PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk ordusu ABD'den onay istemez


Kalpsiz_
02-26-2008, 11:58
http://www2.internethaber.com/images/news/57165.jpg
Türk ordusu ABD'den onay istemez
26 Şubat 2008 Salı 11:22
ABD Harekat Başkanı Korgeneral Carter Ham, TSK'nın onay istemesinin söz konusu olmadığını söyledi

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Carter Ham, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak'ın kuzeyinde düzenlediği operasyonlar için ABD ordusundan onay istemesinin söz konusu olmadığını, çünkü iki ülke arasındaki ilişkinin böyle bir nitelik taşımadığını bildirdi.
Korgeneral Ham, Pentagon'da düzenlediği brifingde, ''TSK'nın sınır ötesi operasyonunun zamanlaması konusunda Türkiye ile ABD'nin hemfikir olup olmadığının'' sorulması üzerine, ''bu tip görevler için Türk ordusu onay istemez, ABD ordusu da onay vermez. İlişki böyle değil. Biz, Türk ordusunun harekatının, Irak'taki çok uluslu gücün operasyonlarıyla çakışmaması için onlardan bilgi istedik, Türk ordusu da bunu kabul etti. Dolayısıyla bu, onayın söz konusu olduğu bir durum değil'' dedi.

Türkiye'den, harekatın süresinin ve derinliğinin sınırlı olduğu yönünde bilgi aldıklarını belirten Ham,gelişmelerin de bununla tutarlılık içinde olduğunu kaydetti. Ham, operasyonun sonuna yaklaşıldığını şu aşamada söyleyemeyeceğini ve harekatın ne zaman biteceğine Türk hükümetinin karar vereceğini söyledi.

ABD'nin Türk ordusuyla istihbarat paylaşımının sürdüğüne işaret eden Ham, ancak bunun ayrıntılarına girmeyeceğini belirtti.

Ham, ''Türkiye'yi, operasyonlarına ilişkin Irak hükümetini de bilgilendirmesi yönünde teşvik ediyoruz. Son zamanlarda bu konuda üst düzey Türk ve Iraklı askeri yetkililer arasında görüşmeler olmasından cesaretlendik. Sanırım bu umut verici'' diye konuştu.

Ham, ''Savunma Bakanı Robert Gates'in de dile getirdiği gibi, PKK sorununun sadece askeri bir problem olmadığını'' sözlerine ekledi.

Operasyonun şimdiye kadarki sonuçlarına ilişkin bir soru üzerine Ham, ''operasyonlarının başarısı konusunda Türklerin kendilerinin yorumda bulunması daha uygun olur'' dedi.




Haber Kaynağı: http://www2.internethaber.com/images/news_source/3.jpg