PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kocakaya Köyü - Vezirköprü - Samsun


denizci
09-25-2010, 11:11
Kocakaya Köyü - Vezirköprü - Samsun Kocakaya Köyü Hakkında - Kocakaya Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri



Kocakaya, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün kuruluş tarihi hakkında çeşitli rivayetler vardır. En çok bilineni ise M.Ö .6-8 yüzyıllar arasında kurulduğuna dair olanıdır. Osmanlı Devleti zamanında Rumlarla beraber ortak olarak yaşanmaya başlanmıştır.
Bununla beraber köyün eteklerine kurulmuş olduğu devasa kayanın eski bir kale olması burasının eski yönetim merkezi olması ihtimalini de akla getirmektedir. Aynı zamanda köyün mahallelerinden birisinin isminin Kral Deresi olması bu iddiayı desteklemektedir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Samsun iline 172 km, Vezirköprü ilçesine 55 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisinde daha çok karasal iklim görülmektedir

Nüfus

2000-503

1997-486

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Orta yaştaki erkekler gurbete çalışmaya gidiyorlar. Özellikle inşaata, gençler ise garson ya da marketlerde elemen olarak çalışıyor.Kısıtlı olan tarım arazilerinde arpa ,buğday, çavdar ve fasulye tarımı yapılır. Mısır da çok ekilen tarım ürünlerinden birisidir. Ayrıca büyükbaş hayvancılık yapılır.Köydeki geçim kaynakları yetersiz olduğunda köyün genç erkekleri sürekli dışarıda çalışmaktadır.

Tarihi Eserler

Köyümüzde kale kalıntısı vardır. Bu kale devasa bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Bu gün sadece uçlarında sur kalıntıları bulunmaktadır ve kale tepesine ulaşım belli belirsiz durumda olan ve tehlikeli bir patikadan sağlanmaktadır; ancak köyün yaşlı sakinleri önceden kale doruğuna kağnıların çıkabildiğini söylemektedir. Köye gelen yabancıların ilk ziyaret yeri olan bu kale her geçen gün aşınmaya devam etmektedir. Kale ile ilgili muhtelif define hikayeleri anlatılmaktadır ama bu söylencelerin doğruluğu hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: KAMİL ERTÜR

Telefon:0362-6474118

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır tarlalar mahallesindeki öğrenciler kıralderesine mahallesindeki okula, Elmacık mahallesindeki öğrenciler Kale mahallesindeki okula yaya olarak gitmektedir. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. TELSİM hattı çekici cihazı bulunmaktadır.

Kocakavak Köyüne Ait Bir Resim


http://www.vezirkopru.gov.tr/kurumsal/koyler/resimler/koyler/kocakaya1.jpg
Kaynak:yerelNET,Vikipedi


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz