PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Portakal


Kalpsiz_
02-26-2008, 19:46
Portakal


Portakal, Citrus (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Citrus&action=editredlink) cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini (http://tr.wikipedia.org/wiki/Meyve) tanımlar.Citrus sinensis`in meyvesine, "acı/ekşi portakal" olarak da anılan Citrus aurantium`un meyvesinden ayırabilmek için, "tatlı portakal" da denir.
Portakal meyveleri
Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Dünyada elmadan sonra en çok tüketilen meyve[1] (http://www.bigglook.com/biggmenu/meyve/portakal.asp) olan portakal önemli bir askorbit asit (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Askorbit_asit&action=editredlink) kaynağıdır. Vitamin (http://tr.wikipedia.org/wiki/Vitamin) özellikle C vitamini (http://tr.wikipedia.org/wiki/C_vitamini) yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır. Portakalın bir kilosu bir kivide bulunan c vitamininden vardır.
portakal bir meyvedir. bağlı olduğu gruba turunçgiller denir. rengi kavuniçi rengidir. ama bağlı olduğu meyve grubunun adından ötürü turuncu da denir.yuvarlak olur. içinin rengi daha açıktır. sarıya yakındır. ekşimsi bir tadı vardır. ama tam ekşi değildir. bol suludur. dilim dilimdir. dilimleri zarla kaplıdır. sıkılarak hacminin yüzde doksanından fazlası suya dönüştürülebilir. kuru miktarı çok azdır. kendisine en yakın meyve mandalina'dır. bunlar sıcak yörelerde yetişir. türkiye'de akdeniz bölgesinde yetişir. yazın sonlarında olgunlaştığı için kış meyvesidir. bolca c vitamini barındırdığı için kışın soğuk algınlarına karşı korunmak için iyidir. ortalama büyüklükleri yumruk kadardır. kiloya 4 - 6 adet girebilir. bazı ülkelerle de özdeşleşmiştir. örneğin hollanda böyledir. onlara spor organizasyonlarında portakallar dendiği de olur. hollanda futbol takımının rengi de portakal rengi yani turuncu tabi aynı zamanda da kavuniçi'dir. bi de kura tekerlemesi vardır. kura çekileceği zaman bu tekerleme söylenir. şöyledir. " portakalı soydum başucuma koydum ben bir yalan uydurdum duma duma dum kırmızı mum " şeklindedir
turunçgillerden bir meyve. akdeniz çevresinde ve sicaklik ortalamasi 23° ilâ -3°c arasinda olan yerlerde yetisen agaçlardir. bu agaçlarin meyveleri portakal adini alir. portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta seklindedir. kabuklari sarimsi turuncu renkte, hos kokulu ve suyu mayhos tatlidir. portakal agaci genellikle 2-3 m boyundadir. verdigi meyve de 500-600 civârindadir...


hafif çabayı ve ustalığı temsil eder. keskin bir meyve bıçağı yardımıyla eşit aralıklı ve düzgün kesilmesi makbuldür kabuğunun. bıçağın keskin olmaması, mesela kahvaltı ya da yemek bıçağı olması sıkıntı yaratır; çünkü el, bıçak ve portakalın kabuk-su doygunluğuna bağlı olarak etraf turuncu nektara bulanabilir.
dilimlerken portakalın götüne dikkat edilmelidir çünkü içerisinde kök salmış ikinci bir dilim katı- adı her neyse artık- kendini yanlış bir hareketle salıverir ve onca titizlikle o noktaya getirdiğiniz süreç bok olur.
karakterli bir meyvedir, mandalinaya benzemez. tadını dışından belli eder ve asla mahcup etmez.
portakal yiyen insanlar sakin ve sabırlı olurlar, pratik ve hırslı değillerdir. sert bir çehreye ancak dokunsan ağlayacak bir bünyeye sahiptirler. greyfurt ve nar'la iyi anlaşırlar.