PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Önlisans KPSS Tercihlerinde MEB Onaylı Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Hakkında


NOYAN
09-27-2010, 11:42
Bir çok kadroda "M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" şartı aranmaktadır. Ancak kılavuzun (http://www.memurlar.net/haber/127400/) 3.10. maddesinde örgün eğitim yoluyla bilgisayar dersi alanların “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine haiz olduğu belirtilmiştir.
İLGİLİ KILAVUZ AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDEDİR
3.10. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, “M.E.B.’dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.
KREDİ SINIRLAMASI YOK
Kılavuzdaki açıklamada kredi sınırlaması yer almamıştır. Bu nedenle "şu kadar kredili ders alınmış olması gerekiyor" şeklindeki bilgiler yanlıştır.
TRANSKRİPT YETERLİ Mİ?
Kılavuz hükmü "bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar," demektedir. Transkript bu hususu yani adayın örgün eğitimde bilgisayar dersi aldığını ispatlar niteliktedir, bu nedenle yeterlidir.
AÇIKÖĞRENİM GEÇERLİ Mİ?
Kılavuz hükmü sadece "örgün eğitim" demektedir. Bu nedenle açık lise veya açık öğretim de alınan bilgisayar dersleri “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine haiz değildir.
ALT VEYA ÜST ÖĞRENİMDE ALINAN BİLGİSAYAR DERSLER
Bazı adaylar örneğin lisans düzeyinden sınava girdiğini ama lisedeyken bilgisayar dersi aldığını belirtmekte ve bunun geçerli olup olmadığını sormaktadır. Önemli olan örgün eğitimde zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi almış olmaktır. Bu dersin, KPSS'de girilen öğrenim düzeyi ile aynı olması gerekmemektedir. Devlet Personel Başkanlığının da görüşü bu yöndedir. Söz konusu görüş (http://www.dpb.gov.tr/dpbgorusler/mutalaa2/mutalaa08.doc)http://www.dpb.gov.tr/dpbgorusler/mutalaa2/mutalaa08.doc adresinde yer almaktadır.
BİLGİSAYAR DERSİ ALAN BİLGİSAYAR İŞLETMENİ KADROSUNU TERCİH EDEBİLECEK Mİ?
Kılavuz 2.2.'de Bilgisayar İşletmeni kadrosu için şu açıklamaya yer verilmiştir:
“Bilgisayar İşletmeni kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;
a) Öğrenim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,
b) Öğrenim kurumlarının diğer bölümlerinden mezun olanların Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası sahibi olmaları,
şarttır."
Yukarıdaki açıklamada "veya" bağlacı bulunmaktadır. Bu nedenle örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar (b) bendi gereğince "bilgisayar işletmeni" kadrosunu tercih edebilirler.
BAŞKA SERTİFİKALARIN DENKLİĞİ
Kılavuzda, sertifikaların denkliğine ilişkin şu açıklama yer almaktadır.
"3.8. Başvuru şartları arasında “MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB’den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir."
Bilgisayar Programcısı sertifikası veya Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar dışında başka bir açıklamaya yer verilmemiştir.