PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : German Truck Simulator Oyun Künye Tanıtımları-İncelemeleri-İzlenimleri


denizci
08-30-2010, 22:39
German Truck Simulator İncelemesi

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/etst/uploads/German-Truck-Simulator-Packshot.jpg

SCS Software ismi bazılarımıza çok tanıdık gelecektir. Özellikle de kamyon simülatörleri ile öne çıkan firmanın diğer oyunlarını bu kadar bilen yoktur sanırım http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Kamyon “simülatörü” dedik ancak, aslında bu zamana kadar çıkan 18 Wheels oyunları aslında hiç de “simülasyon” tadında değildi. Bir ara Euro Truck Simulator ile ortalık hareketlense de, onun da bekleneni veremedi ve firma sessiz sedasız piyasaya sürdüğü “18 WOS: Extreme Trucker”dan sonra Euro Truck Simulator’u çıkardı. Ben de inceleyeyim dedim http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif


30 oyundur aynı sürücü http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif

Eğer daha önce Euro Truck Simulator’u oynadıysanız, German Truck Simulator (GTS) size bu oyunun bir moduymuş gibi gelebilir. Çünkü aynı grafik motoru, aynı grafik hataları, aynı oynanış hataları ile sizlere sunulmuş http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Bu yazıdan 1-2 gün önce oyun 1.02 versiyonuna güncellendi ancak bazı problemler çeşitli oyunseverler tarafından oluşturulan modlar sayesinde giderilebiliyor. Bunlara birazdan değineceğim.

Oyun daha önceki 18 Wheels of Steel oyunlarına göre (Euro Truck Simulator ve Extreme Trucker hariç) bambaşka bir grafik motoruna sahip. Özellikle ETS’de bu dikkat çekmiş ve beğenilmişti, ayrıca kamyonların yavaşlama, hızlanma, tümseklerden geçme gibi durumlar sırasında, kasanın bazı salınımları ben de dahil olmak üzere birçok kişinin hoşuna gitmişti.

Özellikle kamyonların iç ve dış modellemeleri güzel yapılmış. Sinyal verdiğinizde, veya el frenini çektiğinizde konsoldaki hareketlilikler gibi detaylar güzel düşünülmüş. Bu arada oyuna konu olan DAF, Volvo, Mercedes-Benz, IVECO, MAN gibi firmalar var. Bunlardan sadece MAN’ın lisansı alınmış(???) olduğundan, diğer isimler DAV, IVEDO, vs. diye uydurulmuş http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Haliyle MAN’ların iç ve dış modellemelerine de biraz daha özen gösterilmiş.

Hatalı kullanıyorsam yüz yüze görüşelim…

Oyunun çevre modellemesi ve grafikleri aslında sadece ve sadece 300 küsür MB’lık bir oyun için gayet tatmin edici seviyede http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Evet, yanlış okumadınız, oyunun sitesinden önce DEMO’sunu indiriyorsunuz, demo aslında oyunun tam sürümünü 1 saat boyunca kullandırıyor. Eğer satın almak isterseniz, demoya başlamadan önce gelen ekrandan kredi kartı ile 1-2dk içinde halledebiliyorsunuz. O zaman oyunun 1 saat kilidi kalkıyor ve tam sürüm haline geliyor.

Gel abi sağ yap gel, hoooop...Tısssss.....

Uzun ince kıvrım kıvrım yollar bazen deler geçer yüreğimi, sitem ederim yollara, sevmesini bilen yüreğimi boş koydunuz diye…

Tabi oyun bu kadar küçük olunca, özellikleri de kısıtlı oluyor. Örneğin ETS’de yolculuk yapılan şehirler çeşitli ülkelerde olduğundan, bu ülkelerin mimarileri bir şekilde yansıtılmaya çalışılıyordu, ancak GTS’de neredeyse birbirinin aynısı olan yollardan geçiyorsunuz, bazı yerlerde tek şeritli gidiş-geliş yollar var ancak onlar da az. Harita bu anlamda çok yetersiz ve modellemesi bence kötü.

Trafikte de 4-5 tane aracın farklı renkleri dolanıyor. Tabi bunların da isim hakları alınmamış olduğundan markaları yok ancak gördüğüm kadarı ile Audi A3, Seat Toledo, Skoda Fabia, Opel Astra, BMW 5 serisi ve 1-2 ticari minibüs bulunmakta http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif

Dünya’da MAN, Ahirette İman…

Bu arada belirtmek isterim ki, SCS Software firması otuz tane kamyon oyunu yapmış olmasına rağmen, halen oyunun fiziklerini gidermemekte direniyor. 18 WOS: Haulin’den beri özellikle direksiyon seti ile oynanışta sorunlar var ve hiçbir güncelleme hiçbir oyun ile bu düzelmiyor. Kendilerini “oyun geliştirme” konusundaki çalışmaları için kutluyoruz. Problem şöyle, direksiyonda yaklaşık bir 30 derece çevirmeden sonra, kamyonunuz dönüş açısını kaybediyor ve siz sanki direksiyonu hiç çevirmiyormuşsunuz gibi ön lastikler üzerinde kaymaya başlıyor. Bu esnada direksiyonu daha fazla çevirerek bu durumdan kurtulabiliyorsunuz ancak bu olay genelde virajlarda olduğundan, kendinizi bariyerlerde buluyorsunuz. Tabi aldığınız hasar da görsel değil, sadece ekranın tepesindeki kamyon sembolünün yavaş yavaş kırmızı ile dolması ve son aşamada kamyonunuzun artık hareket edemez hale gelmesi şeklinde gerçekleşiyor. Bu problemi gidermek için “Truckpol” adlı Polonyalı ancak İngilizce hizmet veren bir forumda modifikasyon dosyası sunuluyor. Düşünün, üyelerden biri bu durumu çözebiliyor ancak firma bunu düzeltmemekte ısrar ediyor. Bu mod ile yönlendirme biraz daha “insani” bir hal alıyor.

Mod demişken, oyun aslında “geliştirme” anlamında birçok yapımın oyunculara sunmadığı bir özelliği sunuyor. Oyun boyunca çektiğimiz römorkları, kamyonları, hatta benzin istasyonlarını özelleştirme imkanı mevcut. Sağda solda kişiler tarafından yapılmış bir sürü mod bulabiliyorsunuz. Hatta Türk oyuncular bazı ünlü uluslararası nakliye firmalarımızın kamyonlarını birebir görsellerle muhteşem şekillerde oyuna aktarmışlar. Oyunun sanırım elle tutulabilir tek artısı bu.

Sana Sevdanın Yolları, Bana Karayolları…

Bu arada oyunun çeşitli özelliklerinden bahsederken, oynanış yöntemine pek değinmediğimi fark ettim. Oyuna ilk başta bir firmanın çalışanı, yani şoförü olarak başlıyoruz. Oyun içinde A, B ve C Class şeklinde ayrılan 3 sınıf mevcut, tabi ilk işlerinizi C sınıfı güçsüz motorlu, fazla sürat yapamayan bir kamyon ile alıyorsunuz. Daha sonra kargolarınızı istenen zamanda istenen yerlere ulaştırdıkça hem tecrübe puanı hem de daha iyi özelliklere sahip kamyonları kazanıyorsunuz.

"Gardaş selamünaleyküm, burdan Kölün'e nası ineriz?"

Daha sonra oyun boyunca sadece elektronik posta aracılığıyla Alman meslektaşımız ile “tek taraflı” olarak görüşüyoruz http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Tek taraflıdan kasıt, bize durmadan e-posta geliyor ancak biz cevaplayamıyoruz. Mesela bir süre işçi olarak çalıştıktan sonra “ben sana çok ucuza kamyon ayarlayacağım” diye bir e-posta geliyor, ardından 2-3 kişiden 10-11 bin € seviyesinde 2.el kamyon teklifleri geliyor. 10 bin €’ya Avrupa’da anca 2.el küçük sınıf bir araç alınabileceği düşünüldüğünde, gayet cazip, öyle değil mi http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Daha sonra bu tekliflerden birini, paramız ölçüsünde “Accept” diyip kabul ediyoruz ve ilk kamyonumuza kavuşuyor ve İngilizce’de “freelance” diye tabir edilen, “serbest meslek erbabı” oluyoruz http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif Bu sefer üzerinden %15-17 pay aldığımız taşıma ücretlerinin hepsi bize kalıyor, haliyle daha kolay para kazanmaya ve biriktirmeye başlıyoruz. Bu paralar ile gidip geldiğimiz şehirlerde parasına göre çeşitli büyüklüklerde ve daha sonra geliştirilebilen (upgrade) garajlar satın alıyor ve yine çok detaylı modellenmemiş, 3-5 sokaktan oluşan şehirlerde ufak bir tur sonucunda bulabileceğiniz sürücü kiralama ofislerinden kendinize çeşitli sürücüler tutup, az zaman içinde çok işler başarmaya başlıyorsunuz.


Kuzu Kurdun, Yol Ford’un…

Oyunun çok detaylı hazırlanmadığı ve sırf para kazanmak için “tamam tamam, çıkar, piyasaya sürün tamam iyi böyle” diye aceleye geldiği kesin. Zaten SCS Software’in diğer kamyon yapımlarına baktığımızda da bu havayı seziyorduk, GTS’de de bu durum fark ediliyor. Yani Euro Truck Simulator’ün üzerinde 3-5 değişiklik yaparak 1 haftada piyasaya sürülmüş havası var. Haritalar detaysız, aynı yollarda gidiyormuşsunuz gibi, kamyonların modellemeleri iyi ancak geliştirme imkanı yok, görsel olarak kamyona eklemeler yapamıyorsunuz, sadece Level 1-2-3 şeklinde motor gücü, yakıt tüketimi ve yol tutuşu bir düğme ile geliştiriyorsunuz. Bir de yine servis bölgelerinde tamir yapıyorsunuz. Kamyonlar görsel hasar da almıyor, son aşamalara yakın, sadece bir lastiğiniz yalpalıyor, o kadar. Fakat yine de sizi bir şekilde oyalamayı başaran bir yapım ve başta bahsettiğim gibi, aslında 300 küsür MB’lık bir yapıma göre hiç de fena değil. Şu SCS firması böyle küçük küçük, hatalarla dolu oyunlar yapmak yerine biraz detaylı ve düzgün çalışıp tek bir oyun yapsa çok daha iyi olacak ama nedense tercih etmiyorlar.

Dokunma, Baba Yorgun… http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif

Oyunun birkaç artısına rağmen, eksileri daha fazla olduğundan, kendilerini en azından yakın zamanda çıkacak olan (Rusça versiyonu piyasada, İngilizcesi için Mart 2010 tahmin ediliyor) Rig’n Roll’un İngilizce versiyonunu beklerken “çerez” olarak deneyebilirsiniz. Ya da kamyon/TIR kullanmak konusunda alıştırma niyetine kullanabilirsiniz… En azından 1 saatlik deneme süresi ile oyunun tecrübe edip, alıp almamaya karar verebilirsiniz. Gerçi 20 küsür €’luk fiyat bu oyun için biraz yüksek, artık tercih sizin http://www.turkforum.net/images/smilies/temel/018.gif

PcLabs'tan alıntıdır.

Oyundan Görüntüler:
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-40-46-27-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-41-20-54-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-44-47-52-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-23-05-32-99-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-45-00-12-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-53-56-06-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-23-11-59-43-475x296.jpg
http://oyun.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/02/game-2010-02-01-22-41-50-25-475x296.jpg