Emanet Çeyiz-Mübadele İnsanları (Kemal Yalçın) Özeti, Konusu, Karakterleri
Emanet Çeyiz-Mübadele İnsanları/Kemal Yalçın...
Yayınevi : Bir Zamanlar
Basım Yılı : 1998
Sayfa Sayısı : 372
Bak şu bahçenin güzelliğine. Şu şeftaliye, şu eriğe, şu armuda, şu çiçeklere bak. Hepsi birlikte güzel... Bir ülkenin içinde ne kadar din, dil, ırk varsa o kadar zenginliktir bu... Budur sana, Sinoplulara, Ayancıklılara ve Türklere son sözüm: Tek meyveyle bahçe olmaz...’
[Ayancıklı Baba Yorgo]
‘Emanet Çeyiz’, Denizli’nin Honaz Köyü’nde yaşayan bir Rum ailenin, sürgüne gönderilirken Müslüman komşularına bıraktığı kızlarının çeyizinin, yaklaşık seksen yıl sonra aileye geri veriliş öyküsü.
Kemal Yalçın, dedesine emanet edilen çeyizi teslim etmek üzere Minoğlu ailesinin izini sürerken, on beş Rum ve on beş Türk mübadilin yaşam öyküsünü ve duygularını kendi ağızlarından aktarıyor okura.
Bugün hemen hemen hiçbiri hayatta olmayan, doğdukları topraklara duydukları özlemle bu dünyadan göçüp giden bu insanların anlattıkları, onların bir bakıma son sözleri, vasiyetleridir.
Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında Lozan'da imzalanan protokol, Türkiye'de yaşayan Rum Ortodokslarala, Yunanistanda yaşayan Müslümanların zorunlu mübadelesini öngörüyordu.
1912'de Balkan Harbi'yle başlayan on yıllık savaş dönemi boyunca yerinden yurdundan olanlarla birlikte, iki milyon civarında insan karşılıklı olarak göç etmek zorunda kaldı.
ÖDÜLLER :
1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü
1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Özel Ödülü
1999 Türkiye Yunanistan Dostluk Ve Barış Ödülü
|