PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hard Disk Satın Alma Rehberi


DİGİMAX
03-12-2011, 23:52
Hard diskler yani Türkçemize göre "sabit diskler" bilgisayarlarımızın performans açısından en zayıf halkası diyebiliriz. Ama en zayıf halkadan vazgeçemeyiz çünkü en önemli bileşenlerden biridir. Depolama yapamadığımız bir bilgisayar düşünebiliyor musunuz?

Çok önemli bilgilerimizi emanet ettiğimiz diskler, gerçekci düşündüğümüz zaman pek te güvenli değildir. Birgün açtığınızda bozulup, belgelerinizin yok olduğunu acı bir şekilde görebilirsiniz.

Çoğumuzun bilmediği bir sürü çözüm vardır hard disk konusunda. Daha fazla performans kazanabiliriz, daha güvenli yapabiliriz ama bunlar için önce almadan önce nelere dikkat edeceğimizdir.

Sizler için bu yazımızda hard disk satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bu kriterlere göre seçtiğiniz hard diskler ile neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Disk Teknolojileri ve İç Yapısı :

Esasında hard diskleri CD ROM gibi düşünün. CD ROM nasıldır? Taktığınız CD üzerinde micronlar kadar küçük alanlar mevcut. Bu alanlara lazer kafa bilgileri 1 ve 0 olarak yazıyor. Yazmayı her alana yaymak için ise CD'yi döndüren motor mevcut.

Yani CD nekadar hızlı döner ve lazer nekadar güçlü ise CD ROM, CD'yi o kadar hızlı okur.

Hard disklerde de durum böyle. Mekanik hard disk performansını başta dönüş hızı belirler. 10.000 RPM'lik bir hard disk 7200 RPM'den her zaman daha hızlıdır.

http://www.techno-labs.com/image/index/422/HDD/RPM.jpg

2. olarak hard diskteki okuma teknolojilerine bakın. Mesela Seagate'teki NCQ teknolojisi ya da Western Digital'in üst sınıf ürünlerinde kullandığı çift denetleyici özelliği gibi. Bu tip teknolojiler olduğunda üzerindeki denetleyiciler, bilgileri daha akılcı şekilde işletirler. Yoksa hard disk üzerideki plakalarda veriyi yazacağı yeri ararken vakit kaybı yaşanır. Bu da zaten az olan disk performanslarını iyice düşürür.

NCQ teknolojisi aşağıdakini resimde daha iyi anlayacaksınız.

http://www.techno-labs.com/image/index/422/HDD/ncq.jpg

3. olarakta, Dönüş hızları aynı olan hard disklerde plaka sayılarına bakın.

Mesela Western Digital'in incelediğimiz 1 TB hard disk modeli, 3 tane 333 GB'lık plakadan oluşuyor. Plaka sayısı ne kadar artarsa performans'a negatif etki eder. Aynı ürünün üst modeli olan 64 MB önbellekli Caviar Black'te 2 plaka bulunuyor. 500 GB'lık plaka ve ön bellek artısı performansada etki ediyor.

Yani Dönüş hızı > Denetleyici faktörü > Plaka Sayısı > ve sonra sırada ön bellek miktarı geliyor.

4. önemli olan ise önbellek miktarı geliyor.

Mesela Western Digital Green serisini örnek verelim. 64 MB önbelleğe sahip ama dönüş hızı 5400 RPM seviyesinde. Her ne kadar 7200 RPM belirten yerler olsada yanlış. Hard disk kendi hızını ayarlıyor. 7200'e kadar diyelim ama genelde 7200'e pek çıkmıyor. Eğer siz 64 mb önbelleği var diye alırsanız, performans olarak üzülürsünüz. Yukarıda bahsettiğim 2 şarttan sonra ön belleğe bakmak lazım.

Elinizde iki adet hard disk var ve en üstteki gibi iki özelliği aynı. İkisi de 7200 rpm ve çift plakadan oluşuyor. O zaman ön belleklere bakın. Ön bellek anormal performans farkları yaratmasa da, bir önceki yaptığınız işi daha hızlı yaparsınız. Daha önceki yaptığı işleri cashe'te tutar ve motor disk üzerindeki yere gitme gereği duymaz. Gitse de nereye gideceğini bilir.

Tüm bu özellikleri bilip üreticilerin sitelerindeki bilgilerde mevcuttur. Ona göre tercihlerimizi belirliyoruz. Tabi ki tercih edeceğiniz kapasite sizin ihtiyaçlarınıza kalmış.

MustafaBerat
12-24-2023, 14:43
İnsan okudukça bilyor neler bilmediğini.
Teşekkürler paylaşım için.
https://www.berattemizlik.com/tema/genel/uploads/logo/LOGO_berat-1.png

Kalpsiz_
01-05-2024, 15:24
Paylaşım için teşekkürler.