PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Oymalı Köyü Çarşamba Samsun


denizci
09-24-2010, 12:12
Oymalı Köyü Çarşamba Samsun Çarşamba Oymalı Köyü Bilgileri - Oymalı Köyü Hakkında - Yaveyli Köyü - Oymalı Köyü Tanıtımı - Oymalı Köyü Resimleri


Oymalı Köyü, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe:Çarşamba

İl: SAMSUN

köyün eski adı yaveyli köyüdür.zamanla çağdaşlamaya gidilince oymalı olmuştur.

Kültür

Keşkek yemeği düğünlerinde meşhurdur. Büyük kazanlarda pişirilir üzerine yağ yakılarak, plav, hoşaf, baklava, ekli yemek ile ile düğün yemeğini tamamlar. Kaz yetiştirilir ve tiridi yapılır. Kazın yağlı kısmı küplere vurularak yağ ihtiyacı karşılanır. Mısır unundan yapılan bazlamaç ekmeği meşhurdur. Mısırı öğütmek için değirmenler vardır. ilk değirmen seyhabil'de ırmağın kenarında, şimdiki mezarlığın karşısında köprünün başında Mehdi Akçaoğlu'nun oğlları tarafından işletilmiş, daha sonra bu değirmen köyü ortadan geçen ırmağın kenarına alınmıştır. Oymalı köyünün Sindeli mahellesinde bir camisi vardır. merkez camisi ahşap ve batonarme camiiden sonra minareli yeni camisinin inşaatı bitmek üzere. Camii kültür yaşamında önemli bir yere sahiptir; bayram namazları hep birlite kılınır, bu ortamda küskünler bibiriyle barıştırılır. Köyün ihtiyar heyeti camiide toplanır ve önemli kararları burada verir. 1985 öncesinde cuma namazı cuma camii olarak bilinen seyhabil'de, ırmağın kenarında yer alan ve Çarşambanın asri mezarlığının içinde yer alan çivisiz camiinin bir berzeri olan camii ve yanındaki tekke insanların ziyaret etteği ve adağını kestiği yer olmuştur. Tekke ve civisiz camiinin çevresinde çok eski zamanlara dayanan ve hala kullanılan bir mezarlık bulunmaktatır. Köyün camii her iki camiinde diyanetten kadrolu imamlar bulunmaktardır.

Coğrafya

Samsun iline 35 km ? Çarşamba ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 ?
2000 522
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Uzun dödem tarlalarda çeltik yetiştirilmiştir. Şimdilerde fındık tarlaları yaygınlaşmıştır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: Erdal ARSLAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 8410270-8337874
Cep Telefonu: 5366136445

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Erdal Arslan
2004 - Ünal Sarıoğlu
1999 - ibrahim balcıoğlu
1994 - ibrahim balcıoğlu

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İle Uzaklığı: 0 km

İlçeye Uzaklığı: 5 km

Rakım: 15 m

http://i45.tinypic.com/2q2pd0j.jpg

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Oymalı Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz