PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MHP’den AKP’ye sürpriz öneri


NOYAN
03-25-2008, 18:18
Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliği üzerinde çalışma yürüten MHP, parti kapatma fiillerini işleyenlere “siyasetten men” cezası verilmesini istedi

http://i.milliyet.com.tr/HaberAnaResmi/2008/03/25/fft17_mf13385.Jpeg


Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliği üzerinde çalışma yürüten MHP, parti kapatma fiillerini işleyenlere “siyasetten men” cezası verilmesini istedi. MHP’nin önerisi, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin iddianamede adı geçen 71 kişiye ömür boyu siyaset yasağına kapı aralamış oluyor. AKP yönetimi ise MHP ile uzlaşma olmaması halinde referandum seçeneğinin işlerlik kazanacağını açıkladı.

5 yıl yerine ömür boyu

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal başkanlığındaki komisyon, anayasa değişikliği paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. MHP, siyasi parti kapatma kriterlerinin bulunduğu ve başka yasalara birçok atfın yapıldığı 68. maddede herhangi bir değişiklik önermiyor. Teklif metnini Anayasa’nın 69. ve 83. maddeleri ile sınırlı tutan MHP, 69. maddenin sadece 5., 6. ve 9. fıkralarında değişiklik önerdi. Siyasi partilerin tüzük ve programlarının 68. maddeye aykırı olması halinde temelli kapatılacağı hükmünün yer aldığı 5. fıkraya, “terör ve şiddete bulaşma” kriteri de eklendi.

69. maddenin 6. fıkrasında ise siyasi parti faaliyetleri ile bireysel faaliyetler ayrıştırıldı. Düzenlemede, 68. maddedeki kriterlere aykırı fiillerde bulunan kişiler için “odak haline gelme” şartı korundu. Bireylerin fiillerinin odak haline gelip gelmediğine ise Anayasa Mahkemesi’nin karar vermesi benimsendi. Odak haline gelmiş kişiler hakkında “siyasetten men cezası” önerildi.
MHP’nin düzenlemesine göre, başta Erdoğan olmak üzere AKP’nin kapatılması iddianamesinde adı geçen 71 kişiye ömürboyu siyaset yasağı gelmiş olacak.
MHP, AKP’nin, hakkında kapatma davası açılan partilerin düzenleme kapsamı dışında tutulmasına ilişkin geçici madde eklenmesi düşüncesine ise tamamen karşı çıkıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hazırlanan teklifi bugün kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

MHP’den beklediği desteği bulamayan AKP ise referandumu gündemine aldı. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, “Arzumuz TBMM çatısı altında mutabakat olsun. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Oyçokluğu da, demokrasilerde çaresizliğin çaresidir. Yeterli çoğunluk olmasa da anayasa değişikliği gerçekleşecektir. Referandum bir seçenektir. Konu halka götürülür” dedi. MHP yönetimi ise AKP’nin referanduma gitme tavrına, “Kendilerinin bileceği iş” değerlendirmesini yaptı.

kaynak (http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=siyaset&ArticleID=509144&Date=25.03.2008&ver=01)

Alestahan
03-25-2008, 18:39
bence güzel bi fikir....

NOYAN
03-25-2008, 18:42
bu öneri yasalaşırsa -bölücü partiler hariç- partiler kapanmaz ama suçlu siyasiler meclisten uzaklaştırılır...

yani AKP kapanmaz ama başta Erdoğan olmak üzere AKP'li vekiller siyasetten men edilirler. bunu bilen AKP bu öneriye sıcak yaklaşmaz...

aslında bu öneri ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının da yolu açılabilir.