sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Diğer Dersler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-09-2009, 13:09   #1
Kullanıcı Adı
Fırtına_
Exclamation Tabiatın İnsan Hayatındaki Önemi

Tıp bilimi, tarihsel süreçlerden günümüze sayısız deney ve araştırmalardan geçerek gelmiştir. Bu süreci derinlemesine araştıran İbn-i Sina ve Hipokrat gibi ünlü tıp bilginleri, insan ve organların bir yasası olduğu fikrine varmışlardır. Bu yasayı da “İnsan Tabiatı” olarak belirlemişlerdir. Yaşamda dört tabiatın (Ateş, Toprak, Hava, Su) olduğu ve tıp dalında bu dört unsurun esas olduğu, bu bilginlerin yaptıkları çalışmalara göre inkâr edilemeyecek bir gerçektir. Tıp bilginlerinin eserlerini incelediğimizde; hastalıkların tedavi yöntemlerinde “İnsan, Bitki ve Organ tabiatları” ön planda tutulurken, günümüz tıbbında bu faktörün fazla ciddiye alınmadığını üzülerek görmekteyiz.
Tıp biliminin, filozof olarak da kabul ettiği İbn-i Sina; insan tabiatını ateş, toprak, hava ve su olmak üzere dörde, organ ve bitki (ilaç) tabiatlarını sıcak ve soğuk olarak da ikiye ayırmıştır. İnsanın bu organ özelliklerinin yaratılıştan geldiğini söylemiştir. Ayrıca her bir organın kendi tabiatına göre işlev gördüğü, bu tabiat yapılarındaki organların değişik hastalıklara meyilli olduklarını ve hastalıkların tedavisinde ise ilaçlarında soğuk, sıcak, nemli ve kuru özellikleri göz önünde bulundurularak organ tabiatlarına göre tedavi metotlarının izlenmesi gerektiğini tespit etmiştir.

Her şeyin günümüz bilimi ile çözüleceğine inanan ve bu konuda hem fikir olan günümüz tıp uzmanlarının, doğal tedavi yöntemlerine dönme kararı almaya başladıkları görülmektedir. “İnsan Tabiatı” ile ilgili yüzyıllar önce bulunan bu gerçek hala günümüz tıbbında soyut kavram olarak nitelendirilse de “Tabiat” konusu genel olarak incelendiğinde, vicdan denilen çok önemli bir konu ile de organik bir bağ içinde olduğu görülecektir.

İnsan Tabiatı, gerek ruhsal gerekse ilmi anlamda mantıklı açıklamalarla kabul gören bir konudur. Bu bağlamda uyumsuz (kişilik tabiatları farklı) iki insanın birbirleri hakkında “Kanaat Hakkını” kullanması ne derece doğrudur? Daha açık bir dille, tabiatı ATEŞ olan bir yargıcın veya asayişle görevli kişilerin, tabiatı SU olan bir zanlı ile iletişim kurmasının mümkün olmadığı (İbn-i Sina gibi bilginlerin görüşleri doğrultusunda) bir ortamda “Kanaat Hakkını” doğru ve tarafsız kullandığı hakkında ciddi şüpheler oluşmaktadır. Yine HAVA tabiatlı bir öğretmenin TOPRAK tabiatlı bir öğrencisi hakkındaki kanaatini olumlu yönde kullanmasını nasıl bekleyebiliriz?

Verilen kararların doğruluğu veya yanlışlığı üzerinde tartışılırken gerçeklerin ortaya çıktığına şahit oluruz. Çeşitli gerekçelerin arasına birde kader, kısmet, insan yaratılışı gibi kavramların katıldığına şahit olmaktayız.

İnsan Tabiatı konusunun Kur’an da yer aldığını, İsra suresinin 84. ayetinde görmekteyiz. De ki; “Herkes kendi yaratılış şekline (tabiatına) göre hareket eder.” Ayetinde olduğu gibi. İmam Nevevi’nin kaleme aldığı Riyazüs-Salihin adlı kitabının 310. hadisinde Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) Sahabeleri kendisine “Ey Allahın Resulü, Allah’ın yanında hangi amel daha faziletlidir?” diye sorulduklarında; Resulullah; “Anne-Baba’ya iyilik etmektir” Aynı soruyu soran diğer bir sahabeye “Allahın yolunda cihat’tır.” bir diğerine ise “Namazı vaktinde kılmaktır” diye 3 farklı kişiye 3 farklı cevap vermiştir.

Aynı soruya verilen farklı cevaplar, soruyu soran sahabelerin farklı karakterde olması sebebiyledir. Hz. Muhammed (S.A.V), soruyu soran kişilerin tabiatlarının değişik olduğunu bildiği için aynı soruya farklı cevaplar vermiştir.
Fırtına_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 01:40


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı