PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rahmi Vidinlioğlu - Şizofreni Yalnız Oynanmaz


komik_insan
07-31-2011, 13:22
http://i52.tinypic.com/2w6c3lw.jpg (http://www.rahmividinlioglu.com/)


Şizofreni Yalnız Oynanmaz, Rahmi Vidinlioğlu'nun yayınlanan ilk kitabıdır. İki ana bölümden oluşur, ilk bölüm olan Dementia Praecox tam 96 sayfa aralıksız süren bir imge bombardımanıdır ve Türk edebiyatında bir çığır açtığı söylenmektedir. İlk bölüm ne şiirdir ne de düz yazı! Düz yazı olamayacak kadar akıcı, şiir olamayacak kadar uzun cümlelerle karşı karşıya kalan okur, tam anlamıyla şaşırıp kalır. İlk bölümde, olayların gelişimi bir kurgunun içinde anlatılmaz, her şey duyguları anlatmaya yöneliktir. Her cümle bir öncekinden daha fazla anlatır çekilen katmerli acıyı. İlk 96 sayfayı bitirmeyi başaran okurlar, zaten bunca acının nerden kaynaklandığını hala çözemez. İkinci bölüm olan Mayıstos Masalları, adeta ilk bölümün açıklaması gibidir. Burada artık dil yumuşamış, olaylar geniş bir kurgu içerisinde sunulmaya başlanmıştır ve okur neyin ne olduğunu artık anlamaya başlamıştır. Burada karakterler zenginleşmiş, konuşmalar sadeleşmiştir.

Her ne kadar ikinci bölüm daha sadeyse de Rahmi Vidinlioğlu, anlatımı bazı noktalarda şiir tadında anlatımlarla keser ve okuru yeniden ilk bölümdeki tat ile başbaşa bırakmayı ihmal etmez.

Rahmi Vidinlioğlu, aslına bakılırsa edebi anlamda yapmak istediği her şeyi ilk bölümde yapmayı başardığını iddia eder. Ancak ikinci bölümün yokluğunu düşünmek Şizofreni Yalnız Oynanmaz'ı tamamen çözümsüz bırakmaya mahkum etmek olacaktır.

Yazım stilindeki zorluk, imgelerin karmaşıklığı ve bunlar gibi daha bir çok teknik detayı bir kenara bıraksak bile Şizofreni Yalnız Oynanmaz tam anlamıyla bir bilmecedir. Kendi içinde sürekli bir yerlere gönderme yapmakla kalmaz, kendisinden sonra yazılacak eserlere de göndermelerde bulunur. Bunun yanı sıra kimsenin kolay kolay çözemeyeceği bazı sırlar barındırmaktadır. Örneğin "şeytan" kelimesi tüm kitap boyunca toplam 24 kez kullanılır, 24, bir insanın doğum günüdür. "Azrail" kelimesi de tam 17 kez kullanılmıştır; bu da aynı şekilde başka bir insanın doğum günü olma özelliğini taşır. Tüm hikaye 1996 yılında başladığı için, ilk bölüm olan Dementia Praecox tam 96 sayfadır. Daha bunlar gibi içerisinde yüzlerce sır barındıran Şizofreni Yalnız Oynanmaz bu özellikleri ile de edebi olarak dikkat çekici bir çalışmadır.

Şizofreni Yalnız Oynanmaz'ın bir diğer ilgi çekici tarafı, psikiyatri gibi köklü ve oldukça güçlü bir kuruma hiç korkusuzca saldırması ve yaptığı açıklamalar ile psikiyatristlerin tümünü zor durumda bırakmış olmasıdır.

Arka Kapak.

Arka Kapak Gittin! Seni benden, beni senden koparttılar! Kahpe bir intihara dönüş bileti gişedeki Azrail! Tımarhanelere kaldırdılar beni, kollarıma kocaman serum şişelerinde gözyaşları bağladılar!

Başlamadan bitti aramızdaki her şey! Bitti! Sen, "Bitti" bile diyemedin "Başlayan şeyler bit(t)er, ben seni sevmeye başlamadım ki..." derdim!

Bitti! Her bitiş yeni bir başlangıcın fragmanıydı! Aramızdaki sıradağlar gibi duran aşılmaz engel "Biz arkadaşız..." diye başlayan o çocukça masal değil, gözü dönmüş psikiyatristlerin yazdıkları ufacık bir kağıt parçasıydı: "Şizofrenik septomlar..."diye başlayan ve "...gözlem altında tutulmalı!"emir kipiyle noktalanan!

Ey Kâri! Şimdi dinleyeceğin her şey yalandır... Yalan.. Yalan.. Yalan!Bir yalanın utana utana gerçeğe dönüşmesi, tüm gerçeklerin arsızca yalana dönmesi ve neyin gerçek neyin yalan olduğunun artık hiçbir öneminin kalmadığı bir kaosun hikayesidir.. Kocaman, hiçbir şeyle tanımlanamayacak kadar büyük bir acının hikayesi...

Kaynak: http://www.rahmividinlioglu.com