PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Google + (plus) inceleme


webci08
08-25-2011, 13:42
Site Adresi: Resmi site: Google + (https://plus.google.com), Tanitim adresi: Google + inceleme (http://www.hobi.tc/google-plus-inceleme/), hobi.tc
Icerik: Sosyal ag
Tanitim:

Google + (plus) Inceleme

Google'm son "sosyal bir seyler yapma" denemesi, yenilikci ozellikleri ve islevsel ligiyle bu kez turnayi gozunden vurdu.

http://googleplusinvites.wikispaces.com/file/view/google_plus.png

Google +

GOOGLE dunyanin en basarili internet sirketi de olsa, yarattigi servislerin cogu kullanicilar tarafiodan aninda benimsense de sirtetin yuzu sosyal medya tarafinda bir turlu gulmedi. Google'm ilk "sosyal" denemesi olan Google Wave buyuk sansasyon yaratarak ortaya ciksa da ne ise yaradigi bir turlu anlasilamadi ve Google bu projeyi sonlandirdi. ikinci deneme olan Google Buzz daha cok Tivrtter'i hedef aliyordu, yine buyuk beklentilerle ortaya cikti ama Gmail'e gomulu gelmesi, gizlilik sorunlan derken bugun bir de baktik ki tanidigimiz hic kimse Buzz kullanmiyor. Bir Turk Google muhendisi taralindan yaratilan orkut adli sosyal ag da birkac ulke disinda asla populer olamadi. Google'in artik sosyal medya devi Faceboofe'a rakip olahilftr.ek bir urun gelistirmesi gerekiyordu. Google'in yeni bir sosyal ag gelistirdigi de d kocusunu yaklasik bir yikkr duyuyorduk. Ûncelen bu agin adinin Google Me olacagisoyleniyordu, daha sonra Goag)e Circles Ismi konusulmaya baslandi; ama Google. 28 Ha ziran 2011 gunu Google i adli yeni ser/isini duyurdu. Hemen belirtelim, Ingilizcede "Go-c®ie Plus* olarak okunan servisin adi Turk-cede 'Google Arti* olarak telaffuz edi ryor. w.ww.google.conV* veya plus.google.com adresircJen erisilebilen servis simdilik yalnizca davetiyeyle yeni uye kabul ediyor ve uye olabilmek icin bir Gmail hesabina ihtiyaciniz var. Gcegle Aops kullaniciLan ve sirketler ne yazik kl henuz Goo^e+'ya dâhil olamiyor ama bu konuda calismalar suruyor. Ilk gunlerde yogun talep nedeniyle davetiye bulmak zordu ama artik Goo£le+ uyesi herhangi bir arkadasinizdan davetiye isteyerek servise kolayca katilabilirsiniz. Zaten kisa sure icinde iiyeligin tamamen serbest Urakilaeagi konusuluyor; cunku servis, uc haftalik beta asamasinda 20 milyon uyeyi asti bile. Google+'nin acildigi gunden beri Turkce destegi oldugu icin o konuda da sikinti yasamayacaksiniz

Google + nedir?

Google+, internet devi Google'in son sosyal ag denemesi Gocglet birkac sosyal ozelligin birlesmesinden olusuyor Akis (cevrelerinize gure paylasimlarin aktslan}, Videoyla Sohbet, Cevreler (arkadas yonetimi). Fotograflar. Konular (naber tavsiyeleri) ve Huddle (akilli telefonlarda grup mesaj-lasma servisi) Bu ozelliklerin ayrintilanna birazdan degirecegiz. Onumuzdeki aylarda Oyunlar ozelliginin de devreye girmesi bekleniyor. Google'in Facebooktaki gibi uygjlamalar gelistirmeye izin verip vermeyecegi ise simdilik mechul. "Google+' ismi, semisin, Google'in tum servislerinin bir uzantisi ularak dusunulmesinden geliyor. Bu yuzden de su sira
ssmlar Google'in tum servislerinin tasarimlan Google+)/3 ayak uyduracak sekilde az cok degistiriliyor. Bundan sonra tum Google servislerinin tepesinde siyah Gocg-le+ cubugu yer alacak ve hangi serviste olursaniz olun Google-t- ile etkilesime girebilecek, bildirimlerinizi gorebileceksiniz. Google 1'ya giris yaptiginizda biraz Facebook'u biraz da Turkiye disindaki ccgu ulkede coktan terk edilmis FriendFoed'i andirdigini goreceksiniz. Sunu rahatlikla soyleyebiliriz ki Google i kesinlikle bir Facebook taklidi degil, farkli Ozelliklere ve farkli bir felsefeye sailp. Aradaki en buyuk fark, takip etmek istediginiz kisilerden olusan "cevre'ler olusturmaniz ve kisileri cevrelerinize eklemek icin onlardan izin almanizin gerekmemesi. Google+'nin bu takip mekanizmasi dana cok Twitter ve FriendFeed'e benziyor. Fotograf paylasimi ve profil gibi ûzd-liklerinse FKebook'a daha yakin oldugunu soyleyebiliriz.
http://googleplusoneservice.org/wp-content/uploads/products_img/google-plus-1.jpeg
Simdi Google-t-'nm temel ûzelliklenne teker teker goz atalim.

Google + cubugu
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRK0IiMziuWbiu1PiXpQOv4UeKwc5u43 6olW1Hj-TvYBnbn4ipS
Google plus nedir

Google*'ya bir tez uye okluktan sorira Gmail, Goiglc Dokumanlar, Goigle Takvim gibi cogu Google servisine girdiginizde teoe de siyah bir Google l cubugu goreceksiniz. Smdilik bu cubuk gcogle.com.tr de gorunmuyor ama oraya da eklenecektir. Herhangi bir servisteyken cubugun basindaki > Isminiz linkine tiklayarak Google i Va gidebilirsiniz. Sag tarafta, isminizin yaninda bulunan rakam Google* bildirimlerinizi gosteriyor. Tipki Faoebooktaki gibi. bu alan anlik olarak guncelleniyor ve sizi ilgilendiren bir etknllk oklugunda kirmiziya donuyor. 'Paylas* dugmesine tiklayarak aninda bir seyler paylasabilir, fotografiniza ve carka tiklayarak da bazi ayar ve seceneklere ulasabilirsiniz.

Ana sayfa ve akis

Ana sayfada genel akisinizi goreceksiniz. Genel akis, tum cevrdcrinizdeki kisilerin herkese acik veya sizin icinde bulundugunuz cevreleriyle paylastigi iceriklerden olusuyor. Bu Icerikleri begenebilir (+1), paylasabilir vc iceriklere yorum yapabilirsiniz. Tepedeki "Yenilikleri paylasin" kutusuna tiklayarak siz de durum mesa|i, fotograf, vidoo. link vc konum paylasabilirsiniz. Iceriginizi nerkese a;ik olarak paylasabileceginiz gibi sadece belli cevrele» veya kisilerle paylasmayi da secebilirsiniz. Ana sayfanin sol tarafindaki Akis basligindan bir cevre secerek sadece o cevreye ozel akisinizi gorebilirsiniz.

Cevreler

Cevrelerinizi arkadas listeleriniz olarak dusunebilirsiniz. Google* sizin icin birkac hazir cevreyle geliyor ama bunlan silebilir. degistirebilir, yenilerini ekleyebilirsiniz. Cevreler e ulasmak icin tepedeki arac cubugundan cember simgeli dugmeye tiklayin. Cevrelerin teknik darak birbirinden ustunlugu, ayncaligi vb. yok; sadece arkadaslarinizi gruplandirmanizi kolaylastiriyorlar. Cevrelerinizden birine ekle digiriiz kisi, onu eklediginiz dair bildirim aliyor ama hang) cevreye eklendigini asla goremiyor. Mesela yakin arkadaslarinizi "Arkadaslar" cevresine ekleyebilir. PCnet editorlerini takip etmek icin 'PCnet* adli bir cevre uluslurablir, paylasimlanrii takip etmek istediklerinizi "Izlemede* cevresine ekleyebilirsiniz.

Tepedeki "Bul w. davet et" linkini kullanarak Gmail. Yahoo! vc Hotmail adres defterleri nizdeki kisileri Google l cevrelerinize ekleyebilir, henuz uye olmayanlan Google+'ya davet edebilirsiniz. Bu linke tikladiginizda Google i taniyor olabikxc-giniz kisileri de karsiniza getirecektir.

Konular
http://blogingbloging.com/wp-content/uploads/2011/07/GooglePlusIcons/google-plus-icons-1.jpg
Google + incelikleri

Paylasacak yeni bir f konu, okuyacak yeni I" bir haber mi ariyor- I sunuz? Sol tarafta I gordugunuz Konular ^MUfl linkine tiklayin. Hazir konulardan birini se- I BfllflH) cebilir veya ilgilendiginiz konu basligini yazabilirsiniz. Acilan sayiada, girdiginiz konuyla i|gili guncel haberleri goreceksiniz. Haberler muhtemelen Google Haberler servisi uzerinden cekiliyor ve 'Paylas" linkiyle aninda paylanabiliyorlar.

Fotograflar

Arac cubugundaki ikinci du&rteyle ulasilan bu ozellik, cok da aciklamaya ihtiyac duymuyor. Ilk girdiginizde, arkadaslanni-zin paylastigi fotograflardan olusan sik bir kolajla karsilasiyorsunuz. Soldaki menuyu kullanarak kendi paylastiginiz fotograflara ve Picasa albumlerinize ulasabilirsiniz

Videoyla sohbet

Google i Hangouts adiyla da bilinen bu ozellik. Google »'nm ilk kullanicilan tarafindan en sevilen ve ozgun ozelliklerden biri oldu. Ana sayfada sag taraftaki "Videoyla sohbet baslat* dugmesine t kladik-tan sonra ilk seferinde kucuk bir eklenti yuklemeniz gerekiyor. Bundan sonra, "istediginiz kisileri sohbete davet edebiliyorsunuz veya davetiyeyi cevrelerinizle paylasabiliyorsunuz. Cevrelerinlzdeki rasgele kisiler davetinizi gorup videoyla sohbete katilabiliyor. Odada en fazla 10 kisi bulunabiliyor ve hepsinin videosunu ayni anda izleyebiliyorsunuz, O an konusan kisinin goruntusu buyuk olarak gorunuyor. Ayrica yazili sohbet imkâni da var.

Profil

Arac cubugu ndaki ucuncu dugme, sizi profilinize gonderiyor. Daha once bir Google Profiliniz varsa oradaki felcleriniz Google+ Profilinize aktanlmisolacak. Burada temel olarak yayinlanniz. hakkinizdaki bilgiler, paylastiginiz fotograf ve videolar, + Dediginiz sayfalar ve Buzz akisiniz gorunuyor. Sol ta'afta. sizi cevreler ne ekleyen kisileri de gorebiliyorsunuz.'Profili Duzenle* dugmesiyle bilgilerinizi duzenleyebileceginiz gibi, hangi bilgiyi kimlerin gorebileceginizi de belirleyebilirsiniz.

Mobil uygulamalar

Google t'nin Android ve iOS icin gelistirilmis akilli telefon uygulamalan da var. iOS uygulamasi henuz Turkiye App Store'a sunulmamis w sadece Ingilizce destegi var, ama Amerikan App Store hesabiniz varsa uygulamayi yukleyip deneyebilirsiniz. Uygulamadaki Huddle ozelligi, cevrelerinizle veya belli kisilerle ucretsiz olarak gnip mesa|lasma yapmanizi sagliyor. Talin uygulama uzerinden aninda fotograf paylasmaniz da mumkun.