PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kösedik Köyü Ondokuzmayıs Samsun


denizci
09-24-2010, 12:22
Kösedik Köyü Ondokuzmayıs Samsun Ondokuzmayıs Kösedik Köyü - Kösedik Köyü Hakkında - Kösedik Köyü Tanıtımı - Kösedik Köyü Resimleri




Tarihi

Köy halkı Trabzonun vakfıkebir ve Şalpazarı yörelerinden göç ederek gelmiştir.

Kösedik Köyü'nü inceleyecek olursak, kurtuluş yıllarında, köyde Rumların oturduğunu görürüz. Köyün değişik yerlerinde kilise kalıntılarına rastlamak mümkündür. Kurtuluş Savaşı sonrası 1927'lerde Aydın'dan gelen ve o dönemde göçebe halinde yaşayan şu anda 19 Mayıs ilçesi Yörükler beldesinde ikamet eden halk arasında deveci de denen vatandaşlara devlet tarafından yayla yeri olarak tahsis edilir.1937'lerde ise köy statüsüne geçirilerek nüfus kütüğü kullanılmaya başlar. Aydın'dan gelen ve o dönem göçebe halinde yaşayan Yörükler zamanla yerleşik düzene geçerek şimdiki Yörükler köyüne yerleşmişler ve Kösedik Köyü'nü yayla olarak kullanmaya başlamışlardır.1947-1948 yıllarından sonra Kösedik Köyü'nü terk ederek arazilerini satmaya başlamışlar.
Yeni gelenler geçim sıkıntısı nedeni ile Trabzon, Ordu ve Rize illerinin değişik ilçelerinden gelen ve daha iyi şartlarda geçineceğini umut eden vatandaşlardır. Bu göç 1960'lara kadar devam etmiştir.

Köy: Merkez–Karayaka-Karacageyik-Kumkelik-Yermenuşağı mahallelerinden oluşmuştur.
Köyün Kurucuları: İlyas Deniz (Tonyalı), Paşa Ali Deniz-Ali Kahraman (Reşidu) - Salih Muhçu (Tıpacu) - Mehmet Öztürk (Haalu)- Mehmet Atalar (Kibaru) - Mustafa Konak (Gadu) - Bekir Öztürk (Salifu) - Muhammet Özdin (Sofu), Feramuz Yıldırım (Yabanu).
Köyün Muhtarları: Mehmet Atalar, İsmail Şark, Hüseyin Ayvaz, Ahmet Kahraman, Mustafa Kahraman, Mustafa Kılıç, İhsan Ayvaz, İbrahim Gülal, İsmail Hancı tarihleri bilmiyor.
Köydeki İlk Devlet Memurları: Ali Kahraman (ormancı), Osman Dursun (polis) , Muammer Atalar (öğretmen) , Saadettin Öztürk (ormancı)
Kösedik Köyü'nün İlk Zanaatçıları: Muhammet Gülal ve oğulları Hüseyin Gülal-İbrahim Gülal (bakırcı) , Dursun Genç (demirci) , Cemal Şark (sobacı) , Harun Kurtkaya(terzi).

Köyün İlk Esnafları: Osman Ayaz Garsın salif
Köyün ilkokulu şu andaki yerinde 1954 yılında Mehmet Atalar ve oğlu Ahmet Atalar'ın arazi vermesi ile eğitim öğretime başlamıştır. O dönemlerde köylünün birlikteliği ve birbirine bağlılığı dikkati çekmektedir. Ormancık boğazından Karacageyik boğazına kadar olan yol imece usulü ile kazma kürek , insan gücü ile yapılmıştır.Yine köyün üç mahallesinin camisi, o birlikteliğin eseridir. Orman köyü olması nedeni ile köye tek ilgi gösteren devlet kurumu orman işletmesi olmuştur uzun yıllar. Orman azaldıkça ilgide azalmış yollar bakımsız kalmıştır. Orman işinin olduğu dönemlerde iyi bir geliri oluşu nedeniyle dışa açılım olmamıştır. Birlik ve beraberlik uzun yıllar devam etmiştir. 1980'lerden sonra köy göç vermeye başlar. Artık komşuluk ilişkileri de değişime uğramaya başlamıştır. Kösedik Köyü neden olduğu belirsiz bir şekilde ya da bazıları tarafından bilinen bir amaçla üçe ayrıldı; Kösedik Köyü, Aydınpınar Köyü, Yeşilyurt Köyü.

Hazırlayan: Muammer ATALAR ( Emekli Öğretmen (1998 )

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. lahana yemegi caş buglam yemekleri gorenekler ise bayramları koyun gencleri toplu olarak asar duzu dedigimiz tarlada iki takım arasın da futbol musabakası duzenlerler.

Coğrafya


Samsun iline 58 km, Ondokuzmayıs ilçesine 23 km uzaklıktadır.

Köy Muhtarı: İSMAİL HANCI

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 (362) 526 41 56

Cep Telefonu: 0 (533) 460 99 43


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


http://i48.tinypic.com/k1diqe.jpg Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.