PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin utanç tablosu !


Melancholy
03-07-2011, 23:49
Türkiye'nin utanç tablosu !

http://www.haber3.com/images/news/376646.jpg

Türkiye’de kadın cinayetleri, son 7 yılda % bin 400 artış gösterdi.

Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Sibel Özbudak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadın cinayetlerinin son 7 yılda yüzde bin 400 arttığını belirterek, bu yılın ocak ayında 17 kadının öldürüldüğünü söyledi.
Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Avukat Sibel Özbudak, dünyada her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını, gerek ev içinde, gerekse kamusal alanda kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılamadığına dikkat çekti. Türkiye’de kadınların yüzde 25’inin fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade eden Özbudak, "Şiddete uğrayan kadınların yüzde 75’i eşi tarafından şiddete uğrarken, cinayet sonucu ölen kadınların yüzde 70’e yakını da eşi tarafından öldürülüyor. Tecavüze uğrayan kadınların yüzde 50’si, 18 yaşın altında. Her 4 kız çocuğundan birisi cinsel şiddete uğruyor" dedi.

İstatistiklere göre, 2010 yılında eşleri ya da sevgilileri tarafından 388 kadın ve çocuğun şiddet sonucu öldürüldüğü ya da yaralandığını belirten Sibel Özbudak, öldürülen kadınların 42’sinin tehdit edildikleri gerekçesiyle karakol ya da Cumhuriyet savcılığına başvurduklarını, ancak buna rağmen korunamadıklarını söyledi.

Geçen yıl yaşanan bu acı tablodan ders çıkartılmadığını, 2011 yılının Ocak ayında 17 kadının öldürüldüğünü, 9 kadın ve bir çocuğun yaralandığını, 34 kadın ve 7 çocuğun tacize, 4 kadın ve 15 çocuğun tecavüze maruz kaldığını kaydeden Özbudak, "Uluslar arası sözleşmeler ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre, kadına yönelik şiddeti önlemek iktidarın görevidir. Bu nedenle bizler, devletin kadına yönelik her türlü şiddeti açıkça kınamasını istiyoruz" diye konuştu.

Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlemesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçimlerde, tüm partilerin aday listelerini cinsiyet eşitliğine göre düzenlemesi gerektiğini belirten Sibel Özbudak, "Bu sorunun çözülmesi için evde, işyerinde, gözaltında, cezaevinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumluları yargılanmalı, caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Ayrıca, medya kadın ve çocuklara yönelik şiddetle ilgili haberlerde bir oto-denetim mekanizması oluşturmalı, kadın ve çocuğa yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmelidir" dedi.


haber3