PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GTA IV: Episodes from Liberty City Oyun Künye Tanıtımları-İncelemeleri-İzlenimleri


denizci
08-30-2010, 22:38
GTA IV: Episodes from Liberty City Oyun Künye Tanıtımları-İncelemeleri-İzlenimleri

http://www.psphaber.com/wp-content/uploads/2010/03/grand-theft-auto-4-episodes-from-liberty-city-wallpaper-1-small.jpg

GTA IV'ün bilgisayarlara gelmesinden bu yana neredeyse bir buçuk yıl geçti. Bu sürede Xbox 360'a özel olarak iki farklı DLC paketi çıkmıştı ve bu paketler sadece eklenti olarak sayılamayacak kadar da geniş çaplıydı. İşte bu paketler sonunda PC'ler için de yayınlandı.

Episodes from Liberty City tek DVD üzerinde gelen ve yeni multiplayer modlarıyla iki yeni hikaye içeren bir eklenti. The Lost and Damned ve The Ballad of Gay Tony paketlerini içeren bu paket 50 yeni şarkı, yeni radyo istasyonları ve DJler, TV şovları, arabalar, silahlar ve online modlar ile birlikte geliyor. Bu kadar uzun süre beklememize değecek bir paket olduğu kesin.

Yeni paket aynı orijinal oyunda olduğu gibi görüntüleri kaydedip Rockstar Social'a yüklemenize izin veriyor. Multiplayer da aynen GTA IV'te olduğu gibi işliyor ancak her paketin online dünyaları birbirlerinden ayrı olarak oynanıyor. Eğer siz GTA IV oynuyorsanız ve arkadaşınız The Lost and Damned oynuyorsa birbirinizle karşılaşamıyorsunuz. Her oyunun kendine özgü multiplayer modlar, silahları ve araçları var. Tabi üçünün de birleşmesi çok daha iyi olurdu.

GTA IV PC için ilk çıktığında çok ciddi performans sorunları yaşanmıştı. Çoğu sorun bazı yamalarla ve ince ayarlarla giderilebilse de son sistem bilgisayarlarda bile hala sorun çıkarıyordu. Ayarlar sona getirildiğinde gerekli Video Ram'in 1.5 GB olarak gösterilmesinden oyunun optimizasyonunun yapılmadığı yeterince belli oluyordu. Liberty City yüksek detayda çok iyi görünüyor ve eğer iyi bir sisteminiz varsa ancak tadını çıkartabiliyorsunuz. Düşük detaylarda bile ara videolarda takılmalar yaşanabiliyor ve iyi bir sisteme sahip değilseniz akıcı bir oynanış için bir çok şeyden vazgeçmeniz gerekecek.

THE LOST and DAMNED
The Lost and Damned Niko'nun hikayesiyle aynı zamanda Liberty City'de geçiyor. The Lost isimli motorcu çetesinin ikinci adamı Johnny "The Jew" Klebitz isimli karakteri yönetiyorsunuz. Johnny, The Lost grubunun lideri Billy rehabilitasyondayken liderlik görevini üstleniyor ve hikaye Billy'nin rehabilitasyondan çıkıp liderlik görevini tekrar ele almasını konu alıyor. Bu da doğal olarak Billy'nin uyuşturucu işine girmek istemesi ve Johnny'nin de The Lost'un işini daha ciddiye almasını istemesinden dolayı fikir ayrılığına düşmelerine sebep oluyor.

Ana görev 8-10 saatte bitirilebiliyor. Rockstar'ın en iyi ürünü olmasa da yine de iyi bir tecrübe sunuyor. Johnny sevilebilecek biri değil. Hikaye ve karakterler de mükemmel olmamalarına rağmen oyunun bazı yerlerinde Johnny ve Niko'nun yolları kesişiyor. Johnny'nin en baştan beri GTA IV hikayesinin içinde olduğunu görünce şaşırabilirsiniz. Hikayenin bazı kısımlarını farklı bir bakış açısından görmek iyi bir tecrübe oluyor.

The Lost and Damned'de bazı önemli oynanış değişiklikleri yapılmış. Fark edilen en önemli değişiklik motorların yeniden ayarlanmış olması. Her bir motor GTA IV'ten çok daha gerçekçi kontrol ediliyor ve eklenen yeni motorlarla bir çok seçenek elde edilmiş. Daha da önemlisi motordan fırlamak çok zor. Refüjlerin üzerinden sıçrayabilir, arabalara kafadan çarpabilir ve Liberty City'de koltuğundan fırlama derdiniz olmadan istediğiniz çoğu şeyi yapabilirsiniz.

Bazılarının sinir bozucu bulduğu şey artık çok büyük bir gereklilik. Motorları kullanmanın kolay ve eğlenceli olmasının yanı sıra motorlar o kadar hızlı ve çabuk ki The Lost and Damned'de araba çalmak insanı aklının ucundan geçmiyor. Ne de olsa bir motorcuyu oynuyorsunuz. Arabada olmak bir tabutta olmaktan farksız.

ohnny'nin Niko'dan daha fazla avantajı var. Johnny neredeyse bütün hayatı boyunca bu şehirdeydi ve sıfırdan arkadaşlıklar kurmak zorunda değil. Tabi çetenizi çağırıp bilardo oynayabilirsiniz ama onların yardımını almak için bunları yapmak zorunda değilsiniz. Onlar halihazırda sizin yönetiminiz altında. The Lost and Damned arkadaşlığınızın seviyesi yerine çetenizin savaşa hazır olmasıyla ilgili bir oyun. Oyundaki çoğu görevde Johnny çetesiyle birlikte oluyor veya onları yanınıza çağırabiliyorsunuz. Canlı çıkan her üye tecrübe kazanıyor ve canları ve silah kullanma becerileri artıyor. Eğer biri ölürse tecrübesiz bir çömezle değişiyor. Bu da çetenize yardım etmenizi gerekli kılıyor. Çetenizi hayatta tutmak onları daha güçlü yapıyor ve bir sonraki görevi daha kolay geçmenizi sağlıyor.

Ana görevin dışında yapılabilecek çok şey var ve The Lost and Damned'de %100 yapmak uzun bir zaman alıyor. Liberty City'de 25 tane çete savaşı, onlarca yeni motor yarışları, yeni motor çalma görevleri, bir kaç korkutma görevi, öldürmek için 50 martı, bazı yeni mini oyunlar ve yeni bir komedi şovu var.

Multiplayer ise en az GTA IV kadar iyi. Deathmatch, team deathmatch ve free mode olduğu gibi GTA IV'ten alınmış. Ayrıca yeni modlar da var ve bunlar oyunun "sür yada öl" mantığına uygun durumda. Ayarlamalar daha iyi yapılmış ve daha iyi motorlar ve daha iyi silahara ulaşılması kolaylaştırılmış. Bu yüzden de The Lost and Damned multiplayer'ı GTA IV'ünkinden daha iyi. En iyi iki mod ise Witness Protection (Tanık Koruma) ve Chopper vs. Chopper.

Witness Protection'da bir takım polis istasyonuna götürülen bir tanığı koruyan NOOSE ajanlarını oynarken diğer takım The Lost'u oynuyor ve tanığı öldürmeye çalışıyor. Bir motorcu çetesinin zırhlı bir aracı sarması mükemmel bir görüntü iken motorların daha hızlı ve kullanımının daha kolay olmaları diğer grubun stratejik olarak düşünmesini sağlıyor. Chopper vs. Chopper ise iki kişilik bir mod ve oyunculardan biri helikopterdeyken diğeri motor üzerinde oluyor. Helikopter motorcuyu yok etmeye çalışırken motorcu da checkpointlerden geçerek elinden geldiğince uzun süre hayatta kalmaya çalışıyor. Ayrıca belirtmekte fayda var Chopper hem helikopter anlamına hem de motosiklet anlamına geliyor.

THE BALLAD of GAY TONY
The Ballad of Gay Tony'de eklentiye adını veren kişi için çalışan Luis Lopez'i kontrol ediyorsunuz. GTA IV'ün yıldızı Niko Bellic ve The Lost and Damned karakteri Johnny Klebitz dünyalarında yukarı çıkmaya çalışan kişiler iken Luis Lopez çoktan zengin biri olmuş bir karakter. Liberty City'deki en büyük normal ve eşcinsel barların sahibi Tony Prince Luis'i kanatları altına alıp onu büyük biri yapıyor. Ballad of Gay Tony arka mahallelerden çıkmakla ilgili değil; iyi bir yaşam ve şehirdeki en zengin kişi için çalışmakla ilgili.

Görevlerin çoğu Algonquin'de geçiyor yani Liberty City'nin Manhattan'ında. Luis'in eski hayatını konu alan çok az görev olsa da bunlar araya sıkıştırma görevler ve hikaye çabucak Gay Tony'nin sorunlarına geri dönüyor. Görevler Liberty City'nin en dengesiz insanlarının verdiği görevlerden oluşuyor. Bunların arasında Tony, Yusuf Amir ve Rus mafyası Bulgarin de var. Görevlerin arasında "Bu adamlar sana ihanet etti. Buradan kaç." tadında görevler olsa da GTA IV ve The Lost and Damned'i geçen bir çok görev var.

Örneğin Bulgarin şehrin Hokey takımı Rampage'ın sahibi olmaya kafayı takmış durumda. O kadar ki Bulgarin Luis'i takımın sahibini alaşağı etmeye gönderebiliyor. Tabi ki alaşağı etmek her GTA oyununda olduğu gibi camdan aşağı atmak anlamına geliyor. Bir yerde helikopterden atlayıp bir çatıya iniyor ve güvenliği yok edip adamı camdan attıktan sonra yirminci kattan aşağı atlıyorsunuz. Neyse ki sırtınızda ikinci bir paraşüt var ve onu açıp kaçış kamyonunuzun arkasına inebiliyorsunuz.

Gay Tony'nin asıl yıldızı ise Yusuf. Bu karakter sevilebilecek bir karakter ama tam bir deli. İstediği tek şeyse Arap Şeyh babasının onunla gurur duyması. Peki her şeye sahip biri sizden ne yapmanızı isteyebilir? Savaş helikopteri veya metro treni çalmanızı isteyebilir mi? Peki Liberty City'deki en yüksek gökdeleni inşa etmenizi? Yusuf için para önemli değil ve Luis için de para için öldürmek. İkisi çok mükemmel bir takım oluşturuyorlar.

Tabi büyük işler için büyük silahlar gerekiyor ve Ballad of Gay Tony'de bunlardan çok var. Helikopterler büyük bir rol oynuyor ama bunun hem iyi hem de kötü yönleri var. Helikopterle dolaşmak hızlı ve çok kolay olmasına rağmen hava muharebeleri zorlaşabiliyor. Oyunda bir kaç tane hava muharebesi görevi ama hedef almak zor olduğu için görevler zorlaşabiliyor. Neyse ki görevler hava çarpışmaları üzerine kurulu değil.
Luis'in görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan bir çok silahı var. P90 SMG, elle patlatılabilen yapışkan bombalar ve daha bir çok silah var. Ayrıca bir de Tank mevcut. Savaşta kullanılan tanklardan olmasa da metropoller için özel üretilmiş APC NOOSE tankımız var. Tanktaki makineli tüfek helikopterleri ve arabaları tek atışta parçalayabilecek kadar da güçlü.

Daha geniş ve daha sert oynanışın yanında Ballad of Gay Tony bir kaç yeni özellik de sunuyor. Her görevin sonunda bir puan alıyorsunuz ve telefonunuzu kullanarak görevleri tekrar oynayarak daha yüksek puan elde etmeye çalışabiliyorsunuz. Ayrıca 15 paraşütle atlama görevi, 25 uyuşturucu savaşı da mevcut. Uyuşturucu savaşlarında sıfırdan uyuşturucu işine giren arkadaşlarınızın bu alanda söz sahibi olmalarına yardımcı oluyorsunuz.

Son olaraksa oyundaki kulüplerden bahsedelim. Maisonette 9 isimli kulübü Tony adına işletiyorsunuz ve haftanın her gecesi kulübe gelip eğlenebiliyorsunuz. Dans pistine çıkıp basit ama eğlenceli bir mini oyunla dans edebilir, kulübü yönetebilir ve daha bir çok şey yapabilirsiniz. Kulüp yönetimi ilginç gibi görünse de biraz sıkıcı. Etrafta gezip sorun çıkartan var mı diye sürekli kulüpte dolaşıyorsunuz.

Multiplayer'da ise orijinal oyundaki modlar mevcut. Deathmatch, Team Deathmatch, Race, GTA Race ve Free mode. Modlar bu kadar olmasına rağmen yeni silahlar, paraşüt ve nitro basabilme özelliğini kullanabilmeniz farklı bir tecrübe yaşamanız için yeterli.

The Lost & Damned ve The Ballad of Gay Tony GTA IV serisinin hikayesini sonlandırmak için iyi seçimler olmuş. Sonunda iki yıl önceki ana hikayede çalınan elmaslara ne olduğunu görebiliyoruz. Johnny ve Luis'in hikayeleri çok iyi olmasa da diğer karakterler çok iyi seçilmiş ve hazırlanmış. Seslendirme mükemmel, güldüren bir çok sahne mevcut, sunum çok iyi ve Liberty City'yi gezmeniz için daha çok nedeniniz olduğu ortada. GTA IV'te Niko Bellic ile gördüğünüz şehrin aynısı olsa da hala mükemmel bir şehir. Liberty City sokaklarında uzun zamandır gezmiyor olabilirsiniz ama tekrar oynamaya başladığınızda kalabalık sokakları ne kadar özlediğinizi fark edeceksiniz.

Alıntıdır.

Oyundan Görüntüler:
http://www.oyunsitesi.com/images/incelemeler/2010-04/gtalist1byk.jpg
http://www.oyunsitesi.com/goruntuler/goruntu.asp?oyun=gtalist&goruntu=3
http://www.oyunsitesi.com/images/incelemeler/2010-04/gtalist4byk.jpg
http://www.oyunsitesi.com/images/incelemeler/2010-04/gtalist6byk.jpg
http://www.oyunsitesi.com/images/incelemeler/2010-04/gtalist7byk.jpg
http://www.oyunsitesi.com/images/incelemeler/2010-04/gtalist8byk.jpg