sonforum.org

sonforum.org (https://www.sonforum.org/index.php)
-   Türkiye ve Dünyadan Haberler (https://www.sonforum.org/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Güneşteki dev tsunami (https://www.sonforum.org/showthread.php?t=10959)

MetinCeylan 04-03-2008 20:36

Güneşteki dev tsunami
 

Güneşteki dev tsunami
03 Nisan 2008 Perşembe 19:28
NASA'ya ait bir uzay aracı, Güneş'teki patlamanın ardından oluşan dev basınç dalgasını ilk kez görüntüledi.


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Stereo adlı insansız uzay gözlem aracı, Güneş'teki patlamanın ardından oluşan dev basınç dalgasını, morötesi görüntüleme cihazlarıyla kaydetti.
Videoda, saatte 1 milyon kilometreden yüksek bir süratle hareket eden basınçlı gaz dalgasının, Güneş dış çeperine doğru dairesel bir hareketle ilerlemesi görülüyor. 19 Mayıs 2007'de gerçekleştiği belirtilen patlamada, basınç tsunamisinin 35 dakika sürdüğü kaydediliyor.

Bilim adamları, Güneş'teki bu tür patlamalarda ortaya çıkan enerjinin, 1 saniyeden bile kısa bir sürede, tüm dünyanın yıllık enerji sarfiyatının 2 milyar katını karşılayabilecek düzeye ulaştığını vurguluyor.

kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=135503


Saat: 21:42

lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

SonForum.org 2007-2025