PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeyhsafi Köyü Havza Samsun


denizci
09-25-2010, 11:07
Şeyhsafi Köyü Havza Samsun Şeyhsafi Köyü Havza-Şeyhsafi Köyü Hakkında - Şeyhsafi Köyü Tanıtımı - Şeyhsafi Köyü Resimleri




Samsun
Bilgiler
Nüfus 421 (2007)
Koordinatlar
Posta Kodu 55700
Alan Kodu 0362
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Samsun
İlçe Havza

Şeyhsafi, Samsun ilinin Havza ilçesine bağlı bir köydür.



Tarihi

Samsun ili Havza ilçesine bağlı olan Şeyhsafi Köyü (diğer adıyla Umurbey)(Şeyhsavcı) adını köy içinde türbesi bulunan "Şeyh Savcı"hazretlerinden almaktadır.Şeyh Savcı ismi zamanla halk dilinde Şeyhsafi olarak değişmiştir.Eski bir yerleşim yeri olan köyümüzde son Selçuklu Sultanlarından Tacettin Altınbaş 'ın kabri köy kabristanlığındadır.Kabrindeki hitabede şu cümleler yazılıdır. Türbe-i Gazi Çelebi şehzade-i Sultan Mes’ud der_karye-i Umurbey, Nam-ı diğer Şeyh Savcı der- Simre-i Havza Tabi’i Amasya "Sultan Mes’ud’un şehzadesi Gazi Çelebi’nin Amasya’ya tabi Havza Simre’sine bağlı Umurbey, diğer adıyla Şeyh Savcı köyündeki türbesi."
Kültür

Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde Simre kasabası olarak geçen Köyümüz ve çevresi eski bir yerleşim yeri olması sebebiyle kültürümüze ve tarihimize dayalı Türk kültürü,adetleri ve ananeleri ile yaşamaktadır.Selçuklular döneminde Av ve dinlenme bölgesi olarak kullanılan Köyümüzde Selçuklu Mimarisi ile çokgenli taş malzemeden içten kubbeli olarak yapılmış "Şeyh Savcı"hazretlerine ait olduğu söylenen Türbe bulunmaktadır. Yine köyümüzün içindeki mezarlıkta son Selçuklu Sultanı "Sultan Mesut"un Şeyhzadesi ve halefi Taceddin Altınbaş Gazi Çelebi nin mezarıda bulunmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Kaz pilavı,Madımak,Kaba pancar, Tarhana, Bulgur pilavı,Su böreği, Mayasız çöregi, Cimcik çorbası, Kaypak, Topalak çorba, Ninük, Ekşili çorba, Yukarı köy usülü kuzu çevirme, Hosul.(somagıile sudapişmiş mısır) Mısır keşgeği, Pıtıl, Haşhaşlı çörek, Çerkez tavuğu, Yahni pelüza ...

Coğrafya

Samsun iline 85 km, Havza ilçesine 4 km uzaklıktadır. Havzanın batı tarafında Vezirköprü yolu üzerinde bulunan köyümüzde geçim tarım ve hayvancılıkla sağlanmaktadır.
İklim

Köyün iklimi,ne Karadeniz ne Orta Anadolu tamamen Geçit Bölgesi iklimine sahiptir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 421
2000 479
1997 548
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde genellikle Buğday, Şeker Pancarı, Mısır, Ayçiçeği gibi tarım ürünleri ekimi yapılmaktadır. Hayvancılıkla uğraşanlar bulunsa da geçim kaynağı ağırlıklı olarak tarımdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Hasbi ERGİN
2004 - Ziya YILMAZ
1999 - Mehmet ERGİN
1994 - Mehmet ERGİN
1989 - Fahri GÜL
1984 - Nuh ERGİN

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır fakat öğrenciler taşımalı sistemle köyümüze yaklaşık 4 KM mesafedeki Havzadaki okullara gitmektedir. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



http://www.yerelnet.org.tr/resimler_gonderdikleriniz/01700%20115738213_18_02_16.jpg


http://www.yerelnet.org.tr/resimler_gonderdikleriniz/260547_14_49_56.jpg





Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.