PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sevgililer Günü'nün anlamı ve ilginç inanışlar


kelebek35
02-13-2008, 12:50
Valentinian isimli aziz, bugün dünyanın dört bir yanında herkesin birbirine sevgi sözcükleri söylediği özel güne ismini veren kişi. Sevgililer Günü'nün adetleri, ülkelere göre değişiyor. İşte, adet ve inanışlardan bazıları...



''Şimdi sen kalkıp gidiyorsun/ Git/ Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar/ Gitsinler/ Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin/ Oysa Allah bilir bugün iyi uyanmıştık/ Sevgiyeydi ilk açılışı gözlerimizin sırf onaydı/ Bir kuş konmuş parmaklarıma uzun uzun ötmüştü/ Bir sevişmek gelmiş bir daha gitmemişti/ Yoktu dünlerde evelsi günlerdeki yoksulluğumuz/ Sanki hiç olmamıştı''....

''Aşk'', Cemal Süreya'nın ölümsüz mısralarında böyle ölümsüzleşti, sevgiyle yoğruldu. ''Bıraksalar gökyüzü kendini ikiye bölecekti... Çünkü iki kişiydik'' diyen Süreya'nın anlattığı gibi aşklar, belki günümüz dünyasında gerilerde kaldı. ''Artık böyle sevgiler kaldı mı?'' yakınmalarının, bu sevginin kendine yakın olduğunu düşünenlerin, o eski sevdaların hala kaldığına inananların arasında sevginin günü yarın 14 Şubat, Sevgililer Günü... Yaşlı dünyamızda ''kalp'' şeklinde şekerlemelere, bir kutu çikolataya ya da değerli bir hediyeyle ispatlanan aşklara indirgenen bu günde, hediyelerin en değerlisi hiç kuşkusuz bir kucak sevgi... -

SEVGİNİN GÜNÜ...

''Valentine'', ''Valens'', ''Valentius'' ya da ''Valentinian'' gibi değişik isimlerle anılan aziz, bugün dünyanın dört bir yanında herkesin birbirine sevgi sözcükleri söylediği özel güne ismini veren kişi...

Yüzyıllardır dünyanın dört bir yanında kutlanan bu gün, asırlar önce kendisini sevgi için feda eden St. Valentine adına kutlanıyor. İşte uzun ve romantik bir tarihçesi olan bu günün öyküsü: Milattan önce 4. Yüzyıl'da bir geleneğe göre, her yıl belli bir günde düzenlenen festivalde kura çekerek eşleşen çiftler, gelecek yılın o gününe değin birbirinin sevgilisi olurmuş... Derken, İmparator Cladius, genç sevgililer için düzenlenen bu özel günden rahatsız olmuş, iyi savaşamadıkları gerekçesiyle sevgililerin birlikte olmasını ve evlenmelerini yasaklamış.

Ancak, St. Valentine isimli bir aziz, imparatordan gizlice genç çiftleri evlendirmeye devam etmiş. Bir gün imparator, bu durumu anlamış ve azizi idam ettirmiş. İşte, o gün bugündür kendisini başkaları için feda eden St. Valentine adına, öldüğü gün olan 14 Şubat, ''Sevgililer Günü'' olarak kutlanır olmuş.

İdam edilmeden önce yattığı hapishanedeki gardiyanın kızına aşk mektupları yazan Valentine, idam edilene kadar bu kıza aşkını ilan etmiş. ''Aşkın azizi'' olan bu meçhul rahibin notları, bugünkü Sevgililer Günü mesajlarının atası olmuş. Romalılar tarafından İngiltere'ye taşınan ''Sevgililer Günü'', daha sonraları dünyanın dört tarafına yayılmış. 17. Yüzyıl'daki inanışa göre de kura çekilerek isim belirlenir ve hediyeler verilirmiş.

-SEVGİLİLER GÜNÜ KARTI-

Dünyanın ilk Sevgililer Günü Kartı'nın mucidi ise 1800'lü yıllarda Amerika'da yaşayan Esther Howland... 19. yüzyılda ortaya çıkan bu kartlar, giderek şekil değiştirdi ve günümüzde internete taşındı. ''Sevgililer Günü'', dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı geleneklerle kutlanıyor. Geçmişteki Sevgililer Günü adetleri, kalp şeklinde çikolatayı bir pakete sarıp sevgilisine vermekten çok daha yaratıcıydı. Romalılar döneminde yapılan bir festivalde kadınlar aşk mektupları yazar ve bunları bir vazoya koyardı. Romalı erkekler de bu mektupların üzerine isimlerini not düşer ve böylece çiftler birbirine aşklarını ilan ederlerdi. ''Lupercalia'' adı verilen ve Sevgililer Günü'nün atası sayılabilecek festivalde de sokaklarda çırılçıplak koşmaya kadar çılgınlıklara varılınca bu festival yasaklandı.

-BİR ZAMANLAR TATİLDİ-

Bir dönem tatil ilan edilen Sevgililer Günü'nün adetleri, ülkelere göre değişiyor. Sevgililer Günü'ne ilişkin adet ve inanışlardan bazıları şöyle:

-Bu bir modern zaman inanışı. Sevgililer Günü'nde radyo ya da televizyonu açtığınızda ilk duyduğunuz erkek ismi, evleneceğiniz kişinin adı olur.

-Sevgililer Günü'nde eldiven bulursanız, gerçek aşkınız şu andaki sevgiliniz değil...

-İngiltere'nin kırsal kesiminde 14 Şubat'ta tahtadan ''aşk kaşıkları'' yontulur ve üzerlerine kalpler, anahtarlar, kilitler çizilir. Bu desenlerin anlamı şudur: ''Sen kalbimin kilidini açtın''...

-Bazı ülkelerde genç kadınlar sevgili adaylarından 14 Şubat armağanı olarak birer giyecek alır. Eğer kız bu kıyafeti giyerse anlamı evlenme teklifini kabul etmiş olmasıdır.

-Kimi ülkelerdeki inanışa göre, Sevgililer Günü'nde bir kadın gökyüzünde bir ''ardıç kuşunun'' uçtuğunu görürse denizciyle evlenir. Serçe görürse fakir bir adamla evlenir, ama çok mutlu olur. Eğer saka kuşu görürse bir milyonerle evlenir. Güvercin görenin huzurlu bir yuvası olur.

-Evlenmeyi düşünebileceğiniz 5-6 kişinin ismini aklınızdan geçirin ve elinize bir elma alın. Elmanın sapını çevirmeye başlayın ve bu sırada isimleri söyleyin. Elmanın sapı koptuğunda hangi isim aklınızdan geçiyorsa onunla evlenirsiniz.

-İtalya'da bu günü kutlamak ve Katolik azizlerini onurlandırmak için büyük ziyafetler veriliyor. Kadınlar daha gün doğmadan kalkıyor ve pencereden bakmaya başlıyor. Çünkü, dışarıdan geçen ilk erkeğin hayatlarının erkeği olacağına ve 1 yıl içinde evleneceklerine inanıyorlar.

-SEVGİLİLER GÜNÜ SEKTÖRÜ...-

Artık ''Anneler Günü'', ''Babalar Günü'' gibi yaygın olarak kutlanan Sevgililer Günü için özellikle alışveriş sektöründe büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Sevgililer Günü nedeniyle hediyelikler hazırlanırken, bunların çoğunluğunu kırmızı kalp biçimli armağanlar oluşturuyor. Alışveriş merkezleri, bu özel gün nedeniyle ünlü sanatçıların şahitliğinde nikahlardan yüzük kazandıran yarışmalara değin pek çok promosyon hazırlarken, restoranlar da özel menüleriyle sevgilileri bekliyor.

-''SEN DE HERKES GİBİSİN...''-

Henüz dile getirilmemiş sevgi sözcüklerinin havada uçuştuğu yaşlı dünyamızda sevgiliye en hoş hediye, kimi zaman güzel bir şiir... Her şeyden önemlisi sevgiyi dile getirmek ve yok olmasına izin vermemek... Sevginin kolay bulunmadığı günümüzde kolayca harcanması da en kalp kırıcı olanı... Saf ve temiz sevginin, mutluluğun, aşkın gününde en güzeli tatlı bir sürprizle sevdiğinin karşısına çıkmak... Tıpkı artık aramızda olmayan Attila İlhan'ın mısralarında olduğu gibi: ''Size bu akşamı hazırladım/Ayıp mı oldu dersiniz/Şu küçük yağmuru kirpiklerinizde parlayan/İki üç ağaç buldum getirdim/Ihlamur ağaçları/Komşulardan öğrendim bunları severmişsiniz/Size bu akşamı hazırladım ayıp mı oldu dersiniz/Bir avuç ışık serpeceğim/Şöyle Ankara uzaktan/Şunlar gece reklamları toz yeşili canavar sarı/Belki yok balkonlarda hanımeli istersiniz/Cankurtaran sirenleri karanlık sokaklardan/Bilmem bulabilir miyim/Gücüm bu aşağı yukarı/Size bu akşamı hazırladım/Ayıp mı oldu dersiniz...''

AA