PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadir geceniz mübarek olsun !


Melancholy
09-05-2010, 14:17
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/82371.jpg



Kadir gecesi Kur'an'da nasıl geçiyor?




"Kur'ân'ın kadrini, kıymetini, şerefini ve şanını yücelttiği tek ay Ramazan ayıdır; tek gece de Kadir Gecesi'dir." ifdesini kullanan Mehmet Paksu, bu gecenin bereketini yazdı.


Mehmet Paksu'nun yazısı

Bin aydan hayırlı bir geceye giriyoruz bu akşam.
Kur'ân'ın kadrini, kıymetini, şerefini ve şanını yücelttiği tek ay Ramazan ayıdır; tek gece de Kadir Gecesi'dir.

Bu gecenin özelliğini gecenin ve gündüzün sahibi olan Yüce Allah bildiriyor.

Bu gece o kadar faziletlidir ki, o vakitlerde tecelli edecek rahmetin ve ruhanî olayların anlatılması için müstakil bir sure indirmiştir. Bu sure Kadr Suresi'dir.

Beş ayetli olan bir surede üç defa "Leyletü'l-Kadr" ifadesi yer alır.

"Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."

Kutsal anlar da surenin sonunda şöyle ifade buyurulur:

"O gecede melekler ve Cebrâil Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir esenliktir."

Kadir Gecesi'nin en önemli özelliği, Kur'ân-ı Kerim'in bu gecede ilk olarak inmeye başlamasıdır.

Bu geceyi dua ve ibadetle geçirenler, seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olur.

Bu gecedeki Kur'an sofrasını başta Cebrâil olmak üzere melekler de inerek şenlendirirler. Kalp açık olan müminlere öte âlemden manzaralar sergilenir.

Meleklerin arka arkaya inmesiyle yeryüzü manevi bir izdihama uğrar. Dünya adeta onlara dar gelmeye başlar. Müminlerin etrafını kuşatarak onlara Rablerinin bağış ve rahmetini müjdelerler. Tan yeri ağarıncaya kadar devam eden bu ulvi tecelli, nurlu gönüllere engin bir huzur ve saadet dalgası estirir.

Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hakkında birçok rivayet var ancak Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilir.

Bazı hadislerde 27. geceye denk geldiği bildirilir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" hadisi bu hususa işaret eder.

Bu rivayetlerin ışığında İslâm alimleri Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya etmiştir.

Bunun için müminler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesi'ni değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler.

Kadir Gecesi'ni değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi artırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, dualar edilir. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Her vesileyle vakit nurlandırılır.

Kadir Gecesi'nin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel bir teşvik özelliğini taşır:

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi'nde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir."

Bu gece nasıl dua edelim?

Bunu da Hazret-i Aişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimiz'den öğrenelim.

"Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?"

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselâm:

"Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî"

"Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle, dersin' buyurdu."

Bugün

Melancholy
09-05-2010, 14:20
Kuran'da adı geçen tek gece!


Rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın sonuna yaklaştığımız şu günlerde Müslümanları Kadir Gecesi heyecanı sardı.

http://www.habervaktim.com/resim/resim140373_2.jpg


Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ve 'bin aydan daha hayırlı' olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, bugün Ramazan boyunca okunan binlerce hatmin duası ile idrak edilecek.

İnananların bu geceyi fırsat bilmeleri gerektiğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Bu kutlu geceden istifade edilmesi, ancak Kur'an'a yönelmekle ve hayatı peygamber kılavuzluğuyla yaşamakla mümkün olacaktır." dedi.

Kur'an'ın indiği her gönlün, Kur'an'ın rehberlik ettiği her hayatın, Kadir Gecesi kadar değerli olduğunu belirten Bardakoğlu, "İnsan şayet gerçek manada Rabbine kul, Resulüne ümmet olabiliyorsa, insanların duasını alıp geride hayırlı işler bırakabiliyorsa Allah katında Kadir Gecesi'nden daha değerlidir. Bu itibarla, Kur'an'ın insanlık alemine inmesinden öte, onun gönül dünyamıza inmesi ve davranışlarımıza yansıması önemlidir." diye konuştu.

Bu akşam kutlanacak Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Ali Bardakoğlu, pek çok hayır ve bereketi barındıran bu gecede manevi haz ve vecdin doruğa ulaştığını, meleklerin seher vaktine kadar yeryüzüne indiğinin müjdelendiğini ifade etti. Sel felaketiyle sarsılan Pakistan için de dua çağrısında bulunan Diyanet Reisi, şunları söyledi: "Zor şartlar altında yaşamını sürdürmek zorunda kalan insanlarımızın maddi ve manevi yardımlarına koşalım. Acılarına ortak olalım. Bu vesileyle Pakistan'da meydana gelen sel felaketine maruz kalan kardeşlerimiz için de dua edelim, madden ve manen yanlarında olalım."

Sevgili Peygamberimiz (sas), bu mübarek gece ile ilgili olarak, "Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuş ve bu gece, "Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet." diye dua etmemizi tavsiye etmiştir."

habervaktim

Melancholy
09-05-2010, 14:27
Sonsuz bağışlanma iklimi
Kadir Gecesi




Müminlerin annesi Hz. Aişe (ra) şöyle anlatmıştır: "Ya Resulullah! Kadir Gecesi'ne eriştiğimde nasıl dua edeyim' dedim. Resûlullah şu duayı okumamı söyledi: 'Allahümme inneke afüvvün, tuhibbu'l-afve, fa'fü anni" (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affet) [Tirmizi]

http://www.milligazete.com.tr/dosyalar/haberler/2010/09/05/175843/kadir-gecesi-medium-0.jpg http://adsrv.prodestek.com/www/delivery/avw.php?zoneid=68&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&n=a831eec1 (http://adsrv.prodestek.com/www/delivery/ck.php?n=a831eec1&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE)

Kadir gecesi nedir?
Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de, Kadir Suresi'nde de ifade edildiği üzere; "Kur'an'ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı olan, Rab'lerinin izniyle Ruh ve meleklerin her türlü iş için indiği, tan yeri ağarıncaya kadar esenlik, huzur ve güven kaynağı olan..." (Kadir, 97/1-5) bir gecedir.
Bin aydan daha hayırlı kılınan bu mübarek gece, içinde birçok hikmetler ve zenginlikler barındıran ve her açıdan her saniyesi ihya edilmeye mecbur bir gecedir.
Mademki Kur'an bu gecede indirilmiştir, öyleyse bizler bu geceyi Kur'an'ı okuma, anlama, yaşama ve yaşatma ziyafeti yapmalıyız. Kur'an'ın manasına ve tefsirine ağırlık vererek onu idrak etmeli ve yaşamalıyız. Anladıkça ve yaşadıkça onu yaşatmanın aşkını ve şevkini yaşamalıyız. Ayrıca bu geceyi, nafile namaz ve duayla geçirmemiz tavsiye edilmiştir.
Zira Efendimiz aleyhisselatu vesselam; "Kim inanarak ve Hak rızası için Kadir Gecesi'nde kalkarsa, (namaz kılar, ibadet ederse) onun geçmiş günahları affedilir." (Buhari, Leyletü'l-Kadr) buyurmuştur.
O gece, bu gece midir?
Kadir; değer, kıymet, ölçü ve kudret manalarına geliyor. Rabbimiz nasıl ahirette kullarına hikmetinden daha çok kudretiyle muamele edecekse Kadir Gecesi'nde de aynısını yaşayacağız. Bu gecede, her geceyi Kadir bilenlere ve Kadir'i ihya edip hürmet gösterenlere İlâhî varidat, dolu dolu gelecek. Bunları elde etmek için, Kadr'in kıymetini bilmek, yağan manevi yağmurla kalbimizi yıkayabilmek için bu geceyi bir altın fırsat olarak bilmek gerekiyor.
Maalesef bu gece herkes için 'bin aydan hayırlı' olmayacak. Bu, her geceyi Kadir bilenler ve Kadir gecesini sevip, hürmet gösterip, ihya edenler için geçerli olacak. Siz gidip saklanırsanız, her tarafı sağanak götürse de size bir damlası düşmeyebilir!
Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın 27'nci gecesi olduğunda karar kılınmıştır.
Hz. Peygamber (sav) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş; ancak "Siz Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız." (Buhârî, Leyletü'l-Kadir, 3) buyurmuştur.
"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır." [Buhari]
Kadir Gecesinde neler yapmalı?
Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmeliyiz. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir.
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.
Bu, bin aydan hayırlı olduğu bildirilen gecede insanlık âlemini huzura kavuşturmak için gerekli olan esaslar indirilmiştir. Namaz, zikir, tesbih, Kur'an okumak gibi bedeni ibadetlerimiz yanında düşünce ile ibadet olarak isimlendirdiğimiz tefekkürü insanlığın amacı nedir? Olgun insan olma mertebesine nasıl ulaşabiliriz? Nasıl insanlığa daha iyi hizmet edip, daha çok sevgi sunabiliriz? şeklindeki odak noktaları ile güçlendirebiliriz.
Tevbelerin kabul gecesi
Unutmayalım ki; özellikle bu gecede Tevvab olan Allah tevbelerimizi kabul edecektir. Bizlere bir ikram olarak sunulan bu kutsal Kadir gecesinde dualarımızdan insanlığın huzuru, sevgi ve kardeşliğin sağlanması ve devamı için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yakaralım. Yalnız kendi sevdiğimiz insanların değil, bütün müminlerin sevgiye layık olduğunu anımsayarak sevgide sağlam ve cömert bir ruha sahip olmak için de yardım dileyelim. Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla, hepimize hayırlı kandiller diliyoruz.
Ebu Hureyre rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir grup, Allah'ın evlerinden birinde bir araya gelecek olsa ve birbirlerinden ders almak üzere Allah'ın kitabını okusa, mutlaka üzerlerine sekinet iner ve Allah'ın rahmeti onları kuşatır. Melekler de kanatlarıyla onları sarar. Allah yanında bulunanlarla (Melekleri ile) onları anar." [Müslim, Ebu Davud, Tirmizi]


Milligazete

GeceM
09-05-2010, 14:36
http://img393.imageshack.us/img393/2379/kadir9yy.jpg

_SoN_
09-05-2010, 19:48
Kadir geceniz mübarek olsun arkadaşlar .

NOYAN
09-05-2010, 21:55
kandiliniz mübarek olsun arkadaşlar.

DİGİMAX
09-05-2010, 23:25
Allah hepimizin dualarını kabul etsin...