PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MG-3(ağır makinalı)


CanDostu
11-01-2010, 22:33
MG-3 Alman Rhein****ll yapımı makineli tüfek. 7.62 mm çapında şeritle beslenen, havayla soğuyan, barut gazının geri tepmesi yerine getiren yayın itmesiyle çalışan, sürekli atış ve darbe atışlarında kullanılan tam otomatik bir silahtır. Sehpayla kullanıldığı zaman ağır makineli,çatal ayakla kullanıldığı zaman hafif makineli tüfek olarak görev yapar.
http://img.blogcu.com/uploads/tabancalar_mg3_.jpg

İkinci Dünya Savaşı'nın en başarılı silah sistemlerinden olan MG-42'nin tasarımında seri üretime uygunluk en üst düzeyde gözetilmişti. Alman sanayici olan Dr. Grunov tarafından tasarlanan, parçalarının birbirine bağlanması ve kaynak yapılmasına oldukça uygun olan tüfekler, hâlâ Afrika ve Güney Amerika'daki bazı ülkelerde faaliyet gösteren gerilla grupları tarafından kullanılıyor. 7.92 mm olan MG-42'ler için mühimmat bulunmasında sıkıntılar yaşansa da gerilla atölyelerinde tüfeğin namlu kalibresi düşürülerek ya da uygun mühimmat üretilerek silah üretme yasağının kaldırılmasının hemen akabinde depolardaki MG-42'ler 7.62 mm namluya modifiye edilmiş ve MG-2 olarak yeniden adlandırılmıştır. Daha sonra ihtiyaç çerçevesinde yeniden üretimi başlamış ve tüfek MG-3 adını almıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndaki modeliyle aynı üçayağı kullanan MG-3'ler farklı destek ayaklı modellere sahiptir. Namlu hızla değiştirilebilir ve atış hızı oldukça yüksektir.

İspanya, Pakistan,Iran,Portekiz ve Şili gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'de MKE tarafından lisans altında üretilen ve Norveç'in de aralarında bulunduğu bazı ülkelere satılan MG-3, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK/KADEK terör örgütüne karşı düzenlediği operasyonlarda ateş gücüyle askerlerin beğenisini kazanmış bir makineli tüfektir.

Çin ve eski Yugoslavya, MG-42'leri olduğu gibi kopyalamıştır. SARAC M1953 olarak adlandırılan 7,92 mm eski Yugoslav kopyası tüfekler, 1990'lı yılların sonuna kadar üretimde kalmıştır. Sadece şerit beslemeyle kullanılabilmesi bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Hafif olan makineli tüfeğin yüksek atış hızı, titreşiminin yüksek olmasına sebep verir. Ancak akıllıca tasarlanmış namlu ağız baskısı ile titreşim en aza indirilmiştir.

Parçaları
Namlu
Gövde
Çatal ayak
Namlu Kılavuz Yüksüğü
Alev ve Gaz Denetim Hunisi
Üst Kapak Takımı ve tespit pimi
Mekanizma
Mekanizma Kurma Kolu
Askı Kayışı
Dipçik
R ya da N Tipi Tampon
Yerine Getiren Yay
550 tipi mekanizma
Kabza ve tetik tertibatı
Toz kapağı
Şerit Yatağı


MG-3

Genel Özellikler
Çeşidi Makinalı tüfek
Üretildiği Ülke Almanya
Tasarımçı Rhein****ll
Hizmete Giriş Tarihi 1968
Üretiliş adedi ---
Fiziksel Özellikler
Namlu Uzunluğu 476 mm
Uzunluk 1225 mm
Üçayak Ağırlığı 14,5 kg
Çatalayaklı Ağırlığı 11,5 kg
Çatal Ayaksız Ağırlığı 10,5 kg
Namlu Ağırlığı 1,8 kg
Atış Özellikleri
Namlu Çapı 7,62
Mermi Türü 7,62 x 51 mm Nato
Merminin Çıkış Hızı 820 m/san
Etkili Menzil Mekanik 200 m - 1200 m
Etkili Menzil Dürbünlü 200 m - 1600 m
Menzili 4000 m
Atış Değeri 1150 mermi/dak
Şarjor 50 veya 120 mermi
Tetik Mekanizması Gaz Piston
Yiv 6 adet sağa
Mermi Yükleme Şarjör ya da Şerit