PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Talabani Çankaya'ya çıktı


_SoN_
03-07-2008, 19:42
http://www.sonforum.info/./images/news/57915.jpg
Talabani Çankaya'ya çıktı
07 Mart 2008 Cuma 19:23
Ankara bugün kritik bir ziyarete tanıklık ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Ankara'ya geldi ve Köşk'e adım attı.


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak iki günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. Irak liderini Esenboğa Havalimanı'nda karşılayan heyette askeri yetkili yer almadı.
http://www.internethaber.com/images/other/20080307.171209_ank324_905506.jpgCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi Çankaya Köşkü'nde karşıladı.

Talabani, Çankaya Köşkü'ne planlanandan 45 dakika gecikmeli olarak saat 18.45'te geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Talabani'yi Çankaya Köşkü'nün Şeref Kapısı önünde aracından inerken karşıladı. Burada her iki cumhurbaşkanı tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Her iki cumhurbaşkanı daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Kimler eşlik ediyor?

Talabani'ye Ankara ziyaretinde, Irak Maliye Bakanı Bekir Cabir El Zubeydi, Petrol Bakanı Dr. Hüseyin El Şehristani, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullatif Raşid Latif, Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vayli ve Sanayi Bakanı Fevzi El Hariri eşlik ediyor.

Anıtkabir'e gidecek

Temaslarına bu akşam başlayacak olan Talabani, ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek, daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmesi, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün Talabani onuruna akşam yemeği vermesi öngörülüyor.

Camlı Köşk'te ağırlanacak

Ziyareti sırasında Camlı Köşk'te ağırlanacak olan Talabani, ziyaretinin ikinci gününde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve Erdoğan'ın vereceği öğle yemeğine katılacak.

Türkiye-Irak İş Konseyi'ne katılması da planlanan Talabani ve beraberindeki heyetin aynı gün akşam saatlerinde Ankara'dan ayrılması bekleniyor.

Talabani'nin heyetinde yer alan Iraklı bakanların da Türk muadilleriyle bir araya gelmeleri planlanıyor.

Neler konuşulacak?

Talabani'nin ziyareti sırasında Irak'la ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, askeri, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacak ve bölgesel konular ele alınacak.

Bu kapsamda, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadele, Kerkük, petrol ve diğer alanlarda işbirliği imkanları konularının ele alınması öngörülüyor.

Sezer davet etmemişti

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'yi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer davet etmemiş, Gül döneminde de artan PKK terörü ve Kuzey Irak yönetimine karşı Ankara'da oluşan tepki ziyareti ertelemişti. Ziyareti, Washington yönetimi de bekliyordu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terörist unsurlara yönelik kara harekatının başladığı 21 Şubat 2008 tarihinde harekatın terör örgütünü hedef aldığını iletmek üzere telefonla aradığı Talabani'yi Türkiye'ye davet etmişti.

Yeni bir dönemin başlangıcı Ankara'ya göre, uzun bir aradan sonra Irak'tan Türkiye'ye gelen ilk devlet başkanı olan Talabani'nin ziyareti sembolik olmasının ötesinde bir anlam taşırken, ziyaret Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak da görülüyor.

Irak için 2008 yılının güvenlik ve ekonomik açılardan "kritik" bir yıl olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, bu nedenle Türkiye'nin bu dönemde Irak ile ilişkilerini yoğunlaştırması gerektiğine dikkati çekiyor.