PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadına yönelik şiddete dur diyelim !


*fanii*
03-17-2008, 13:11
Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan araştırmalar içler acısı...
Türkiye'de eşi tarafından dövülen kadınların yüzde 5.8'i yemeği yakarsa, yüzde 29.1'i eşine karşılık verirse, yüzde 27'si lüzumsuz para harcarsa, yüzde 23.2'si çocuklarını ihmal ederse şiddet görüyor.

Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan araştırmalar, dünyada 5 kadından birinin fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Şiddet gösterenlerin büyük çoğunluğu da aile yakınları çıkıyor. Öldürülen kadınların yüzde 40 ila 70'inin katili ise partneri.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada 5 kadından birinin yaşamı boyunca şiddete maruz kaldığını anlattı.

Yapılan bir araştırmaya göre şiddetin genellikle kadının kendi ailesinden veya tanıdığı biri tarafından uygulandığının tespit edildiğini ifade eden Akın, "Öldürülen kadınların yüzde 40-70'i yakın ilişki içinde olduğu partneri tarafından öldürülmektedir" dedi. Akın, Kenya'da haftada birden fazla, İspanya'da da her beş günde bir kadının, erkek partneri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

"Dünya Kadınları hakkında BM Çalışması"nda ABD'de her 15 saniyede bir kadının, genellikle kocası veya partneri tarafından dövüldüğünü belirten Akın, Rusya'da 36 bin kadının her gün buna maruz kaldığına dikkati çekti.

Türkiye genelinde kadına karşı uygulanan şiddetin yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değiştiğini, şiddetin hem kırsal alanda hem de şehirlerde görüldüğünü söyledi. Türkiye'de gençlerin, evlilerin, kırsal bölgede yaşayanların, eğitim düzeyi düşük veya çocuk sayısı 5'ten fazla olan kadınların fiziksel şiddeti daha fazla içselleştirdiğine dikkati çeken Akın, şunları söyledi:

"Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın sonuçlarına göre, Türkiye'de eşi tarafından dövülen kadınların yüzde 5.8'i yemeği yakarsa, yüzde 29.1'i eşine karşılık verirse, yüzde 27'si lüzumsuz para harcarsa, yüzde 23.2'si çocuklarını ihmal ederse, yüzde 16.3'ü cinsel ilişkiyi reddederse, yüzde 39.27'si ise bunlardan birini yaparsa fiziksel şiddeti haklı buluyor."


kaynak (http://www.leyditurk.com/haber.php?haber_id=159775)

hülya
03-17-2008, 13:12
güel paylaşım,bilinçlenmek gerekir

morciii
03-17-2008, 14:10
ben rozetim yakamda dolaşıyom gereken mesajı alıyolardır heralde :D