PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : avukat mert eryılmaz muvazaalı boşanmanın cezası


av.mert eryılma
08-01-2011, 00:44
MUVAZAALI BOŞANMANIN CEZASI-Av.Mert ERYILMAZ

Ekonomik krizle birlikte eşlerin muvazaalı (danışıklı) boşanma oranı arttı. Bu çiftler, boşanmalarına rağmen aynı evde, birlikte yaşamaya devam ediyor. Amaç : Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınacak “yetim aylığı (ölüm aylığı)”…

5510 sayılı Kanun’a göre; ölen sigortalının, hiç evlenmemiş, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış kızlarına yetim aylığı bağlanıyor (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu md. 34). Üstelik yaşı ne olursa olsun… Ancak ölen sigortalının kızı evliyse, yaşı 20 de olsa bu aylığı alamıyor.

İşte bu nedenle, ayrılmaya hiç niyetleri olmadığı halde boşanan (boşanmış gibi yapan) ama daha sonra doğal olarak birlikte yaşamaya devam eden çiftler var.

Kanun’da bu durum öngörülerek şu düzenleme yapılmış:

“Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alınır” (5510 sayılı Kanun md. 56/son)[1].

Yetim aylığı alabilmek için boşananlar için uygulanacak yaptırım bundan ibaret değil, hapis ve adli para cezası da var.



Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Oluşuyor

Yalnızca yetim aylığı almak için boşanarak aynı evde yaşamaya devam etmek; hileli ve aldatıcı davranışlarla, başkasının (devletin) zararına olacak bir biçimde kendine yarar sağlama şeklinde tanımlanan “dolandırıcılık” suçunun oluşmasına sebep oluyor.

Dolandırıcılık suçunun basit hali için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası öngörülmüş (Türk Ceza Kanunu md. 157).

Ancak sözünü ettiğimiz durumdaki gibi; dolandırıcılık suçunun, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak işlenmesi halinde, hapis cezası 3 yıldan başlıyor ve 7 yıla kadar çıkabiliyor. Dolandırıcılık suçunun nitelikli halini oluşturan bu durumda, adli para cezası ise yine 5000 güne kadar olmakla birlikte, yetim aylığı alarak elde edilen toplam menfaatin 2 katından az olamıyor.Av.Mert ERYILMAZ