sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Diğer Dersler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 12-24-2011, 23:17   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart başarılı öğrenci nasıl olunur

başarılı öğrenci nasıl olunur




Başarılı olmak, kaliteli ve düzenli çalışmaktan geçer.Çalışmak denince gözümüz korkmasın çünkü pratik ve kolay yollarını bilip ipuçlarını yakaladıktan sonra çalışmak hem kolay hem zevkli. İşte belli başlı püf noktaları ve ipuçları.
*Çalışacağımız süreyi önceden iyi bir şekilde planlamamız, çalışacağımız konuları belirlememiz ve dersleri ayırmamız ayarlamamız gerekir.
* Dersleri ayırırken okumaya dayalı Tarih, Edebiyat, Sosyoloji gibi derslere, çalışmanın başında yer vermek uygun olur.
* Birbirine benzeyen dersleri arka arkaya çalışmak zihni yorar. Bu sebeple okumaya dayalı bir dersin arkasından sayısal bir dersin çalışılması yararlı olur.
* Günlük planımız olmalıdır. Çalışma programı içerisinde dinlenmeye, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmeye ve hobilere daima zaman vardır.
* Ders çalışmak için her gün belirli bir zaman ayrılmalıdır. Mümkünse her gün aynı saatlerde ders çalışılmalıdır. Zor öğrenilen derslere daha çok zaman ayrılmalıdır.
* Sürekli ders çalışmak hem fiziksel hem ruhsal olarak yorar. Çalışma aralarında dinlendirici serbest zaman uğraşlarına yer vermek bireyi daha uyumlu ve daha başarılı kılar.
* Kaliteli bir çalışma için en uygun süre birer saatlik sürelerdir. 40dk çalışmanın ardından çalışılan konuyu 10dk tekrar etmek tekrardan sonra 10dk dinlenmek faydalı olacaktır. Bunu şöyle formüle edebiliriz:
40dk + 10dk + 10dk = 60dk (1 saat)
*Ders bitmediği halde çalışma isteğimiz azalırsa çalışmaya son VERMEMELİYİZ. Ufak kurallar geliştirip onlara uymalıyız, 3 sayfa daha okuyup kalkacağım gibi. Ondan sonra ara verip çalışma yerinden ayrılabiliriz.* İlgimiz ve dikkatimiz azalırsa, çalışmayı bitirince kendimize ödül verme sözü verebiliriz. Örneğin; Bu bölümü bitirince çay içeceğim.Şu 5 soruyu bitirmeden çikolata yemeyeceğim.
* Okuduklarımızı kendi kelime ve cümlelerimizle ifade etmemiz ÖĞRENDİKLERİMİZİN İYİCE YERLEŞMESİNİ SAĞLAR.
* Çalıştığımız dersle ilgili SINAVDA ÇIKABİLECEK SORULARI TAHMİN ETMEYE çalışabiliriz. Bu şekilde soru üreterek çalışabiliriz
DERS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMAK DERDİNİ NASIL YOK EDERİZ
Ders çalışmaya başlayabilme davranışı KARAR VERMEYİ gerektirir hem de çalışma isteğini beklemeden.
Öncelikle hedefimizi belirlemiş olmalıyız. Bu hedef GERÇEKÇİ, ÖLÇÜLÜ, ULAŞILABİLİR ve ZAMANA DAYALI olmalıdır.
Başaracağımıza bütün kalbimizle İNANALIM.
Yapmamız gerekenleri PLANLAYALIM.
Programımıza SADIK kalalım.
* Ders çalışma davranışı arttırılmak isteniyorsa, çalışma, HOŞLANILAN BİR İŞLEMDEN ÖNCEYE ALINMALIDIR. Örneğin, bulmaca çözmeden önce çalışmak ya da müzik dinlemeden önce çalışmak. Ancak bu kural hatalı kullanılmamalıdır. Öğrenci çalışmaktan sıkılınca dersi yarıda bırakıp gitmemelidir.
ÖĞRENME İSTEK VE ARZUSUNU TAŞIMAYAN VE ÖĞRENMENİN GEREKLİLİĞİNE İNANMAYAN hiçbir öğrenciye, hiçbir ders aracı, hiçbir öğretmen YARDIMCI OLAMAZ.
BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN;
* Çok çalışmak değil bilinçli çalışmak
* Amacı net bir şekilde belirlemek
* Hedefe inanmak ve kendine güvenmek
*Amaca uygun şekilde günlük, haftalık, aylık planların yapılması ŞARTTIR.
* İnsan beyni aynı anda birçok uyaranı alabilir ancak dikkatini bir tek noktaya odaklayabilir. Bu nedenle insanın hem müzik dinleyip hem ders çalışması mümkün değildir. İnsan ya müziği dinler ya dersi çalışır. Dahiler bile aynı anda iki işi birden yapamamaktadır.
* Öğrenci çalışmaya başlamadan önce kendine erişebileceği bir hedef seçmeli ve bu hedefi gerçekleştirmeden çalışmayı bırakmamalıdır. Seçeceği hedef öğrencinin kapasitesine uygun olmalıdır.
* Düzenli tekrar yapmak öğrenciyi bütün çalışmayı bir geceye sığdırmaya çalışma zahmetinden kurtarır ve ondan daha kalıcı bir öğrenme sağlar.
* Tekrar şekli; sesli okuma, gözden geçirme, kendi ifadeleriyle anlatma olabilir.
İlk tekrar, öğrenmenin hemen ardından 10 dakika süreyle yapılmalıdır. Bu, 24 saat hatırlamayı sağlar.
İkinci tekrar, öğrenmeden 24 saat sonra 5,10 dakika süreyle yapılmalıdır. Bu, 1 hafta hatırlamayı sağlar.
Üçüncü tekrar, 1 haftanın sonunda yapılır. 1 ay süreyle hatırlamayı sağlar.
Dördüncü tekrar, yaklaşık bir ay sonra yapılır. Bu, çok daha uzun süre, sağlıklı olarak hatırlamayı sağlar.
*Kabul etmek istemediğimiz bir talep için HAYIR demeyi öğrenmeliyiz. Bu, hem zamandan tasarruf sağlar hem de o anki çalışma isteğimizi gerçekleştirmiş oluruz. Burada kritik nokta SANA DEĞİL, İSTEĞİNE HAYIR DİYORUM mesajını karşı tarafa iletebilmektir.
* Yemekten sonra ders çalışmaya başlamadan önce midemize 30 dakikalık bir bekleme süresi tanımalıyız.
YORULDUĞUNUZDA VE SIKILDIĞINIZDA;
1- Deriiiin bir nefes alın (içiniz oksijenle dolsun).
Bunu günde en az 3 kez uygulayıp alışkanlık haline getirin.
2- Vücudunuzu dinlendirin. Basit egzersizler yapın, gevşeyin.
3- Beyninizi rahatlatın. Kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği bir yerde oturun veya uzanın.
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 01:29


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı