PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tek alkış CHP'den geldi


Kalpsiz_
03-15-2008, 11:37
CHP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, ''Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açtığı davayı değerlendirdi.

Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ancak yürürlükteki yasalara göre, bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısının da görevini yapmak durumunda olduğunu kaydetti. Özyürek, görevini yapan başsavcıyı suçlayarak işin içinden çıkmanın mümkün olmadığını belirterek, ''Başsavcı, açık bir şekilde AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla bu davayı açmaktadır'' dedi.

''ANAYASANIN TEMEL İLKELERİ...''

Bir iktidar partisinin, Anayasanın temel ilkeleriyle çelişmesinin ve Cumhuriyet Başsavcısı'nın da bu çelişkiyi tespit etmesinin, Türkiye için bir talihsizlik olduğunu kaydeden Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz milletvekili olarak, Anayasaya bağlı kalacağımıza yemin ettik, Anayasanın laiklik ilkesine bağlı kalacağımıza da yemin ettik. Onun için iktidar partisinin, bu duruma düşmesi büyük talihsizliktir. Umarım, iktidar partisi, bu davayı dikkate alarak, Anayasanın temel ilkelerine, başta laiklik olmak üzere bağlılığını veya Anayasanın bu ilkelerine karşı çıkma tavırlarını tekrar gözden geçirir.


Rejimi, Anayasayı zorluyorlar onun için de bu tip yaptırımlarla karşı karşıya geliyorlar. Rejimi zorlamamak lazım, Anayasanın temel ilkelerine bağlı kalmak lazım. Anayasal sistem AKP'yi iktidara getirmiştir. Bu anayasal sistemde, usule, hukuka uyarak değişiklik yapabilirsiniz ama temel ilkeleri, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilkeleri zorlarsanız, ciddi sorunlar yaratır.''

''HUKUK YOLLARININ DA AÇIK OLMASI LAZIM''



CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına değinirken, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın siyasi değil, hukuki bir karar olacağını söyledi.

''Siyasi partilerin kapatılmasını yanlış buluyorum ama laikliğin içini boşaltmaya çalışan, temel değerlerle oynayan bir parti için hukuk yollarının da açık olması lazım'' diyen Mengü, ''Yaptıkları son Anayasa değişikliği bile laikliğe aykırıdır'' dedi.

CHP'li Mengü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili bir süreden beri bilgi ve belge topladığını belirterek, ''Davanın bu kadar çabuk açılmasını beklemiyordum'' diye konuştu.

DAVANIN GÖRÜLMESİNDEN YANAYIM
CHP'li Mehmet Sevigen ise, "Davanın görülmesinden yanayım. Bülent Arınç'ın, Tayyip Erdogan'ın konuşmasını hatırlayın Allah aşkına. Dün yaptık, bugün unutulur, biz yüzde 47 oy aldık, dilediğimiz gibi şımarırız düşüncesi, işte maleseef böyle zorluklar getirebiliyor. Yüzde 47 önem taşıyor ama yüzde 55 var ve bu yüzde 47'nin yaptığı işlerin çoğuna karşı. Tayyip Erdoğan'ın söylediklerini hatırlıyorsunuz değil mi; 'laiklik değişecek'... O dönemi şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Bekliyoruz bakalım mahkeme neler toplayacak"

geist-madchen
03-15-2008, 15:26
Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ancak yürürlükteki [B]yasalara göre, bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısının da görevini yapmak durumunda olduğunu kaydetti]

istemem yan cebime koy bu olsa gerek