PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Örencik Köyü Terme Samsun


denizci
09-25-2010, 11:03
Örencik Köyü Terme Samsun Terme Örencik Köyü Bilgileri - Örencik Köyü Hakkında - Örencik Köyü Tanıtımı - Örencik Köyü Resimleri


Örencik Köyü, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: Terme

İl: SAMSUN

Tarihi

* 400 yılı aşan geçmişiyle beraber, Köyün adını nereden geldiği osmanlı arşiv kayıtlarının incelenmesi ile ortaya çıkabilir.
* Köy halkı Türk olup öz Türkçe konuşulur.Bir çok gelenek ve görenek iç anadolu yöresine benzer.Köyde karadeniz şivesi konuşulmaz.
* Geçmişte çok büyük olan Örencik köyü mahallelere bölünmüş,merkezi yönetimin Örencik köyünü küçük köylere bölmesiyle beraber orta kısımda bulunan Ortamahalle ÖRENCİK adını koruyarak günümüze kadar gelmiştir.Köyün eski topraklarının bir kısmı Ordu ili sınırlarına, bir kısmı Tokat ili sınırlarına, bir kısmı da Samsun ili sınırlarına dahil edilmiştir. *Geçmişte köyü kuran dört kardeşin Tokat yöresinden aşağıya doğru gelerek köyü kurdukları söylenir.
* Kurtuluş Savaşı'na kadar köyün kuzey kısmında Rum halkın yaşadığı bilinmektedir. Rum halkı daha sonra göç etmiş olup, iki halkın kardeşçe yaşam sürmelerine karşılık mezarlıkları farklı yerdedir.
* Köyden giden rum halkına ait eski kilisenin ve tuğla pişirme fırının kalıntıları yok olmak üzeredir.Özellikle altın arayıcıları tarihi dokuyu yok etmektedirler.Mezarlıklar,türbeler,çeşmeler altın arayıcıların ilgi alanındadır.

Kültür

* Düğünler türk geleneklerine göre yapılmakta olup,perşembe günleri yapılması eski bir adettir.Düğünlerde gelin almaya giderken Türk bayrağı önde olarak gidilir.
* Askere giden gençlere akşamları davet yapılmakta olup,köyün askere giden gençleri için son gün köy meydanında davullu zurnalı tören yapılmakta olup,havaya silahla ateş etmek gelenektir.
* Kıyafet olarak ülkemizdeki normal kıyafet görülür.Çeşitli bölgelerde gördüğümüz farklı kıyafet türleri görülmez.
* Kız isteme adettir fakat seven gençlerde kız kaçırma olmaktadır.Aileler anlaşma yoluna giderler.Türkiyenin farklı bölgelerinde görülenolayları görülmez.Genel olarak haber gönderilir ve her iki tarafların rızaları alınarak mutlu yuvalar kurulmaya çalışılır.
* Köy türk olup,benliğini ve geleneklerini korumaktadır.Farklı yerlerde olanlar temmuz ve ağıstos aylarında köye gelerek akrabalarını ziyaret ederler.
* Özellikle cenazeye ve cenaze namazına iştirak etme çok önemlidir.Uzakteki akrabaların gelebilmeleri için cenaze bir gün kadar bekletilebilir.Genel olarak cenazeler köyün 300 yıldan eskji olan mezarlığa konulur.
* Eski evler tahta olup yeni evler betonarme binalar olarak yapılmaktadır.
* En meşhur yemekleri kara lahanadan yapılan "Aşlıklı Pancar" yemeğidir. Ayrıca yine "Kara Lahana Çorbası" ve "Pancar Sarması"dır. Köyde fasulye turşusu önemli bir yemek olarak göze batar.

"Keşkek", "Mısır Çorbası" ve "Bulgur Çorbası" düğünlerde sofralardan eksik olmayan lezzetlerdir. Köyde ekmek deyince akla mısır ekmeği gelir. Yoğurda ekmek doğramak adettir.

* Son yıllarda köyün maddi olarak iyileşmesi sonucu yemek kültürü biraz değişmiş ve yukarıda sayılan kıtlık yılları yemekleri tarihe karışmak üzeredir.

Coğrafya

* Köy canik dağlarının üzerinde bulunmaktadır.Köyün dağlık olması nedeniyle dağınık yerleşim düzeni mevcuttur.Toplu yerleşime geçilememiştir.
* Karadeniz iklimi görülen köyde fındık yetiştiriciliği mevcuttur.Ormanlık arazi miktarı azdır.Evlerin etrafında küçük bostanlar mevcuttur.Mısır yetiştiriciliği azalmaktadır.
* Samsun iline 96 km, Terme ilçesine 38 km uzaklıktadır.
* Köyde yaylacılık devam ederken yaylaları ordu akkuşa bağlı olan itkeseri yaylasında yapılmaktadır. Yaylacılık yapan kişilerin sayısının az olmasısıyla üç ya da dört aile yaylaya göç eder. Bu kişiler NEDİM BAYRAM, YUSUF METİN, KASIM KARADENİZ VE HACI GÖKMENdir. Misafirlere yaylamızda yoğur yedirmek adettir.
* Köyde yeni yol çalışması bulunmakta ve hala cahil insanların yol vermemesi sebebiyle yol karakaya mevkinden gelerek hudüzü mahallesine bağlanması istenmektedir.
* Bu köyde hala başlık parası alınıp verilmekte ama başlık parası denilince yanlış anlaşılma olmasın çünkü köye insanların durumunun kötü olduğu için alınan para kumanya parası düğün parası olarak alınır yoksa bu para alınıp yenmemektedir

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimini etki alanı içerisindedir.

* Kışlar ılık ve kar yağışlı, yazları ılık ve yağmurlu.
* Evliya çelebi erzurumu anlatırken 11 ay 29 gün bekledim yazı göremedim demiş ya;örencik köyündede 11 ay 29 gün beklesen sissiz, bulutsuz, yağmursuz güzel sıcak bir hava göremezsin.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 575
1997 573

Ekonomi

* Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
* Özellikle fındık yetiştiriciliği meşhurdur.
* İsteyenler için saf orta karadeniz balı bulunur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: MUAMMER ALTINSUYU

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 362 899 10 02
Cep Telefonu: 0 537 215 58 42

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Muammer Altınsuyu
1999 - Muammer Altınsuyu
1994 - Halil Bayram

Altyapı bilgileri

* Köyde ilköğretim okulu vardır.Orta öğretim kısmı Ambartepe'de taşımalı sistemle devam ettirilmektedir.
* Köyde, içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon şebekesi yoktur.
* Ptt şubesi yoktur, ptt acentesi vardır.
* Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi vardır,fakat faal değildir.
* Köye ulaşımı sağlayan yol Ambartepe beldesine kadar asfalt olup kalanı sitabilize yoldur.
* Köyde elektrik, sabit ve cep telefonları şebekesi mevcuttur.
* Köyde ekmek fırını,Kasap,Lokanta,çok sayıda bakkal,cami,kahvehaneler mevcuutur.
* Köyde cumartesi günleri pazar yeri kulmakta, ve köyün haftası olarak kabul edilmektedir.
* Çok yakında belde olmaya adaydır.
* Sürekli göç veren bir köydür.

Ulaşım

* Köyde ulaşım minübüsle yapılmakta olup,toplu taşıma araçları bulunmamaktadır.
* Geçmişte orta mahalle olan orencik köyü çevre köylerin buluşma noktası olması sebebiyle diğer köylerin araçlarıda köy garajından kalkmaktadır.

İle Uzaklığı: 105 km

İlçeye Uzaklığı: 42 km

Rakım:500 m

http://i45.tinypic.com/2mdhvzn.jpg

http://i46.tinypic.com/1779sx.jpg

http://i46.tinypic.com/119wl6d.jpg

http://i50.tinypic.com/25qf18l.jpg

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Örencik Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz