Battlefield: Bad Company 2    
                                   Nurettin Tan
Yapım EA DICE | Dağıtım Electronic  Arts | TürFPS | Diğer PlatformlarPS3 Xbox 360
Infinity  Ward’un (IW) kendi içinde cadı kazanı misali kaynamasından dolayı, Call  of Duty: Modern Warfare 2 (MW2) gibi güzel bir oyunu oyunculara zehir  ettiler. Doğal olarak  çoğu oyuncu adam gibi bir yanıt alamayınca hevesle Battlefield: Bad  Company 2’yi (BC2) beklemeye başladı; hatta protestolarını IW  forumlarındaki kullanıcı imzalarına  BC2’nin resimlerini koyarak dile getirenler oldu. Sonra beta çıktı,  oynadık. Ben PS3 betasını oynadım, Şefik ve Emre ise PC betasını  oynadılar. Ben PS3 betasını oynadıktan sonra almamaya karar vermiştim,  Edi ile Büdü ise almaya karar verdiler beni de almaya ikna ettiler. 
  
Aldım, yükledim, oynadım!
Beta ile tam sürüm arasındaki  farklara hemen dikkat çekeyim. Öncelikle betada gözünüze takılan  aksaklıkların hepsinin tam sürümde giderilmiş olduğunu göreceksiniz.  Grafikler kesinlikle betadan çok daha iyi ve ayarları yükselttiğinizde  bilgisayarını daha az zorlayıp daha yüksek performans  alıyorsunuz. Ekran kartı ve işlemci  arasındaki dengeleme problemi yüzünden oluşan görüntülerdeki tutukluk,  ateş ettiğiniz adamı vuramama ve geç tepki verme gibi insanın canını çok  sıkan sorunlar giderilmiş. Tam sürümde BC2 resmen akıyor.

Teknik sorunları geçip  oynanabilirlik konusundaki bir - iki noktaya değinmek gerekirse; halen  yere yatamıyoruz. Bunun nedeni, yere yatan keskin nişancıların oyunu  diğer oyunculara zehir etmesiymiş. Belki bir nebze hak verebilirim;  çünkü oyunun haritaları çok büyük olduğu için sizi vuran bir keskin  nişancıyı görmeniz gerçekten zor. Ateş ettiklerinde kurşunun izlediği  yolu gösteren işaretlerin çok silik olmasıysa onları resmen görünmez  yapıyor. Benim ilk başlarda sevmediğim başka bir şeyse BF2’de yorulan  askerimizin BC2’de hiç yorulmadan sürekli koşmasıydı. Oyunun tam  sürümünü oynadıktan sonra hak verdim, iyi kararmış. Çünkü haritalar  gerçekten büyük ve eğer kullanacağınız bir araç bulamıyorsanız çatışmaya  koşmak büyük eziyet oluyor.
BC2, size şu konuda garanti veriyor: İçinde kıyametin koptuğu bir  savaş ortamına kesinlikle gireceksiniz. Hiçbir yer yeterince güvenli  olmayacak; çünkü arkasına saklandığınız ahşap duvar mermilerle bin bir  kıymığa ayrılacak, tanktan kaçmak için içine sığınacağınız beton bina  birkaç top mermisiyle kafanıza yıkılacak. Sağ olsun, mesela Emre Öztınaz  gibi hayırlı arkadaşlarınız, içine bin bir zorlukla saklandığınız evin  penceresinden geleni geçeni vurduğunuz odanın duvarını -eşek şakası  yapan Türk mantığı ile- bombayla yıkacak ve düşmana aniden “Merhaba!”  diyip el sallayan bir tip olabileceksiniz. Gerçekçilik, ses efektleri  üst düzeyde tutulmuşİ bu yüzden BC2’nin muharebe hissini çok kaliteli  bir şekilde size vereceğini garanti ederim. 
Oyunda toplam dört sınıf var: Assault, Recon, Medic ve Engineer.  Hangisiyle oynarsanız o sınıfın altında puan alıp, yeni silahlarını ve  ekipmanlarını açıyorsunuz. Şu açıdan kötü diyebilirim ki oyuncuyu hafif  bir sınıf kısıtlamasına sokuyor. Örneğin; Medic iseniz Assault silahları  alamıyorsunuz. (Gerçi onun yerine ağır makineli kullanıyorsunuz ki çok  etkili bir silah.) Haydi gene hakkını yemeyeyim oyunun, bunu da çok  yadırgamamak lazım. Nihayetinde Medic’in savaşın gerisinde durması ve  ekibe destek vermesi istendiği için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. 
Yerçekimi…  Hani Newton’un kafasına elma düşerek bulduğu rivayet edilen… Evet, bu  teknolojiden BC2’de bolca faydalanacaksınız. Kabaca, bir hedef sizden  100 ila 200 metre uzakta ise nişangahı sadece üzerine tutarak ateş etmek  onu vurmaya yetmiyor. Mesafeye göre, duran bir hedefin bir baş ya da  kendi boyu kadar yukarısına ateş etmelisiniz. (Keskin nişancılar  kulaklarınızı iyi açın, bu bilgiler sizin için.) Aynı şey hareket eden hedefler için daha zor bir seviyede  geçerli; çünkü koşan bir hedefi vurmak için koştuğu yönün önüne ateş  etmeli, eğer kafasından vurmak istiyorsanız koştuğu yöne ve kafasının  çaprazına doğru vurmalısınız ki “headshot” olsun. Zor görünüyor ama  becerebilirseniz “Marksmanship” puanı altında ödüle boğuluyorsunuz ve  egonuzu müthiş tatmin ediyorsunuz.

Adam vurmak kolay değil ama ortalıkta devekuşu gibi koşarsanız  av olmak çok kolay. Dolayısıyla MW2’nin aksine genelde hep saklanarak  ya da pusarak paranoyak şekilde zaman geçiriyorsunuz. Bu yüzden BC2  kesinlikle reflekslerinizi konuşturduğunuz bir oyun  değil. Düşmanla burun buruna gelseniz bile ve hatta siz onu önce  vurmaya başlasanız bile o sizi öldürebiliyor. Biz buna “lag” demek  istiyoruz ama oyunda herhangi bir atlama olmadığı için bu teoriden  vazgeçip adam vurma olayını ciddi şekilde dengelemeliler diyorum. MW2’de  “NoobTube” dediğimiz oyuncu sınıfı burada da mevcut… Patlama çapı  açısından “Grenade Launcher”, MW2 kadar etkili değil ama halen düşmanla  yüz yüze gelince iyi isabetle en hızlı  yanıt verme şekli. (Emre’ye sorun, çok sever.) Şu açıdansa acilen  zayıflatılmalı diyorum; çünkü Assault karakterler kendilerine bir sote  noktası seçip yere mühimmat kutusu koyuyor, GL’leri yağdırdıktan sonra  kendi kutusundan yeni fişekleri doldurup kaldığı yerden ölüm yağdırmaya  devam ediyor. MW2’nin Scavange perk’inden de beter.
Araç kullanma,  yerçekimi ve savaşın sıcaklığı BC2’yi basit bir FPS’ten çıkarıp savaş  simülasyonuna yakın bir sınıfa sokmuş. Kendi adıma konuşayım; FPS  oynarken reflekslerimi konuşturmayı severim ve bu hissi BC2 değil, MW2  veriyor. Aralarındaki en önemli fark da bu… MW2 arcade değil, olayların  çok hızlı geliştiği bir çatışma oyunu. BC2  ise ortalığın cehenneme döndüğü tam bir savaş oyunu. BC2 oynarken  zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Bir bakmışsınız horozlar  ötmeye başlamış ve gökyüzü renk değiştirmiş, sonra benim gibi 15:09’da  kalkıp Multiplayer’ın ilk dokuz dakikasını kaçıracaksınız. Şefik, “saati  14:30’a kuracağım” dedin ama halen nete gelmediğine göre uyuya  kaldığını düşünebilir miyim?
Multiplayer olarak  savaş alanı hissini veren ve yansıtan en iyi oyun.  Simülasyona yakın türü ile gerçekçi bir oyun oynamak isteyenler  edinmeli. “Nurettin’in 2010 Yılı En Kaliteli Oyunlar” listesine girer.
Level Online