PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ekonomi nedir ? Tarım Nedir ? Yatırım Nedir ?


Kalpsiz_
03-01-2008, 15:17
EKONOMİ

Ekonomi Kökeni Yunanca'daki "oikia" (ev) ve "nomos" (kural) kelimelerine dayanır, "ev yönetimi" demektir. Ekonomi yerine Türkçe'de Arapça'dan geçme İktisat kelimesi de kullanılmakta­dır. Ekonominin tanımı konusunda görüş birliği yoktur. O nedenle de çeşitli tanımlar ortaya atılmıştır. Bu tanımlardan bazıları şöyle belirtilebilir .

Tarım
Bitkisel (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bitki)ve Hayvansal (http://tr.wikipedia.org/wiki/Hayvan) ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına denir.
Bu bilim dalı bilimsel bilginin yanısıra özel yetenek ve önsezi gerektirir. Uygulamalı bir bilim dalı olup, Amacı insanların yararına ekonomik değerler elde etmektir.
Tarım, iki temel üretim dalından oluşur. Bunlar Bitkisel Üretim (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Bitkisel_%C3%9Cretim&action=editredlink) ve Hayvansal Üretim (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Hayvansal_%C3%9Cretim&action=editredlink) dir. Bu iki temel tarımsal üretim dalı ve hatta tanımları arasındaki tek ayrım, kullandıkları materyalin birinde bitki ötekinde ise hayvan materyali oluşudur. Hayvansal üretimi tarımın dışında kabul etmek, günümüz gerçeklerine aykırı ve çağın gerisinde kalmış bir görüştür ve ancak geri kalmış ya da gelişmekte olan toplumlarda geçerlidir. Çünkü bu iki temel üretim kolu, birbirine gereksinimi olan, birbirini tamamlayan ve destekleyen iki üretim dalıdır. Bu nedenle de, gelişmiş ülkelerde hayvansal üretim hayvan tarımı anlamına gelen terimlerle ifade edilir. Örneğin İngilizce karşılığı "Animal Husbandry", Fransızca karşılığı L'Agriculture animal" ve Almanca karşılığı ise "Tierproduktion"dur.
Yatırım
Bir birikimi, belli bir süre boyunca, enflasyon oranı, vade uzunluğu ve gelecekteki nakit akışlarının belirsizliği faktörlerini bertaraf edebilecek bir gelir sağlayabilmek için bugünden ayırmaktır.
Bugünkü tüketiminizin ertelenmesini, gelirinizin sizin ve ailenizin emeklilik, okul masrafları gibi gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için büyümek üzere sermaye veya para piyasası araçlarına yönlendirilmesini içerir.
Yatırım Yapmak İçin Hazır Mısınız?
1. Temel ihtiyaçlarınızı belirleyin.
Sizin ve ailenizin mutfak, okul, ısınma, kira gibi sabit giderleri, sağlık sigortası, ev sigortası gibi temel ihtiyaçlarını hesaplayın ve planlayın.
Tüm kısa vadeli borçlarınızı ödeyin. Tüketici kredileri, yaptığınız büyük alımların taksitleri gibi geri ödemelerinizi hesaplayın ve planlayın.
Acil durumlar için bir fon ayırın. Bu fonun tutarı, sizin ve ailenizin temel ihtiyaçlarını, borç ödemelerini en az üç ay karşılayacak bir miktar olsun. Ani bir sağlık harcaması, arabanızın tamiri gibi beklenmedik harcamalar için bu fonu kullanmanız gerekirse en kısa zamanda harcanan kısmı yerine koyun. Bu fonu mevduat, repo gibi en risksiz ve en likit yatırım araçlarına yatırın.
2. Yatırım amacınızı belirleyin.
Başarılı bir yatırım planının temel özelliği hedeflediğiniz zamanda hedeflediğiniz birikim miktarına kavuşmuş olmaktır. Örnek: Üç yıl içinde bir ev almak için, beş yıl içinde kendi işiniz için sermaye oluşturmak için, 10 yıl sonra çocuklarınızı bir özel üniversiteye yollayabilmek için, 20 yıl sonra emeklilik için...
Yatırım sonucunda ne elde etmeyi hedefliyorsunuz? Bu hedefe ulaşmak için ne kadar zamanınız var? Sorularını cevaplayın.
3. Ne kadar risk alabileceğinizi belirleyin.
Kendinizi tanımanız, risk toleransınızı yani yaptığınız yatırımlarda oluşması muhtemel değer kayıplarından ne ölçüde etkileneceğinizi tahlil edebilmeniz gerekir. Risk toleransı, yatırımcıların kişilikleri, yaşları, gelir düzeyleri, gelirlerinin sürekliliği, para kaybetmenin hayatlarına olası etkileri gibi faktörlerle değişir.