PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırma Köyü - Vezirköprü - Samsun


denizci
09-25-2010, 11:17
Kırma Köyü - Vezirköprü - Samsun Kırma Köyü Hakkında - Kırma Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri




Kırma, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Kırma Köyü ismini Konya’dan gelip buraya yerleşen Etli oğlu dede ve yedi çocuğuyla birlikte kendilerine tarım alanı açmak için ağaç kıyımından dolayı yetkililer “Ne olur ağaçları kırma!” sözünü söyler olmuşlar. Böylece köyün adı Kırma olmuştur. Köyün şehir merkezine uzaklığı 18 km’dir. Yolun 14 km’si asfalt, geri kalan 4 km ise stabilize yoldur. Köy dağlık ve yüksek bir yerde bulunmaktadır.

Kültür

Kış aylarında avcılık yapılmakta. Düğünler genellikle kış mevsiminde olur. Çünkü dışarı çalışmaya giden köyün erkekleri kışın köyde olur. Düğünden bir gün önce davul zurna gelir. Gece eğlenceler düzenlenir. Köy meydanında ateş yakılarak erkekler "horon" oynarlar. Kadınlarda ayrı yerde düğün gecesi düzenler. Ertesi gün köy halkına yemek verilir. Gündüz oyun ve yarışlar yapılır. Gelin hazır hale geldikten sonra kız evinden gelin çıkarılır. Böylece düğün merasimi tamamlanır.

Coğrafya

Samsun iline 134 km, Vezirköprü ilçesine 19 km uzaklıktadır.Geçim şekli tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda pancar olmak üzere buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği, mısır, fasulye üretimi yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık ile az miktarda küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

2000-405

1997-431

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.Ancak son yıllarda bunlardan ziyade inşaat işçiliğiyle geçim sağlanmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı : ÖMER ETLİ

Telefon : 0 362 6510060 - 0 535 9798962

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun 16km asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.