PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çakırgümüş Köyü Ladik Samsun


denizci
09-25-2010, 11:03
Çakırgümüş Köyü Ladik Samsun Ladik Çakırgümüş Köyü Bilgileri - Çakırgümüş Köyü Hakkında - Çakırgümüş Köyü Tanıtımı - Çakırgümüş Köyü Resimleri

Çakırgümüş, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: LADİK

İl: SAMSUN

Tarihi

Köyümüz Çakırgümüş, Osmanlı Devleti idari yapısına göre Sivas Vilayetinin Amasya Sancağının Ladik kazasına bağlı bir köydür. Osmanlı Devletine ait evrakın saklandığı Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri içerisinde köyümüzün en eski kaydı 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan Tapu Tahrir Defterinde yer almaktadır. BOA.TD. 90 numaralı bu defterdeki kayıtlara göre köyümüz, ‘Cemaat-ı Çakırbünüş’ olarak geçmektedir. 10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Hicri 937 / Miladi 1530 yılında yapılan 387 numaralı Tapu Tahrir Defterinde de aynı kayıt mevcuttur. Bu kayıtlardan, ‘Çakırbünüş Cemaati’ olarak adlandırılan köyümüzün 16. yüzyılın başlarında göçebelikten yerleşik vaziyete geçtiği ve idari olarak köy statüsüne kavuştuğu anlaşılmaktadır. BOA.TD. 90 numaralı defterde Çakırbünüş Cemaatine ait 70 adet vergi mükellefi ‘falan oğlu filan’ şeklinde isimleriyle kaydedilmiştir. Buradan hareketle 16. yüzyılın başlarında köyümüz nüfusunun yaklaşık 200 kişi olduğunu söyleyebiliriz. Köyümüzle ilgili en kapsamlı kayıt ise Hicri 1260 / Miladi 1844 tarihli Temettuat defterinde vardır. Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki ML.VRD.TMT. fonunda 15088 numarasıyla kayıtlı defterde köyümüzün emlak, arazi ve temettuatı hane hane kaydedilmiştir. Bu defterdeki kayıtlara göre köyümüz 20 haneden oluşmakta, bu da yaklaşık 120 nüfusa tekabül etmektedir. Bu tarihte köylülerimizin gelirleri tarım, hayvancılık ve ticaretten oluşmaktadır. Tarım geliri buğday, arpa ve çayırdan, hayvancılık geliri camus, inek ve arıdan, ticari geliri ise genellikle arabacılıktan meydana gelmektedir.. Tablo incelendiğinde görüleceği üzere köylülerimizin ekip-biçtiği arazi ve sahip olduğu hayvan miktarı çok azdır. Bu da ekonomik olarak köylülerimizin dar gelirli olduklarını göstermektedir. Osmanlı Devletinin Hicri 1320 / Miladi 1904 yılında yaptığı nüfus sayımına göre ise köyümüzün nüfusu 198 erkek ve 213 kadın olmak üzere toplam 411 kişidir.

Kültür

yemekleri mısır aşı keşkek ve kış Aylarına münhasır birde'serit ekmeği' vardır.

SERİT EKMEĞİNİN YAPILIŞI

Malzemeler

1-Yeteri kadar köy unundan hazırlanmış ince yufka 2-Yeteri kadar köy Bulguru
3-1 adet İyi yağlı kaz

YAPILIŞI: 1.Aşama

Önce iyice mısır yağıyla beslenmiş kaz, temizlenip iç ve dış yağı yüzülerek ayrıldıktan ve birgüzel haşlandıktan sonra etleri kemikten ayrılır.Kalan suyuylada bulgur pilavı hazırlanır.Kemikten ayrılan etler pilavın üzerine konmak üzere hazırlanır

2.Aşama: Kaz dan sıyrılan yağ odun ateşinde veya mangal közünde kıkırdak haline gelinceye kadar eritilir. Bu arada yufkalar el büyüklüğünde üçgen şeklinde kesilerek bu eritilen yağa ucu gelecek şekilde batırılarak işlem tamamlanır.Yağlanan yufkalar iyice karıştırılarak her yerinin yağlanması sağlanarak terbiye edilir.Terbiyelenen yufka siniye dökülmüş ve eti üzerine konmuş pilavın üzerini kapatacak şekilde servise hazır hale geterilir.

Not:Yanında armut veya elma veya erik hoşafı olursa hazım güçlüğü çekilmez. Hazırlayan: NazmiKANAT

Coğrafya

Samsun iline 86 km, Ladik ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 79
2000 136
1997 129

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. vede parkeciliktir

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: HAKKI UZUNOĞLU

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 362 788 01 11
Cep Telefonu: 0 542 657 14 38

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Hakkı Uzunoğlu
1999 - Abdurrahman Zorlu
1994 - Abdurrahman Zorlu

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır.

Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
köyde futbol sahası sosyal tesis vardır

İle Uzaklığı: 87 km

İlçeye Uzaklığı: 6 km

Rakım: 920 m

http://i50.tinypic.com/25jje61.jpg

http://i46.tinypic.com/30b0kug.jpg

http://i48.tinypic.com/2hx4ms4.jpg

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Çakırgümüş Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz