PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meteoroloji tehlikeli illeri sıraladı


milas
11-20-2007, 14:34
Meteoroloji tehlikeli illeri sıraladı



Meteoroloji, yurdun güney ve iç kesimlerinde etkili yağış beklendiğini belirterek, sel, su baskını ve heyelan uyarısı yaptı. İşte Meteoroloji’nin tedbir alınmasını istediği iller:



Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün görülecek sağanak yağışların, sabah saatlerinde Batı Akdeniz kıyıları, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Orta Karadeniz’de etkili olmasının beklendiği bildirildi.

Meteoroloji’nin, sel, su baskını ve heyelana karşı tedbir alınmasını istediği iller şöyle:

Batı Akdeniz kıyıları (Antalya ve çevresi), Orta ve Doğu Akdeniz (Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevreleri), İç Anadolu’nun güney ve doğusu (Ankara’nın güney ve doğu ilçeleri, Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Kayseri, Niğde ve Yozgat çevreleri) Doğu Anadolu’nun batısı (Tunceli, Malatya, Erzincan ve Elazığ çevreleri), Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve batısı (Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman çevreleri) ile akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz’de (Samsun, Ordu, Giresun, Tokat ve Amasya çevreleri).

KIZILIRMAK’IN DEBİSİ ARTTI

Ankara ve çevresindeki etkili yağışlar, Kızılırmak’ın debisinin de artmasına neden oldu. Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kuraklık nedeniyle geçen yıl minimum seviyelere düşen Kızılırmak’ta, son günlerde yağışın etkisiyle su seviyesi yükselmeye başladı. Yazın yaşanan kuraklık nedeniyle Kızılırmak’ın “dere” görünümünü andırdığını ifade eden yetkililer, Sivas kent girişindeki Oğlakpınarı Gözlem İstasyonu’nda 6 Temmuzda yapılan ölçümlerde ırmağın debisinin saniyede 4.7 metreküp, 29 Temmuzda yapılan ölçümlerde ise 3.2 metreküp tespit edildiğini bildirdiler.

DSİ yetkilileri, 15 Kasım itibariyle yapılan ölçümlerde ise debinin saniyede 10.2 metreküpe kadar yükseldiğini, suyun derinliğinin ise 78 santimetre olarak ölçüldüğünü kaydettiler.

Yetkililer, yıllık ortalama debisi saniyede 184 metreküp olan ırmağın su seviyesinin kış ve ilkbahar mevsimlerinin ardından iyice yükselmesini tahmin ettiklerini söylediler.

DSİ yetkilileri, son günlerdeki sağanak yağışla birlikte Kızılırmak’ın debisinin yükselmesinin Sarıoğlan (Yamula), Hirfanlı, Kesikköprü, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajlarındaki su seviyesinin de artmasına neden olduğunu bildirdiler.



AA