PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bayanlara eviçi pratik bilgiler


morciii
03-02-2008, 00:48
EsyaLar



Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde
kapanmaları zorlaşır: Kapınızın,çekmecenizin sürten kısmına vazelin
sürün.



Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)



Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.



Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın.



içkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının
içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.



Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup
dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen
azalır. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.



Dislerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun
diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.



Küçük yanıklar için:Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın
derin dondurucu bölümüne koyun.Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres
yapın.



Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.



Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan
kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.




Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.



Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.



Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın
içine dökün.İyice derisine yedirin ve giyin.Derisi ayağınıza göre
açılacaktır.



Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi



Çicekleriniz için: Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.



Gülleriniz boyunlarını bükerse: İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.



Saksı çiçekleriniz için : Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.



Kapılarınızı vs. cila yaparken :Cila olmamasını istediğiniz yerlere
vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay
çıkarabilirsiniz.



Akü Başları oksitlenirse : Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz



iskambil kağıtlarını : Kolonya ile silip yumuşak bir bezle kurulayın.



Fareleri kaçırmak için : Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.



Boya fırçaları sertleşmiş ise : Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.



Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa : Asetonla silin



Mangal ızgaranızı temizlemek zordur : Ilıkken cam sille temizleyin veya
ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis
artıkların yumuşadığını göreceksiniz.



Boya kokusunu gidermek için : İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.



Cam kırıklarını : Temizlersiniz fakat kıymıkları göremessiniz bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.



Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için : Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın



Balıklı tava kokusu : Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.



Kesik Limonu nasıl saklarsınız : Küçük bir tabağa toz şeker serpin,
kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon
kurumadan saklanır.



Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.



Patates haşlarken : Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun
patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk
pişerler aynı zamanda.



GıDaLaR



Karideslerin haşlanırken çıkarttığı pis kokulardan kurtulmak için:
Karideslerin baş kısımlarını haşlamadan önce koparıp atın ve bir dilim
limon ile kaynatın.



Soyulmuş patateslerinkararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın
içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman
suyla yıkayıp kullanın.



Pastaların daha gevrek olması için:(tatlı,tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.



Dereotonu saklamak için:Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın,bu
şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamayabırakabilirsiniz.



Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık
limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1saat buz
dolabında bekletin.



Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde
sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu
suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.



Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.



Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta
kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün,
güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.



Domatesin kabuklarını kolay soymak için: bıçağın sırtıyla domateslerin
kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da
domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.



Patlıcanların acısını almak için: patlıcanları soyduktan sonra tuzlu
suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak
sudan alın.



Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek
doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş
olursunuz.



Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız.
Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek
için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda
iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile
almadan kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık
yerde saklayın.



Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata
sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz
kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.



Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan
sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su
kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.



Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.



Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı yere
koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar
döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni
etrafında rahatlıkla dönerler.



Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye
ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur.
Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için
+40 C de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan
sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal
tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak
derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler`de 3 ay
kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde
kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı
daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde
kesilmesi gerekir.



Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir.
Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu
su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.




Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra
canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise,
yıkanıp 10*15 dk. kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon
suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.



Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.



Evinizde mayonez yaparken: Zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayoneziniz daha uzun zaman bozulnadığını göraceksiniz.



Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.



Balık çorbası yaparken: Suyunun daha lezzetli olması için balıkları
en*az 45*60 dakika kaynatın.Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli
yerleri olduğunu unutmayın.



Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için: pişirme
suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde
köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi
saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.



Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için: ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.



Yemeğinizin içine şarap yerine koyabileceğiniz karışım: 1/3 üzüm
sirkesi, 2/3 su, 1 küp şeker; bunları iyice karıştırın ve yemeğinizde
kullanın. Sonuç mükemmel olacak.



Sosislerin patlamasını önlemek için: fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.



Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.



Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel
sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı
otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave
etmeye dikkat edin.



Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve
kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze
kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve
karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.



Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz ?



Et ya da balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha lezzetli olmasını
istiyorsanız birkaç damla 95ºC`lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda
kalcak.



Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması
için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra
tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.



Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal
suyudur. Eğer portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda
bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.



Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.



Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı
konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte
dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız
çok leziz olacak.



Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular
bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah
bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var. Yemek
yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile
doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha
sonra soğumaya bırakın. Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak.



Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve
kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir
avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.



Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen
ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan
kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme
suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahanın hazmı daha
kolay olacak.