PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AVUKAT MERT ERYILMAZ-MAL REJİMLERİ


av.mert eryılma
08-01-2011, 00:36
AV.MERT ERYILMAZ-EŞLERİN BOŞANMASI DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMI


Boşanma durumunda eşlerin mallarının paylaşımının hangi esaslar çerçevesinde yapılacağı hususu medeni kanunumuzun mal rejimleri konusunu ilgilendirmektedir.Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları ve evlilik süresince edindikleri (taşınır, taşınmaz mal ve para gibi) malvarlıklarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde her türlü işlem yapma usullerini belirleyen hukuk kurallarına mal rejimi denir.Medeni Kanunda iki tür mal rejimi düzenlenmiştir:

1. Yasal Mal Rejimi; 2. Seçimlik Mal Rejimleri.
Evlenmeden önce veya sonra, malvarlığının yönetimi ve paylaşımı konusunda kanunda yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçmemiş olan eşlerin kanunen tabi olduğu sisteme yasal mal rejimi denir.
Yeni Medeni Kanunda yasal mal rejimi: “Edinilmiş Mallara Katılma rejimi”dir.

Yeni Türk Medeni Kanununda yer alan mal rejimleri şöyle sıralanıyor:

- Edinilmiş Mallara Katılma
- Mal Ayrılığı
- Paylaşmalı Mal Ayrılığı
- Mal Ortaklığı

Yeni Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce evlenmiş olan eşler, bu tarihe kadar hangi mal rejimine tabi iseler, o rejim devam edecek. Ancak bu durum, 1 Ocak 2003 tarihine kadar söz konusudur.
Eşler, Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden başlayarak bir yıl içinde, başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren yasal mal rejimini, yani “edinilmiş mallara katılma rejimini” seçmiş sayılacaklar.

Bunun yanında Eşlerin mal rejimi sözleşmesi yaparak kanunda yazılı sınırlar içinde ‘’mal ayrılığı’’ ‘’paylaşmalı mal ayrılığı’’ ve ‘’mal ortaklığı’’ rejimlerini seçebilirler.Eşlerin belirtilen seçimlik mal rejimlerinden birini seçmek için aralarında mal rejimi sözleşmesi yapmaları gerekmektedir.Bu sözleşme,evlenmeden önce veya evlendikten sonra yapılıyorsa noterde, evlenme başvurusu sırasında yapılıyorsa evlendirme memurluğunda yapılması gerekmektedir.Eşler,tabi oldukları mal rejimini,aralarında sözleşme yaparak her zaman değiştirebilirler.Ancak, taraflar istedikleri mal rejimini ancak Kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.Haklı bir sebebin varlığı halinde, hakim kararıyla mal rejimi değişebilir.


Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılmada, her eşin iki tür malvarlığı vardır:
A- Edinilmiş Mallar:
Her eşin edinilmiş malları şunlardır:
- Çalışmanın karşılığı olan maaş, ücret v.s.
- Sosyal güvenlik kuruluşlarının yaptığı her türlü ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı dolayısıyla ödenen tazminat,
- Kişisel malların geliri (kira, faiz gelirleri gibi)
Mal rejimi tasfiye edildiğinde sadece yukarıda sayılan ‘’edinilmiş mallar’’ eşler arasında yarı yarıya eşit olarak paylaştırılır.
B- Kişisel Mallar:
Her eşin kişisel malları şunlardır:
- Eşlerden birinin kişisel kullanımına yarayan eşya,
- Evlenmeden önce sahip oldukları mallar,
- Evlendikten sonra miras veya bağış yoluyla geçen mallar,
- Manevi tazminat alacakları,
Kanunda sayılan bu kişisel mallar, tasfiye halinde paylaştırmaya tabi olmayıp, ait olduğu eşin mülkiyetinde kalacak mallardır.
AV.MERT ERYILMAZ