PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gastroenterohepatoloji ile ilgili soru ve cevaplar


Cady
01-26-2012, 12:18
Gastroenterohepatoloji ile ilgili soru ve cevaplar

İç hastalıkları ve Gastroenterohepatoloji ile ilgili olarak merak edip öğrenmek istediklerinizi Uzm. Dr. Nevzat Aksoy cevaplıyor.

http://img96.imageshack.us/img96/6378/karaciger.jpg (http://www.ezberim.com/saglik-soru-cevap/)

Babam alkol kaynaklı karaciğer hastası.15 yıldır alkol almıyor.Bu ürede 4 kez karaciğer komasına girdi. Lavman yapıp serum bağlıyorlar. Bunları durumunu anlamanız için yazdım. Doktoru iyi konuşuyor ama babamın özellikle bacakları olmak üzere bütün vücudu bayağı şiş. Oturup kalkarken zorlanıyor. Merdiven çıkarken ve inerken ayakları takılıyor ve ayaklarını sürüyerek yürüyor. Babam 1.70 cm. boyunda 95 kilo. Ben kilo vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ama egzersiz yasak biliyorum. Ödem ve kilo ile ilgili ne tavsiye edersiniz. Teşekkür ederim.

Anlattığınıza göre babanız alkole bağlı karaciğer sirozu. Bu nedenle belirttiğiniz yakınmalar sürecektir. Ödemin tedavi şeması bellidir ve bunu sizi takip eden Gastroenterologunuz uygulayacaktır. Kilo için de yine hekiminiz size yol gösterecektir. Bu kadar önemli bir durum için bu köşeden ancak genel bilgiler verilebilir. Ama her hasta için koşulların farklı olduğunu unutmayınız. Geçmiş olsun.

------

Karında sorun

Merhaba Hocam, 3 aydır sağ kaburga kemiğimin hemen bitiminde içerden gelen bir rahatsızlık hissediyorum. elimle o bölgeye bastırdığımda bir şeyin hareket ettiğini elimi çektiğimde ise geriye doğru hareket ettiğini ve bir ses çıkardığını hissediyorum. Üroloji, Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Genel Cerrahi dahil bütün polikliniklere sırayla sevk edildim. Bütün sonuçlar normal. En son sindirim sistemi düzenleyici iki ilaç verildi. Ama halen aynı şikayetleri çekiyorum. İçerden bir şey dışarı doğru baskı yapıyor hissi var ve çok rahatsız edici. Yardımlarınızı rica ediyorum

Anlattığınız yakınma kalınbağırsak ile ilgili gibi duruyor ancak bu organla ilgili tetkik yaptırmamışsınız. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Sorununuz çözülecektir. Geçmiş olsun.

------

Panik atak

Merhaba hocam, geceleri uyuyamıyorum. Çok sıkılıyorum ve çarpıntım oluyor. Bir şeyi kafama takarsam saatlerce uyuyamıyorum. Doktora gittim. Panik atak dedi ama verdiği ilaçlar iyi gelmedi. Ne yapmalıyım. Teşekkürler.

Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama,
Terleme,
Titreme ya da sarsılma hissi,
Nefes darlığı ya da boğulma hissi,
Soluğun kesilmesi (hava açlığı),
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi,
Bulantı hissi veya karında ağrı,
Baş dönmesi, sersemlik hissi, baygınlık hali,
Atak sırasında çevrenin algılanmasında bozukluk, kendinde olamama hali,
Kontrolünü kaybedeceği, çıldıracağı çevreye zarar vereceği korkusu,
Ölüm korkusu,
Bedende uyuşma ve karıncalanma hissi,
Üşüme, ürperme, sıcak ya da soğuk basması gibi yakınmaların bir çoğunun bulunması durumunda panik atak tanısı konur. Konunun uzmanları psikiyatrlardır. Geçmiş olsun.

------

Karında şişkinlik

İyi günler benim karnimda devamli bir siskinlik var sabah kalktigimda normal düz bir karin bir kac saat sonra baslyior gün icinde ve bri an sanki 6-7 aylik bir hamile görüntüsünde oluyorum bi gerginlik baski devamli neden oluyor bu sebebleri ne olabilir yardim ederseniz sevinirim

Anlattığınız yakınmalar kalınbağırsağınız ile ilgilidir. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Bu yakınmaların tümüyle geçmeyebileceğini, zaman zaman tekrar edebileceğini hatırlatırım. Geçmiş olsun.

------

Hepatit B virüsü

Merhaba abimde hepatit B virüsü çıktı. Kontrol amaçlı gittik bende de çıktı karaciğerime bakıldı damar yumağı varmış. Her zaman erken teşhis önemli, abime teşekkür etmeli miyim kızmalı mıyım bilmiyorum. Hepatit B vürüsü için taşıyıcı olduğunu söyledi dr. Çok kötüyüm hiç beklemediğim bir hastalık asla kabul etmeyeceğim ve insanlara zarar vermeyeceğim. Bundan kurtulmam mümkün mü?

Bu virüsün saptanmış olması iyi bir şey çünkü haberiniz olmasaydı kim bilir ne zaman saptanacaktı. Şimdi elinizde bir Gastroenteroloji Uzmanınca takip ve (gerekirse de) tedavi olma şansı var. Durumunuzun ne olduğunu ve gelecekte ne olacağını tetkiklerinizi gören hekim size anlatacaktır. Geçmiş olsun.

Yanlış tedavi

Doktor Bey, 26 yaşındayım. Mide ağrısı ,gaz ve uzun hıçkırıklar yüzünden doktora gittim Endoskopi yapıldı. AÖS yetmezliği + gastrit çıktı. Mikroskopik bulgular: ****plazi/displazi görülmemiştir. Yapılan giemsa boyamasında helicobacter pylori saptanmamıştır. Bunun sonucunda üçlü H...pak tedavisi gördüm. Bazen midemde baskı oluyor ve sırtıma vuruyor geğirerek rahatlamaya çalışıyorum ve boğazımda bir şeyler düğümlenmiş gibi hissediyorum. Bundan sonra ne yapmalıyım hangi tedavi şeklini önerirsiniz? Teşekkürler.

Midenizde Helicobacter saptanmamış ama ona yönelik olarak üçlü tedavi verilmiş. Size verilen ilaç doğru olmamış. Yazdıklarınıza bakarak yapılan uygunsuz tedavilerle yakınmalarınızın geçmeyeceği aşikar. Bu köşeden bir tedavi önerisinde bulunmam doğru değil. İyisi mi siz güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurunuz. Geçmiş olsun.

------

Hemoroit, mukuslu kan

Benım gaıtama bulasmıs halde kan gelıyordu sıgmoıdoskopı yaptırdım ıc hemoroıt cıktı fakat bazen mukuslu kan goruyoum. Ama mukuslu kan ıc hemooıtte olmaz dıye duydum. Karnımda şişlik oluyor, bunun ıcın doktor ıbs teshısı koymustu. Fakat kafamda yine soru işaretiyle yasıyorum ınternette bagarsakla ılgılı durumumu arastıdıkca kolonoskopıden de delınme rıskı var dıye cok korkuyorum sızce sonuna kadar baktırmalı mıyım? Bağırsağın son kısmından da taze kan gelebılır dıye yazıyor ınternette. Gercekten cok stresteyım sızce ne yapmalıyım. Tesekkurler

Bağırsağınızla ilgili yakınmalar sizi oldukça huzursuz ediyor anlaşılan. Bundan kurtulmanın bir yolu hekiminize ve anlattıklarına güvenmenizdir. Eğer anlatılanlardan tatmin olmuyorsanız daha ileri tetkiklerin yaptırmalısınız. Kolonoskopi yaptırarak çıkan sonuca göre davranmanız uygun olacaktır çünkü yapılanlar sizi tatmin etmemi,ş. İnternette arayarak hiçbir şey bulamazsınız. Bulunacak olsaydı tüm yakınmaları bir arama motoruna yazar ve bir tuşa basarak teşhisi koyardık. Üstelik okudukça aklınız karışır. İyisi mi siz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurun, sorunlarınızı aktarın, gerekli tetkikleri yaptırın ve rahat edin. Geçmiş olsun.

------

Barrett

Hocam, ağzıma acı sular geliyordu, doktor endoskopi yaptırdı, reflü olduğunu söyledi. Ayrıca alınan parçada Barrett diye bir yazı bulunuyor. Kanser miyim diye korkuyorum. Nolur bir cevap yazın lütfen.

Mide asidinin yukarı çıkması ile yemek borusunun altındaki mukoza değişime uğrar ve buna Barrett özofagusu denir. Bu durumda önemli olan kanser gelişme riskinin artmış olmasıdır. Buradaki dokular yıllar hafif orta ve ağır displazi basamaklarından geçerek kansere dönüşebilirler. Bu grup hastaların endoskopik olarak izlenmesi gerekir. Endoskopi sırasında alınan parçaların yapılan patolojik incelenmesinde displazi yok ise 2 ve 3 yıllık aralarla endoskopik takibe devam edilmelidir. Bunca uzun açıklamadan sonra yine de korkmamanızı söyleyeceğim. Bütün bu yazılanların olasılığı oldukça düşüktür. Takip altında olduktan sonra sorun olmayacaktır. Gönlünüzü ferah tutun.

------

FMF

10 yıllık FMF hastasıyım ve Colchicum kullanıyorum. Uzun süre kullanınca ortaya çıkacak yan etkilerden korkuyorum. Bilgi verebilir misiniz?

Kolşisin etken maddeli ilacın kullanılması sırasında ortaya çıkabilecek yan etkiler:
1) Derin tendon reflekslerinde azalma, kas güçsüzlüğü, periferik sinir sorunları,
2) Karında ağrı, bulantı, kusma, ishal,
3) İdrarda yanma, idrar kaçırma,
4) Kemik iliği baskılanmasına bağlı kansızlık, trombosit azlığı,
5) Saç dökülmesi, aşırı duyarlılık.

Bu yan etkiler arasında erkeklerde sperm sayısında azalma da bildirilmiştir. Ancak ilacın bırakılmasıyla bu durum geçer. Sonuç olarak ilacı kullanabiliyor iseniz devam etmeniz, yan etkiler açısından da hekiminiz ile iletişim içinde bulunmanız önerilir.