PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ek 17.Madde Görüşmeleri


DeviL_MasteR
02-23-2008, 14:44
Ek 17.Madde Görüşmeleri

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını beklerken, YÖK yasası ek 17. Madde değişikliğinin zamanlamasına ilişkin belirsizlik sürüyor.

AKP ve MHP arasında türban düzenlemesine ilişkin mutabakatın bir unsuru olan yasal düzenleme konusunda AKP’liler, anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girmesinin ardından düzenlemeye ilişkin anayasa mahkemesi kararının da beklenmesinden yana. MHP ise mutabakat metninde de var olan ek 17. Madde değişikliği konusunda teklife imza atan AKP’ye "sözünüzü tutun" diyor.

Üniversitelere yönelik türban düzenlemesinde YÖK Yasası'nın ek 17. Maddesinde AKP ile MHP arasında mutabakata varılan değişikliğin ne zaman gerçekleştirileceği konusundaki belirsizlik sürüyor.

AKP ve MHP kurmayları, üniversitelerde yıllardır yaşanan türban sorununun çözümüne yönelik girişim çerçevesinde bir masa etrafında buluşmuş ve anayasa ve yasa değişiklikleri konusunda mutabakata varmıştı. İki parti kurmayları tarafından imza altına da alınan mutabakatın gereği olarak ilk aşamada anayasa'nın 10 ve 42. Madde değişiklikleri meclis'e getirildi. İki partinin oylarıyla değişiklikler yasalaştı.

Anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını beklerken, bu kez üniversitelerde serbest olacak kıyafetin sınırının belirleneceği YÖK yasası ek 17. Madde değişikliğinin ne zaman yasalaşacağı tartışmaları başladı.

Mutabakat metninde yer alan ve çene altı bağlama formülünü öngören ek 17’nci madde konusunda iki parti arasında zamanlama anlaşmazlığı yaşanıyor. AKP kurmayları önce cumhurbaşkanı gül'ün anayasa değişiklikleri onaylaması ve yasanın yürürlüğe girmesi gerektiği görüşünü dile getirdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunu bir adım daha ileri götürerek, ek 17. Madde düzenlemesi için anayasa değişikliklerine ilişkin CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunun sonucunun da beklenmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan'a göre ek 17'inci madde teknik bir ayrıntı. Başbakan Erdoğan katıldığı bir TV programında da "o teknik ayrıntı üzerinde, anayasa mahkemesi’nin kararından sonra çalışmanın çok daha isabetli ve faydalı olacağını düşünüyoruz" görüşünü dile getirdi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli ve parti kurmayları ise, baştan beri AKP’nin varılan mutabakata ve atılan imzalara uymasını istiyor. Bahçeli, üniversitelerde serbest olacak kıyafetin şeklinin belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemenin yapılmaması halinde, çarşaf ve peçe gibi kimi giysilerin de üniversiteye girişinin yolunun açılacağını söylemişti. MHP lideri, bu nedenle AKP’ye mutabakata uyması çağrısında bulunup, anayasa mahkemesi beklenmeden imza altına alınmış ek 17'inci madde teklifinin gündeme getirilmesini istedi.

YÖK yasasının ek 17. Maddesinde yapılacak değişiklikle "yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" ifadesinden sonra gelmek üzere; "hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesinin eklenmesi öngörülüyor.




Atatv