PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yüzdeki Benler Nasıl Geçer


Cady
01-26-2012, 12:11
Yüzdeki Benler Nasıl Geçer

Yüzdeki benler le oynadığınız zaman ciddi sorunlar oluşturacağını asla unutmamalısınız. Sağlıklı bir yaşam için benler için mutlaka bir hekime görünün.

Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, özellikle yarı çapı 0.5 santimetre olan ve doğuştan kıllı olan benler`in güneş ışığından korunması gerektiğini söyledi. Koyu kahverengi, siyah ve mavi benler`in güneşe maruz kaldığı zaman ‘ben kanseri’ne yol açtığını belirten Prof. Dr. Aktaş, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalan benler`de ben kanserleri görüldüğüne dikkat çekti. Normal ciltlerde ise, deri kanserleri ve erken deri yaşlanmaları görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aktaş, bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa benler`in üzerine güneşten koruyucu kremler sürülmesi gerektiğini söyledi.

SAKIN OYNAMAYIN
Yarı çapı 0.5 santimetre ve doğuştan kıllı olan benler`in en tehlikeli ben olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aktaş, ‘Bu benler`le kesinlikle oynanmamalı. Benler üzerindeki kıllar koparılmamalı, gerekirse makasla kılları kesilmelidir. Ayaktaki büyük benler`i travmalardan korumalı, yüzdeki benler`in ise tıraş olurken kesilmemesine dikkat edilmelidir’ dedi.
Ben kanserlerinin işaretlerini; renginin daha koyu hale gelmesi, çapının kısa sürede genişlemesi, benler`in karnabahar şekline dönüşmesi, kanaması, etrafına mürekkep serpmiş gibi noktaların oluşması, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma olarak belirtildi. Ten renginde deriden kabarık olan benler`in hiçbir tehlikesinin olmadığı vurgulandı.
Benler
Benler cilde rengini veren pigment hücrelerinin sayısının ve renginin artması sonucu meydana gelir. Çeşitli sayıda ve büyüklükte olabilir. Estetik dışında bir zararı yoktur. Ancak renginin koyulaşması ve büyümesi halinde muhakkak doktora gitmeli. Benleri plastik cerrahi bölümünde estetik olarak aldırmanız mümkündür. Alınması sonucunda iz kalmaz. Zararı yoktur.
Benlerinizi yakından izleyin
Benlerin potansiyel kanser tehlikesi barındırdığını belirten uzmanlar renk ve boyut değiştirdiklerinde doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.



Çoğu kadın için güzellik unsuru olan benlerin (nevüs) kanser riski taşıdığı bildiriliyor. Uzmanlar, sürekli fiziksel tahrişe uğrayan, güneşe maruz kalan, renk ve boyut değiştiren benlerin alınması gerektiğini söylüyor.
Erken tanı önemli
Türk Kanser Derneği Dispanseri ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Mat, benlerin iyi izlenmesi gerektiğini bildirdi. Benlerin üzerinde tıp dilinde malin melanom olarak adlandırılan kanserlerin gelişebildiğini belirten Mat, erken tanı ve ameliyatla benlerin çıkarılmasının yaşam kurtardığını kaydetti. Mat, benlerin yüz, gövde, kol, bacak, saçlı deri hatta ayak tabanı bazende tırnak içlerine yerleşebildiğini belirtti. ‘Doğumsal olan benlerin kanser geliştirme riski fazladır’ diyen Mat, sonradan gelişen benlerin ise özellikle ergenlik döneminden sonra iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.



Koyulaşması tehlikeli
Mat, ‘Çünkü malin melanom adı verilen ben kanserleri 15-45 yaş arası gözlenmektedir’ dedi. Her benin çıkarılmasının gerekmediğini belirten Mat, şu uyarılarda bulundu: ‘Estetik kaygıların dışında eğer ben sürekli fiziksel tahrişe uğruyorsa veya sürekli güneşe maruz kalıyorsa alınmalıdır. Zaman içinde büyürse, renginde değişiklikler olduğunda, örneğin bazı bölgeleri siyah iken bazı yerlerinin sütlü kahve ya da mavimtrak renk alması gibi durumlarda ben incelenmek üzere çıkarılmalıdır.
Benlerin sayısı çok fazla ise bunların kişi tarafından gözaltında tutulması gerekir.’’

Benlerle ve genlerle oynamayın!
Bazen münasip yerlerde belirip güzellik tamamlayan deri benleri, genellikle istenmeyen misafirlerdir. Ve de çok zaman ellerimiz bu ilginç deri oluşumlarının üzerinden eksik olmaz.Ve başta daktorlar sık sık uyarırlar “Aman benlerle oynamayın” diyerek. Bu uyarının bir nedeni de bu tip oluşumların ileride kansere dönüşme ihtimalidir. Ki sırf bu nedenden dikkatimizi o minicik boyutlarından daha fazla çekerler. Sonra uyarılar da peş peşe gelir: Aman benlerle oynamayın!