turna, Söğütoluğu, Dokurcun, Beyoluğu ve Çığsar yaylaları ile Savrun Çayı’nın kaynadığı Yedi gözler bulunmaktadır.
Bu yaylalar Yaşar Kemal'in İnce Memed romanına da konu olmuştur.


Bağdaş ve Almacık Yaylası (Kadirli)

Osmaniye Kadirli ilçesinden 57 km. uzaklıkta bulunan Bağdaş ve Almacık Yaylası çam, ardıç, köknar ve sedir ormanları ile kaplıdır. Yörede doğaya uygun ahşap ve taş yayla evleri bulunmaktadır.


Beyoğlu-Savrungözü-Dokurcun ve Çığşar Yaylaları (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırları içerisinde, Toros Dağları’nın kuzeydoğu uzantısı olan Dibek Dağları’nın eteklerinde Beyoğlu-Savrungözü-Dokurcan ve Çığdar yaylaları bulunmaktadır. Bu yaylalar ardıç, köknar, sedir ağaçları ile kaplıdır. Ayrıca bu yaylalarda kayalık alanlar da bulunmaktadır.


Zorkun-Olukbaşı ve Ürün Yaylaları (Merkez)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/04/07/00148470.jpgOsmaniye ilinin güneydoğusundaki Nur Dağı eteklerinde bulunan bu yaylalar sayfiye yeri olarak kullanılmaktadır. Çam ağaçları arasındaki yaylalarda ahşap yayla evleri yapılmış ve bunlar doğa ile bütünleşmiştir.

Yaylalarda çeşitli gereksinimi sağlayan tesisler bulunmaktadır.




Alman Pınarı Yaylası (Hasanbeyli)

Osmaniye ili Hasanbeyli ilçesine 4 km. uzaklıkta bulunan Alman Pınarı Yaylası bağlık ve bahçelik bir alandır. İlçenin mesire yeri olarak kullanıldığından yaylada gereksinimi sağlayacak lokanta ve dükkânlar bulunmaktadır.