PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsan vesveseden nasıl kurtulur?


Melancholy
02-11-2011, 10:02
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/92784.jpg


Mehmet Paksu'nun yazısı

Ben Almanya'da yaşıyorum. Namazlarımı kılmaya çalışıyorum.
1. İçki vesvesesi:

Bende takıntı hastalığı var. Vesvese olduğunu düşünüyorum. Her gün okula trenle gidiyorum. Trende sarhoşlar oluyor. İçkiden tiksiniyorum. İçkiyle ıslanmış bir torba değdiğinde "Böyle namaz kılamam" diyorum. Hâlbuki "Tiksinme, içki pis değil sadece içilmesi haram; böyle de namaz kılabilirsin" dense rahatlayacağım. "Hayır, silmen lazım" dediler mi kötü oluyorum. Çok müşkül durumdayım. Namazımı terk edeceğim diye korkuyorum. Ne yapabilirim? (Rumuz: Gülsevi)

2. Helak olma vesvesesi:

Benim vesvese hakkında sıkıntılarım var. Namazımda bir insanım. Haramlardan uzak durmaya özen gösteriyorum ama aklıma çok vesvese geliyor. Birkaç yerde "Helak olursunuz" manasında hadisler okudum. Bu vesveseden korkuyorum. Başka şeylerle ilgileniyorum. Sanki içimde bir şey sürekli kötü düşündürüyor. Hemen başka şeyler düşünüyorum. Nasıl kurtulurum? (Rumuz: Ehad)

Vesvese musibet bir şeydir. Önem verirsen şişer, önem vermezsen söner. Arı kovanına benzer. İlişmeyeceksin. İlişirsen başına üşüşürler, zarar verirler.

Vesveseyi gözünde büyütmeyeceksin. Büyütürsen içinde kaybolursun. Fakat küçük görürsen küçülür, gizlenir, kaybolur.

Vesveseden korkmayacaksın. Korkarsan ağırlaşır, hasta eder. Korkmazsan hafif olur, gizli kalır.

Vesveseyi tanıyacaksın, bileceksin. Bilirsen, tanırsan gider, bilmezsen devam eder, yerleşir.

Nasıl tanıyacaksın? Vesvese bir şeytan işidir. Şeytan şüpheyi/vesveseyi önce kalbine atar. Kalbin kabul etmezse, hayaline geçer. Hayalinde birtakım pis düşünceler, edebe aykırı, çirkin şeyler oluşur.

Kalbe "Eyvah!" dedirir, ümitsizliğe düşürür. Rabbine karşı edepsizlik yaptığını sanır, müthiş bir heyecana kapılır. Bundan kurtulmak için kendini gaflete/boşluğa atar, Ya bir farzı terk eder veya bir harama girer.

Fakat bilse ki, kötü bir şeyin aklına gelmesi onu söylemek değildir. Çünkü küfre götüren bir sözü düşünmek küfür olmadığı gibi, kötü bir şeyi düşünmek de günah değildir.

Zira düşündüğün kötü şeyler kalbinden gelmiyor. Kalbin bundan rahatsızlık duyuyor ve huzursuz oluyor. Belki kalbine yakın olan "şeytanın üssünden" geliyor, o düşünceleri şeytan üflüyor, şeytan fısıldıyor.

Bu düşünceler sana zarar vermez, sorumlu değilsin, günaha girmiyorsun. Şayet zarar verdiği düşüncesine kapılırsan zarara girersin. Çünkü şeytanın işi olan vesveseyi kalbine mal ediyorsun, kalbinin sözü zannediyorsun. Zaten şeytanın istediği de budur.

***

Bu prensipten yola çıkarak birinci vesveseye şöyle diyebiliriz:

Sarhoşluk veren içkilerden sadece şarap sürüldüğü yeri kirletir. Temizledikten sonra namaza durmalı. Fakat şarabın dışındaki içkiler necis sayılmıyor, değdiği yeri temizlemeye gerek kalmıyor.

Sizin dediğiniz gibi ıslak torbanın hafifçe dokunması üzerinizi kirletmez, o giysiyle namaz kılabilirsin.

Böyle şeyleri gözünde büyütme. Bunlarla her zaman karşılaşmazsın. Ara sıra karşılaşsan bile üzerinde durmadan, büyütmeden halletmeye çalış.

İkinci soruya gelince:

Vesvesenin insanı helak ettiğine dair bir hadis yoktur. Olmaz da. Çünkü Peygamberimiz çok açık bir şekilde kişinin unutmasından ve aklına gelen düşüncelerden dolayı sorumlu olmayacağını, günaha girmeyeceğini belirtiyor.

Bu konularda daha geniş bilgi için "Vesvese: Sebepleri ve Kurtuluş Yolları" adıyla kaleme aldığımız çalışmamızı okumaya çalışın


Bugün