PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HAVA TAHMİNLERİNİN ÖNEMİ


denizci
09-28-2010, 11:02
HAVA TAHMİNLERİNİNİ ÖNEMİ
Son yıllarda bilimsel ve teknolojik gelişmeler özellikle çağdaş haberleşme ve elektronik cihazlarla, uydular ve bilgisayarların meteorolojiye girmesi; meteorolojiyi yepyeni ve geniş kapsamlı bir hizmet alanı haline getirmiştir.
Ulaştırma : Kara, hava ve deniz ulaşımının güvenli şekilde yapılabilmesi meteorolojik şartların önceden bilinmesini gerektirmektedir. Karayolları, havaalanları ve limanların yapılacağı yerlerin daha yapımına başlanmadan meteorolojik şartların tespit edilmesi ve ona göre ekonomik olup olmayacaklarının ortaya konması gerekir. Yine taşıtların seyri esnasında hava şartlarının ne şekilde olacağı önceden bilinmelidir. Karayollarında meteorolojik şartlar çevre özellikleri ile birlikte ele alındığında yoğun kar ve sis ile rüzgarın etkisi kazalara sebep olan en önemli faktörlerdir. Yağış yolun kayma, sürtünme katsayısını azaltarak ve görüş mesafesini kısaltarak etkisini göstermektedir. Bu nedenle yeni yol yapımı gerektiğinde, meteorolojik şartların gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Tarım : Meteorolojini tarıma katkısı, tarlanın ekime hazırlanmasından başlayıp, ürünün değerlendirilmesine kadar her aşamada olmaktadır. Toprağın sürülmesi, tohum atılması, ilaçlama, dondan korunma, depolama ve ürünün nakliyesinde meteorolojik şartların göz önünde bulundurulup çok iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hava ve iklim şartları çiftçilere, meyve üreticilerine ve tarımın diğer kolları ile uğraşan kişilere işlerini daha planlı biçimde yapmak, bitki ve hayvanları korumak açısından yol göstermektedir.
Tarımsal hastalıkların kontrolünde ve bitki zararlarıyla mücadelede, tarlaların ve meyve bahçelerinin ilaçlanmasında yağış, sıcaklık, nem ve rüzgar bilgileri dikkate alınmalıdır.
Enerji : Enerji sektöründe; enerjinin üretim yerinin seçiminde ve üretim safhasında meteorolojik bilgiler temel alınmaktadır. Hidrolik enerji, rüzgar ve güneş enerjisi ile nükleer enerjinin üretimi, üretim yeri ve verimliliği tamamen meteorolojik faktörlere Bağlıdır.
Çevre ve Kentleşme : Son yıllarda çevre sorunları ve şehircilik çalışmaları ile araştırmalarında, meteorolojik bilgiler yaşamsal bir önem taşımaktadır. Şehrin büyüme yönlerinin belirlenmesi, cadde ve sokaklarının planlanması, organize sanayi bölgelerinin ve fabrikalarının kuruluş yerlerinin seçimi için meteorolojik etütlerin yapılması şarttır. Yapılacak binaların tipleri bile o bölgenin iklim bilgilerine göre seçilmelidir. Bunlara dikkat edilmediğinde çevre ve hava kirliliği büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meteorolojik şartlar dikkate alınmadan yapılan şehirleşme, sanayileşme insan hayatı için çok büyük bir tehlikedir. Bu nedenle yanlışları düzeltmek için maddi ve manevi ödenen fatura, meteorolojik hizmetlerin daha sağlıklı olarak verilmesi için yapılacak yatırımların çok üzerindedir.
Turizm : Meteorolojik bilgilerin en yaygın olarak kullanıldığı sektörlerden biri de turizm sektörüdür. Kurulacak tesisleri yerinin seçimi, turizm sezonunun süresi, verilecek animasyonların türleri bile meteorolojik ve klimatolojik bilgilere Bağlıdır. Deniz, nehir, dağ ve yayla turizmi tamamen meteorolojik faktörlere göre şekillenmekte ve gelişmektedir.
Adalet : Meteorolojik şartlar pek çok adli olayın aydınlanması için de büyük önem taşımaktadır. Adli olayların meydana gelmesinde meteorolojik şartların etkisi yanında meydana gelen olayların çözümü için de meteorolojiye başvurulmaktadır. Meteoroloji, kendisine intikal eden adli olayların oluş şekli ve etkileri konusunda da her yıl binlerce bilgiyi adaletin hizmetine sunmaktadır.
Spor : Hava şartlarının insan faaliyetlerinin olduğu her yerde tesirli oluşu sebebiyle sporun da hizmetindedir. Kayak, atletizm, su sporları ve havacılık sporlarında meteorolojik parametreler çok büyük önem taşımaktadır. Bazen kırılan bir rekor rüzgar etkisi dikkate alınarak düzeltilmekte ve rekor sayılmamaktadır.
Özellikle havacılık sporları tamamen meteorolojik şartların uygun ortamı sağlamasına Bağlı olarak yapılmaktadır.
Sağlık : İnsanlar hava olaylarının ya çok soğuk, ya çok sıcak veya çok nemli yada çok kuru olduğu zamanlarda farkına varır. Bu durumlar uç değerlerdir ve insan sağlığı üzerindeki etkileri diğer zamanlardan fazladır. Fazla kuvvetli olmayan hava olaylarının insan sağlığı üzerindeki etkisi ise çok belirgin değildir. Hava şartları nedeniyle bir yerde hava kirliliği artabilir veya yağış, sıtma sivrisineklerinin yerel sayısının bir anda artmasına neden olabilir.
Birçok hastalık mevsimsel olarak ortaya çıkar. Bu yüzyılın başlarına kadar, Avrupa’da çocuk ishali çocuk ölümlerinde temel nedendi.
Arkeoloji ve Sanat : Eski uygarlıklara ait olan ve açık havada sergilenen arkeolojik eserlerin hava şartlarından etkilenmesini önlemek için 1995’lerde dünyada bir çalışma başlatılmıştır. Türkiye’nin pek çok uygarlığa beşiklik etmesi dolayısıyla bu çerçevede arkeolojik eserlerin hava şartlarından etkileri çalışmaları başlatılmıştır. Özellikle Kapadokya ve Nemrut Dağı’nda bu çalışmalar yapılmaktadır.
Hava şartları sanat faaliyetlerinde de büyük öneme haizdir. Film çalışmalarında hava şartları ile birlikte güneş ve ayın doğuş batışı ve özellikle ayın durumu, dolunay zamanı sık sık meteorolojiye sorulan konuların başında gelmektedir.
Meteoroloji, günümüzde mevcut teknolojinin kullanılmasıyla yukarıda sayılan sektörlere verdiği temel hizmetlerle ulusal ekonomiye, Silahlı Kuvvetlerimize barışta ve savaşta sağladığı destek ile de yurt savunmasına büyük fayda sağlamaktadır.