![]() |
Hz. Peygamberin orucu 2
Efendimiz (sav) oruç tutarak cana eziyet etmeyi, açlık çekerek çile çekmeyi uygun görmezdi. Bu sebeple, gündüz oruçluyu güçlü tutması için sahura kalkılmasını teşvik eder, hatta bunu emrederdi. Böyle yapmanın hem bir bereket vesilesi hem de diğer din mensuplarından farklılık olacağını ifade etmişti: "Sahur yemeği yiyiniz, sahur yemeğinde bereket vardır." [Buhari Müslim, Ebu Davud, Tirmizi] İftar vakti dua ederdi Yaşamında duanın apayrı bir yeri olduğu Peygamber Efendimiz (sav), iftar duasına da önem verirdi. Oruçlunun iki sevincinden biri olan iftar vaktinin, duaların kabul edildiği (İbn Mâce) anlardan biri olduğunu belirtmiştir. Allah Resulü (sav)'ın iftarda yaptığı dualardan, en yaygın olanı şudur: "Allâhümme leke sümtü, ve bike âmentü, ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkike eftertü: Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım, Sana tevekkül ettim (dayanıp güvendim), ve Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım." Efendimiz (sav) bir toplulukla, özellikle de bir aileyle iftar yaptığı zaman, şu duayı okurdu: "Eftera indekumüssâimûn, ve ekeletteâmekumül ebrâr, ve sallet aleykumül melâikeh: Sizin evinizde oruçlular iftar etsinler, yemeğinizi iyi insanlar yesinler, melekler size dua etsinler." [Ebu Davud, İbn Mâce] Ayrıca şu duayı da yaptığı sabittir: "Zehebez zemeü, vebtelletil uruku, ve sebutel ecrü inşaallahü, yâ vâsiel fedlüğfirli, elhamdulillahillezi eani fesumtü, verezekenî feftertü: Susuzluk gitti, damarlar ıslandı. İnşallah ecir ve sevap da hâsıl oldu. Ey fazlü keremi geniş olan Rabbim! Beni affet. Hamdolsun o Allah'a ki, bana yardım etti de oruç tuttum, rızık verdi de orucumu açtım." [Ebu Davud] İftarda acele ederdi Sehl bin Sa'd (ra)'den rivayete göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Müslümanlar vakti girince iftar etmeye acele davrandıkları sürece daima hayırla beraberdirler." [Müslim, Sıyam: 9; İbn Mâce, Sıyam: 24, Tirmizi, 699] Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Allah buyurdu ki: "Kullarımın bana en sevimli gelenleri oruçlarını açmakta acele edenlerdir." [Tirmizi] Hz. Aişe'den gelen bir bilgi, Efendimiz (sav)'ın iftarını açmada erken davrandığı, bu arada akşam namazını da geciktirmediğini göstermektedir. [Müslim, İbn Mâce, Tirmizi] Ağzına su alırken dikkat ederdi Oruca bir zarar gelmemesi için, özellikle abdest alırken, banyo yaparken veya sıcak günlerde serinlerken dikkat ederdi. [Ebu Davud, Savm: 27; Nesâî, Tahara: 71] Çünkü önemsenmeden, dikkat edilmeden boğaza su kaçırılması orucu tehlikeye sokabilir. Ramazan'da seferiyken oruç meselesi Her zaman için kolaylığı tercih eden Allah Resulü (sav) bize örnek olması bakımından seferi iken orucunu kırdığı olmuştur. Örneğin; Ramazan ayında gerçekleşen Mekke'nin Fethi'nde, ikindi vakti su içmiştir. [Müslim, Tirmizi] Efendimiz (sav) ile birlikte Ramazan ayında yolculuk yapan sahabilerden oruç tutan da, tutmayan da olmuştur. [Buhârî, Müslim] Bu konuda gelen hadisleri değerlendiren âlimlerimiz, tutmakta zorlanmayacak olan tutabilir, zorlanacak olan da Allah'ın ruhsatından yararlanır kanaatindedirler. Savaş ortamında düşmana karşı mukavemet gösterebilmek amacıyla oruç tutulmayabilir. Ancak, bir zorluk yok ise tutmakta da bir sakınca yoktur. Peygamber Efendimiz (as)'in böylesi durumda oruç tuttuğu da tutmadığı da olmuştur. [Buhari, Müslim, Ebu Davud] Misvak kullanırdı Misvaka olan bağlılığı Ramazan'da da devam etmiştir. Bunda ağız temizliğini ve sağlığını önemsemenin elbette büyük payı vardı. Âmir bin Rabia (ra)'nın; "Resûlullah (sav) oruçlu oldukları halde misvak kullandıklarını kaç kere gördüğümü sayamam." [Buhari, Ebû Dâvûd, Tirmizi] demesi bunun bir delilidir. Milligazete |
Saat: 17:41 |
lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
SonForum.org 2007-2025