PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi Eser ile Sanat Erseri Arasındaki farklar - Karşılaştırılması


denizci
01-04-2011, 13:27
Tarihi Eser ile Sanat Erseri Arasındaki farklar - Karşılaştırılması

Sanat eseri bir icracı tarafından tasarlanıp genelin kullanımına sunulan bir üründür. Müzik eseri, resim, kitap , heykel gibi... Bütün bunların tamamı bir beyin tarafından tasarlanıp , nedeni ve amacı belli olarak üretilmesidir. Tarihi eserler ise kişinin günlük kullanımından , toplumun kültürel yaşamına kadar bize bilgi veren, amacı değişken tüm yapıtlardır. Yani en temel fark birisi bir dönemin yaşam tarzı hakkında sosyolojik, antropolojik ve tarihi bilgiler verirken; diğeri günlük yaşamımızı etkileyen, hoşluk katan, yaşam felsefemizle ilgili bizleri yönlendiren ve geliştiren eserlerdir.


Sanat eserleri bir sanatçısı olan eserlerdir. Kitap resim, şarkı heykel, film vb. Sanat eserleri bir duyguyu, tasarıyı, doğal bir güzelliği anlatmakta kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık sunucu oluşan sanat ürünleridir. Bu eserler sanat ve insan için tasarlanan ürünlerdir. Tarihi eserler ise geçmişten günümüze ulaşan, ait olduğu dönemin izlerini, kültürünü, yaşam tarzını yansıtan eserlerdir. Bir eserin tarihi eser olarak adlandırılabilmesi için ille de sanat kaygısı ile yapılmış olması gerekmez. Sanat eserlerinin sanatçısı belli olmakla birlikte çoğu tarihi eserin yapanı, sanatçısı belli değildir. Tarihi eserler geçmişte yaşamış insanların dinleri, kültürleri hakkında eşsiz bilgiler sunar.

Bir sanat eserinde ne var ki, bizi böylesine etkiliyor, bizi bizden alıp götürüyor? Bir tabloya, bir heykele, bir romana, bir şiire sanat niteliğini kazandıran şey nedir? İnsan kendisini bir sanat eseri, sözgelimi bir tablo karşısında bulunca, Delacroix’nın dediği gibi; “renklerin, ışıkların, gölgelerin bir düzene girmesinden doğan ve tablonun musikisi denen bir izlenim” alır. Tablonun daha ne dediğini anlamadan, bu sihirli uyum insanı kavrar.
Sanat eserini, çeşitli öğelerin kaynaşmasıyla biçimlenen, içi ile dışı bir olan, duygu+düşünce+renk+çizgi ve ses bileşimi olarak görmek, yanlış olmaz.
Tarihi eser
1)- Zamana Göre Sınıflandırma: (Örnek: Ortaçağ tarihi,15. yüzyıl tarihi gibi...)
2)- Mekana(Yer) Göre sınıflandırma: (Örnek:Türkiye Tarihi,Avrupa tarihi gibi...)
3)- Konuya Göre Sınıflandırma: (Örnek: Tıp Tarihi, Sanat tarihi gibi...)

ARKEOLOJİ(Kazı Bilimi): Topragın ve suyun altında kalmıs olan tarihi eserleri ortaya cıkarır, ve bizler Tarihimizde bulunan eserlerden yasayan toplumlarin örf adetleri,yasama bicimleri,sanatlari hakkinda bilgiler ediniriz.

Tarihi eser denilince akla ilk,müzeler,kitaplar,kazilar,resimler,haberler,mak aleler ve eski dönemlerde yaşamış insanlardan günümüze gelen var oluş nedeni veya bazen ne oldugu bilinmeyen varliklarin arastirilmasi gelir..

Tarihi eserlerle yüzyillar öncesine kadar gidip, yasamlari,dinleri,giyim sekillerini , sehirlesme özelliklerini görebiliyoruz.Bu yüzdende Tarihi eserlerin ortaya cikmasi bizlerin gelecegi icin büyük önem tasiyor.Bu yönde bircok vakifta restore islemleri ile bulunan Tarihi eserleri gelecege tasima görevini yüklenmis.

İcinde yasadıgımız cagda, bilim, sanat, kültür, medeniyet ve uygarlıgın gelisimini/ toplumların gecmisini simgeleyen müzecilik, aynı sekilde cesitli bilim dalları içinde etkinligini gösteren önemli bir kültür ve sanat faaliyetidir de. Müze calısmalarının önemli amaclarından biri, gecmise ait kültür, sanat, bilim yapıtlarını, tarihi eserleri ve doga nesnelerini topla*****, inceleyerek, koru*****, bunları toplumun hizmetine sunarak, gelecek nesillere önemli bir miras olarak bırakmaktır