PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Başlayanlar İçin


serseri_kursun
02-12-2008, 12:06
Yeni başlayanlar için Anakart nedir? den başlamak istiyorum arkadaşlar.
Biz her ne kadar bilgisayar anakartından bahsetsekte anakartlar bır cok elektronık cıhazda bulunmaktadır. Anakartlar hem bılgısayar hemde diğer eloktronık cıhazlarda butun parcaların ve cevre bırımlerın uzerıne baglandıgı ve bu bırımler arasında ıletısımı (verı akısını) saglayan eloktronık devrelerden olusur.

Bılgısayar ılk acıldıgında calısan ılk yazılım bıos tur. Buda anakart uzerınde bulunan bıos chıpnın yazılımıdır. Del f1 f2 tuslarına (anakarttan anakarta degısır) post ekranında yani ılk acılıs ekranında hangı tus ıle gırılecegı yazılıdır ve bu tusa basılarak bu yazılımın ıcıne gırılır. Bu ekrandan (Mavi ekran) anakartın uzerıne takılan tum donanımlar (anakart, işlemci, ram, ekran kartı, sabıt surucu vs) kontrol edılır.

Anakartlar cesıtlı marka, model ve chıp setlerıyle farklılıklar gosterır. Şuan piyasada anakartlar daha cok amd ıslemcı desteklı ve Intel ıslemcı desteklı sıstemler olarak satılmaktadır. İlk once Anakartı alırken sıstemı nası hangı ıslemcı uzerıne kuracagınızı belırlemenız gerekır.

Bazı başlıklar altında anakartı ınceleyelım.

---- Hangı işlemci secılecegı önemlidir. Amd mi Intel mi

---- Amd’ nın hangı ıslemcısı yada ıntel’ın hangı ıslemcısının takılacagı: Bunu soyle ıfade edelım kısaca tek cekırdek bı ıslemcı ıcin mı 2 cekırdek yada 4 cekırdek ıcın mı secılecegı onemlıdır. Amd cıft cekırdek bı ıslemcı alacaksak anakartıda amd uyumlu ve cıft cekırdek desteklı alamalıyız.

---- Ne kadar ram tasıyabılecegı takılabılecegı
Anakartın Kasaya uyumu
Ekran kartı uyumu agp yada pcı 16x cross fıre yada slı desteklemesı
Anakartın uzerınde tumlesık onboard doananımlar

Donanım alırken her turlu sorularınızı beklıyorum arkadaslar sıze tavsıyem sormadan kesınlıkle sıstem alamayınnnn