PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : avukat mert eryılmaz-kapıdan satışlarda tüketici hakları


av.mert eryılma
08-01-2011, 00:41
KAPIDAN SATIŞLARDA TÜKETİCİ HAKLARI-Av.Mert ERYILMAZ
Kapıdan satışlar tüketicilerin sıkça mağdur olduğu alışveriş türü.Borçlar kanunu, Kapıdan satışlara ilişkin Uygulama ve Esasları Hakkında yönetmelik bu satışlarda tüketiciyi koruyucu düzenlemelere yer vermiştir.Tüketici, kapıdan satış yoluyla, malı, teslim aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde malı kabul edebilir ya da hiçbir yükümlülük altına girmeden reddedebilir.Burada seçimlik bir hak söz konusudur. Hizmet satımında ise süre yönünden bir farklılık bulunuyor. Malın tesliminde başlayan süre, hizmet satımında sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlıyor.
Bu süre dolmadan satıcı, tüketiciden ödeme yapmasını ya da borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.
Satıcı, “cayma bildirimi” kendisine ulaştığı andan itibaren, 20 gün içerisinde, malı geri almakla yükümlü oluyor.

Kapıdan satış sözleşmelerinde, satılan mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgilerin yer alması gerekiyor. Keza cayma bildiriminin yapılacağı açık adres de olması gereken bilgiler arasında yer alıyor.
Burada önemle üzerinde durmak gereken husus husus; tüketicinin “cayma hakkı” nın en az 16 punto ve koyu siyah harflerle yazılmasının zorunlu olduğudur.Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 6/g maddesi bunu özellikle belirtiyor.

Aynı maddeye göre aşağıdaki ibarenin de sözleşmede mutlaka bulunması gerekiyor.
“Tüketicinin, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı/sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.”
Bu ibare, satıcının sorumluluklarını en basit şekilde ifade ediyor.
Sözleşmede belirlenen şartlar, sonradan hiçbir şekilde ve şartta tüketici aleyhine değiştirilemiyor.



Yine bu satış türünde, satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır.Av.Mert ERYILMAZ