PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çekilmeyi dünya nasıl gördü?


Kalpsiz_
03-01-2008, 20:51
http://www2.internethaber.com/images/news/57436.jpg
Çekilmeyi dünya nasıl gördü?
01 Mart 2008 Cumartesi 13:05
Kara harekatının sona ermesi dünya basınında yankı buldu. ABD'nin "kısa kesin" uyarıları ön plana çıktı.


Dünya basını Genelkurmayın harekatın başlayış ve bitiş tarihlerinde herhangi bir dış etki olmadığını söylediğine dikkat çekerken, harekatın ABD Başkanı George Bush'un "Harekata kısa zamanda son verilmeli" açıklamalarından bir gün sonra gerçekleşmesinin "kafadaki soru işaretlerini artırdığı" yorumunu yapıyor.

Pek çok ülke PKK'yı terör örgütü kabul ederken, bazı dış basın organları, PKK'ya terör örgütü yerine, "Kürt gerillalar", "Kürt asiler" ifadelerini kullanmakta ısrar ediyor.

NEW YORK TİMES: ABD SAVUNMA BAKANI UYARISINDAN SONRA TÜRKİYE GÜÇLERİNİ BİRDEN ÇEKTİ

New York Times: Türkiye ABD Savunma Bakanının çekilme uyarı yapmasından bir gün sonra Türkiye "Kürt gerillalara" yönelik mücadelesinde kullandığı muharebe güçlerini birdenbire Kuzey Irak'tan çekti. NATO üyesi ve yakın müttefiki Türkiye ile Irak savaşı sırasındaki güçlü partneri Iraklı Kürtler arasındaki anlaşmazlık ABD'yi zor duruma sokmuştu.

WASHINGTON TIMES: YORGUN VE TIRAŞSIZ ASKERLER ABD'NİN ÇABUKLUK TALEBİNİN ARDINDAN DÖNDÜLER

Washington Times: "Yorgun ve tıraşsız Türk askerleri 8 günün sonunda dün ABD'nin çabuk olma talepleri doğrultusunda "Kürt asilere" kaşı sınır ötesi operasyonuna son vererek kamyonlarla dün geri döndüler. Washington ve Bağdat durumdan memnun, Türkiye ise gerekirse güçlerinin geri dönebileceği uyarısında bulundu."

TIMES: HAREKAT BUSH'UN AÇIKLAMASINDAN BİR GÜN SONRA BİTTİ

Times: "Harekatın bittiği anonsu Başkan Bush'un NATO müttefiği Türkiye'ye harekatın sona ermesi konundaki ısrarından bir gün sonra geldi. Fakat Genelkurmay açıklamasında harekatın başlama ve bitiş tarihlerinin herhangi bir dış etki ile gerçekleşmediği belirtildi."

GUARDIAN: DAHA FAZLA OPERASYON OLABİLİR

The Guardian gazetesi, "Türkiye askerlerini çekti ama daha fazla operasyon olabilir" şeklinde gelişmeyi duyurdu. Gazete, "Türkiye, PKK'ya yönelik 8 gündür sürdürdüğü kara harekatını dün sona erdirdi. Bu gelişme, harekatın bölgede daha fazla istikrarsızlık oluşabilir endişesini de yatıştırdı." dedi. Guardian uçak, helikopter, tank ve uzun menzilli toplarla desteklenen binlerce askerin, 21 Şubat'ta Irak'ın kuzeyinde yuvalanan PKK teröristlerine karşı harekete geçtiğini hatırlattı.

FINANCİAL TIMES:ABD 'OPERASYONA SON VER' TALEBİNİ YÜKSEK SESLE İFADE ETMEYE BAŞLAMIŞTI

Financial Times: "Önderliğini başkan George W. Bush'un yaptığı Amerikalı yetkililer son günlerde operasyonun sona erdirilmesi talebini daha yüksek sesle ifade etmeye başlamışlardı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Ankara'yı ziyaretinden bir gün sonra gerçekleşmiş olması gibi bir zamanlama hayretle karşılanmış ve bu çekilişin ABD'nin etkisiyle yapılmış olduğu tahmininde bulunanlarda kızgınlık yaratmıştır."

WASHINGTON POST: GERİ ÇEKİLİŞ BUSH'UN AÇIKLAMASINDAN BİR GÜN SONRA GERÇEKLEŞTİ

Washington Post: "Irak hükümeti ile yükselen tansiyon ve bölgesel çatışma endişelerinin ardından Türkiye cuma günü "Kürt gerillalara" karşı yürüttüğü operasyona son verdiğini açıkladı. Çekilme Başkan Bush ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in harekata hızlı şekilde son verilmesi uyarılarının bir gün sonrasında gerçekleşti."

AMERİKA'NIN SESİ:BAŞKAN BUSH TÜRK ORDUSUNU EN KISA ZAMANDA ÇEKİLMEYE ÇAĞIRMIŞTI

Voanews: "Türkiye'nin kuzey Irak'ta giriştiği askeri herekatın tamamlandığı ve birliklerin sınır gerisindeki üslerine döndüğü açıklandı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Türkiye'nin askerlerini geri çektiğini açıkladı. Başkan Bush, dün Türk ordusunu "en kısa zamanda" Irak'ın kuzeyinden çekilmeye çağırmıştı."

DEUTSCHE WELLE: "GENELKURMAY KARA HAREKATINI BİTİRDİ"

Deutsche Welle: "Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı başlatılan Güneş Harekatı'nın sona erdiğini duyurdu. Genelkurmay'ın açıklamasında "operasyon hedeflerine ulaşıldığı" vurgulandı. Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı başlatılan Güneş Harekatı'nın sona erdiğini duyurdu. Genelkurmay'ın açıklamasında "operasyon hedeflerine ulaşıldığı" vurgulandı."

EL CEZİRE: GERİ ÇEKİLİŞ ZAMANI SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU

El Cezire: "Türk ordusu çekilme kararının kendisi tarafından alındığı konusunda ısrar ediyor, ancak, çekilmenin ABD'nin yükseldiği gibi görünen baskılarının hemen ardından gerçekleşmesi soru işaretlerine neden oluyor."