PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bugün hicri yılbaşı... Aşure ayı hoşgeldin


Melancholy
12-07-2010, 11:28
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/86644.jpg


Bugün Hicri yılbaşı... Hoşgeldin Muharrem ayı, Hoşgeldin Aşure ayı... Evlerimize bereket, ruhlarımıza rahmet getirdin...

Hatice Kübra Tongar'ın yazısı

BUGÜN HİCRİ YILBAŞI... AŞURE AYI HOŞGELDİN...

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir....

SİZ HİÇ “AŞURE ÇORBASI” İÇTİNİZ Mİ?

Aşure Günü olarak bilinen ve evlerde çeşit çeşit yemiş ve baharatların harmanıyla lezzetlenen “aşure” tatlısıyla renklenen gün ise, Muharrem'in 10. günüdür.

Aşure günü, Cenab-ı Hak ( c.c. ) katında çok önemli bir yer tutar. Bu özel günde, birçok önemli olay meydana gelmiş, bu olaylarının her birinin “on” sırrına mazhar olması ise, aşurenin “on” anlamına gelen ismini ziyadeleştirmiştir.

Aşure Gününün “On” Fazileti Hakkında

Aşure günü, Muharrem Ayı’nın onuncu günüdür. Bu özel günde Yüce Allah (c.c.) on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu ikramlar ise şu şekilde nakledilmiştir;

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem'in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün göğe yükseltilmiştir.

7. Hz. Davut’un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakup'un (a.s.), oğlu Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Tefsir âlimlerinden nakledilen bilgilere göre, Aşure gününü Kur’an-ı Kerim’de işaret eden ayet şöyledir:

"On geceye yemin olsun" Fecr Suresi / 2

Bu özel gün adını, Muharrem Ayı’nın onuncu gününe denk geldiği için, Arapça on anlamına gelen “aşr” kelimesinden almıştır.

Aşurenin Tarihi Hakkında…

Bir porsiyonunda 500–600 kalori bulunan aşurenin tarihçesi şu şekilde anlatılır:

Hz. Nuh (as)’ın dehşeti tüm yeryüzünü kaplayan büyük tufandan kurtulmak üzere inşa ettiği gemi, nihayet Cudi dağına demirlemiş; tufanın dehşeti nihayete ermiştir. Geminin koruyuculuğuna sığınmış inanlarınsa yavaş yavaş erzakları azalmaya başlamıştır.

İşte bu noktada tufan yolcuları, gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp, pişirerek “aşure”yi meydana getirmişler; aslında yüzyıllar sonrasında bile sofralarımıza bereket katacak bir aşın da ilk örneğini oluşturmuşlardır.

AŞURE’NİN FAYDALARI NELERDİR?

Aşure vitamin deposu

Hem büyüklerin hem de çocukların severek yediği aşure tatlısı, adeta bir vitamin deposudur. Ayrıca aşure, içinde bulunan vitamin, mineral ve protein nedeniyle çocuk gelişimi açısından da önemli bir besin kaynağıdır. İçeriğindeki kuru bakliyatlar sayesinde yoğun bir protein kaynağı olan aşure, meyve ve tahıllar sayesinde de bir vitamin kürü görevi görür.

Bunun dışında bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi malzemeler de eklenebilen aşure, Türk mutfağının vitamin ve enerji bakımından en sağlıklı ve en besleyici tatlısı olma unvanını korumaktadır.

Aşurenin faydaları:

—Aşure içeriğinde kötü kolesterol barındırmaz, kolesterole sebep olmaz.
—Aşure B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.
—İçeriğindeki B vitaminleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
—Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır.
—Tatlı olarak çocukların kolaylıkla tüketmesi sağlanabilecek aşure, vücut direncini arttırıcı ve hücre yenileyicidir.
—Vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun daha dirençsiz kalabildiği kış aylarında hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür.


Bu Özel Günde “AŞURE” Lezzetini Komşularımızla Paylaşalım…

"Her kim Aşure Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." Hadis-i Şerif


AŞURE TARİFİ:
http://www.kadincakararinca.com/kadin/editor_dosyalar/images/asure2.jpg


Malzeme listemiz

Yarım kg. buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı pirinç

100 gr kuru kayısı

50 gr. kuş üzümü

100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm

Kuru incir

1 kg. toz şeker

1 adet portakal

1 adet elma

1 adet portakalın rendesi
Aşureyi Nasıl Yaptık?

- Aşureyi pişirmeye başlamadan 8–9 saat önce ( bir gece önceden ) aşurelik buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4–5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
- Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı bir tencereye alın ve soğuk suyla ıslatın.
- Her iki tenceredeki malzemeyi de gece boyu dinlendirin.
- Gece boyu ( 8-9 saat ) dinlendirdiğiniz bakliyatları, ayrı tencerelere koyup altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşacık oluncaya kadar pişirin. Eğer tencerelerdeki su çok azalırsa kaynamış su ilave edebilirsiniz.
- Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış kırık pirinci ekleyin. Bir süre de pirinçlerle beraber pişirin.
- Hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın.
- Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü, küp küp doğranmış elmayı, portakalı, inciri ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp tencerenin altını kapatın.
- Altını kapattığınız karışıma portakal kabuğu rendesini ilave edip harmanlayın.
- Aşure soğuduktan sonra kâselere koyup dilediğiniz gibi süsleyin. ( Nar, ceviz, tarçın, badem vs )


AŞURE ÇORBASI:
http://www.kadincakararinca.com/kadin/editor_dosyalar/images/asure_corbasi.jpg


Malzeme listemiz

Aşurelik bakliyat ( nohut, kuru fasulye, buğday ve pirinç )
1 litre süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
Nane
Pul biber
Tuz

Çorbamızı Nasıl Yaptık?

- Aşure için ıslatıp pişirdiğiniz bakliyat karışımından 6-7 kepçe ayırın.
- Bir tencereye sütü koyun ve kaynatın.
- Süt kaynadığında bakliyatlarla beraber tuzunu ilave edin.
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
- Erimiş yağda ince kıydığınız soğanı, pul biberi ve naneyi soteleyin.
- Çorba pişince üzerine hazırladığınız sosu ilave edip, servis yapın.
- Afiyet olsun.


moralhaber

GeceM
12-07-2010, 15:25
Hayirlara vesile olması dilegi ile...