PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Peygamber (a.s.m.) en çok ne yapardı ?


Melancholy
05-18-2011, 00:46
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/97276.jpg


Efendimizin (a.s.m.) hayatında en çok neyi yapardı?

Günümüzde bazı gençler sevdikleri kişilerin en çok yaptığı işi yapmaktan büyük zevk almaktalar. Acaba “En çok kimi seviyorsun?” sorusu sorulduğunda “Hz. Muhammed Mustafa (a.s.m.)” cevabını verenler O’nun (a.s.m.) en çok yaptığı şeyi yapıyor mu? Acaba en çok sevdiğimizi iddia ettiğimiz insan hayatında en çok neyi yapardı? Bir arkadaşımı hiç de anlam veremediğim bir şekilde garip bir hareketi yaparken gördüğümde dayanamayıp sordum:
- Niçin yapıyorsun o hareketi, sana bir faydası var mı?
- Hayır yok.
- Niçin yapıyorsun o zaman?
- Ben falan sanatçıyı çok seviyorum. Bu hareket de onun en çok yaptığı hareket. Onun için yapıyorum.
- Peki, o sanatçı niye yapıyormuş bu hareketi?
- Bilmem…
- Nasıl yani, niçin yaptığını bilmediğin halde, sırf o yapıyor diye mi yapıyorsun?
- Evet…
- Yani, nedenini ve niçinini bilmediğin bu hareketi sırf sevdiğin sanatçı yapıyor diye yapıyorsun, öyle mi?
- Evet dedim ya!
- Tamam canım, hemen kızma…
Garipsediğim kadar aslında takdir de etmiştim arkadaşımı... Sevdiği insanın en çok yaptığı hareketi yapmak… Hem de nedenini ve niçinini sorgulamadan…
Sonra, kendimi düşündüm. Acaba ben “En çok kimi seviyorsun?” sorusu sorulduğunda ismini büyük bir muhabbetle zikrettiğim Hz. Muhammed Mustafa’nın (a.s.m.) en çok yaptığı şeyi yapıyor muydum? Acaba benim en çok sevdiğimi iddia ettiğim insan hayatında en çok neyi yapardı?

http://www.moralhaber.net/editor_dosyalar/images/namaz%20k%C4%B1lan%20moral.jpg

Peygamberin (a.s.m.) en çok yaptığı
Efendimizin (a.s.m.) hayatında en çok yaptığı şeyi bulabilmek için bir an düşündüm. Acaba O (a.s.m.) hayatında en çok neyi yapardı?

Savaşmak mı? Siyer kitaplarının neredeyse tamamının büyük bölümünün Efendimizin (a.s.m) yaptığı savaşlara ayrılmasına rağmen 23 yıllık peygamberlik hayatında O’nun (a.s.m) savaşmakla geçen günlerinin sayısı sadece 60 gündür. Katıldığı savaş sayısı da 27’dir. 23 yılda veya bir başka ifadeyle 8 bin gün içerisinde 60 gün ve 27 defa yapılan bir iş.
Yemek mi? Üst üste iki öğün yememiş ve sahabileri açlıklarını bastırmak için karınlarına bir taş bağlarken kendisi iki taş bağlayan birisi için en çok yaptığı şeyin yemek yemek olduğunu düşünmek bile akla ziyan…
Uyumak mı? Gecelerini ayakları şişinceye kadar ibadet etmekle geçiren Efendimizin (a.s.m.) çok uyuduğu da söylenemez?
Gülmek mi? Dişleri gözükecek şekilde gülmesinin sayısı bir elin parmakları kadar az olan Hz. Peygamber (a.s.m.) sürekli mütebessim bir çehreye sahipti ama kahkaha ile güldüğü iddia edilemez.
O zaman Efendimizin en çok yaptığı şey ne olabilir? Gün içerisinde sıklıkla tekrarladığı, belki geceleri bile onsuz yapamadığı, en çok sevdiğini ifade ettiği ve mü’minleri de yerine getirmeleri konusunda ikaz ettiği şey ne olabilir?
Namaz tabii ki…

http://www.moralhaber.net/editor_dosyalar/images/namaz%20k%C4%B1lan2%20moral.jpg

İlk farz namaz, son uyarı yine namaz…
Efendimizin (a.s.m.) peygamberlikle görevlendirildiği ilk gün Cebrail’in (a.s.) O’na abdesti ve namazı da öğrettiği bilinir. (M. Asım Köksal, Peygamberler Peygamberi Hz. Muhammed’in Hayatı ve İslamiyet, Köksal Neşriyat, c.1, s. 176-178) Efendimize ilk gelen ve “Oku” diye başlayan ayetlerin ardından gelen ikinci vahiyde Efendimize (a.s.m.) gece namazı emredilmektedir: “Ey örtünüp bürünen (Peygamber)! Kalk, birazı hariç olmak üzere geceyi (yarısını) ibadetle geçir. Yahut bundan biraz eksilt.”(Müzzemmil Suresi, 1-3)

İlk farz olarak başlayan namaz, Efendimizin (a.s.m.) günlük hayatı içerisinde en fazla tekrarladığı ibadettir. Efendimiz (a.s.m.) günlük beş vakit farza ilave olarak kendi üzerine farz olan gece namazının yanı sıra kuşluk namazı, akşam namazından sonra kıldığı evvabin namazı, bir mescidi ziyaret ettiğinde kıldığı tahiyyetü’l-mescit namazı, ay ve güneş tutulduğunda kıldığı husuf-kusuf namazları, üzüldüğünde veya sevindiğinde kıldığı namazlar… Bütün bunlar Efendimizin (a.s.m.) günlük hayatını ve bütün bir ömrünü adeta bir namaz manzumesi haline getirmektedir.
Ya Efendimizin (a.s.m.) namazla ilgili söyledikleri? Onlar bize Efendimizin (a.s.m.) namazı ne kadar çok sevdiğini gösteriyor: Efendimiz (a.s.m.), “Bana dünyanızdan iki şey sevdirildi” diye başlayan meşhur hadisini “iki gözümüm nuru namaz” diye bitirir. (Nesai, İşretü’n-Nisa 1) Namaz O’nun (a.s.m.) sözlerinde ”dinin direği” (Tirmizi, İman 8) ve ”mü’minin miracı”dır. (Kütüb-ü Sitte) O’nun (a.s.m.) buyurduğuna göre ”kişiyle şirk arasında namazın terki vardır.” (Müslim, İman 134) Yine O’nun (a.s.m.) bildirdiğine göre ”içinde namaz olmayan dinde hayır yoktur.” (Ebu Davud, Harac 26)
İlk farz olarak namaz kılması istenen Efendimizin ümmetine son tavsiyesi de yine namaz üzerine... Artık son nefeslerini vermek üzere olan o Kutlu Nebi, ümmetine şöyle seslenmektedir: “Namaz! Namaz!” (Ebu Davud, Edeb 133) Bu nazarla Efendimizin namaz emriyle başlayan 23 yıllık peygamberlik hayatı namaza dair bir uyarıyla nihayete ermiştir.
Sevdiği insanın en çok yaptığını yapan günümüz insanları gibi Hz. Muhammed Mustafa’yı (a.s.m.) sevdiğini iddia edenlerin de yapması gereken şey oldukça basit aslında: O’nun (a.s.m.) en çok yaptığı şeyi yapmak. Yani namaz kılmak…


Moralhaber

rıhtım
02-20-2013, 00:01
Peygamber efendimizin sünnetleri, zevceleri, kızları, ve peygamber efendimizn Hz. Muhammet S.A.V Efendimizin tüm hayatı, savaşları kutsal emantler bölümü (http://www.islamiyetvebiz.com) ile ilgili sizlere paylaşımda bulunayım.